Man maakt gehoorapparaat schoon. Hoe kunt u dat het beste aanpakken?

Met dit stappenplan maakt u uw gehoorapparaat effectief schoon

Een gehoorapparaat helpt honderdduizenden Nederlanders die kampen met gehoorverlies. Als u ze heeft, is het wel zaak ze regelmatig schoon te maken om irritaties en ontstekingen te voorkomen. Hoe vaak moet u uw hoortoestel schoonmaken? En hoe kunt u dat het beste aanpakken?

Gehoorverlies nog altijd taboe

Gehoorverlies toegeven blijft voor veel mensen een taboe, slechts 1 op de 3 mensen met gehoorproblemen geeft het openlijk toe. Uit onderzoek van EuroTrak in 2022 blijkt dat 10,3 procent van de Nederlanders gehoorverlies bij zichzelf merkt. Onder 74-plussers is dat het hoogst, namelijk 33 procent. Hoewel er sinds 2017 elk jaar meer dan 300.000 gehoorapparaten verkocht worden in Nederland, draagt nog altijd meer dan de helft van de Nederlanders met gehoorverlies geen hoorapparaat. Als uw gehoor achteruit gaat, kan het verstandig zijn om een hoortoestel te nemen. Dat kan onder meer sociale isolatie en depressieve gevoelens tegengaan. MAX Meldpunt legt uit hoe u het juiste hoortoestel koopt.

Dagelijks onderhouden

Als u eenmaal gehoorapparaten heeft, moet u deze wel regelmatig schoonmaken. Zo voorkomt u irritaties en ontstekingen en zorgt u ervoor dat uw gehoorapparaten langer meegaan. Het schoonmaken ervan is extra noodzakelijk als u ze pas net heeft. De kans is namelijk groot dat uw lichaam op het begin extra oorsmeer aanmaakt, omdat uw lichaam ineens te maken krijgt met een vreemd voorwerp. De beste manier om ze schoon te maken, hangt af van het type hoorapparaat. Het is hoe dan ook belangrijk om uw hoortoestel elke dag schoon te wrijven met een keukenpapiertje of microvezeldoek. Vermijd het gebruik van reguliere schoonmaakmiddelen en alcohol, die kunnen uw gehoorapparaat beschadigen.

hoortoestel
Lees ook: Een gehoorapparaat hóeft niet zo duur te zijn

Gehoorapparaat achter het oor

De meeste Nederlanders met een gehoorapparaat hebben een hoortoestel achter het oor. Deze hebben over het algemeen meer functies dan hoortoestellen die in het oor gaan. Bovendien zijn achter het oor toestellen geschikter voor mensen met ernstig gehoorverlies. Het is hoe dan ook raadzaam om het hoortoestel dagelijks met een doekje schoon te maken, maar doe dit bij voorkeur 1 tot 2 keer per week iets grondiger. U kunt daarvoor de volgende stappen volgen:

  • Verwijder de oorstukjes en (indien van toepassing) de batterijen
  • Maak het hoortoestel schoon met een droog reinigingsdoekje
  • Veeg het oorstukje schoon met een droog doekje en haal er eventueel een reinigingsdraadje doorheen
  • Leg het oorstukje 15 tot 30 minuten in een bak met lauw water en een speciale reinigingstablet voor gehoorapparaten
  • Spoel het oorstukje met koud of lauw water af onder de kraan
  • Dep het oorstukje droog met een doekje en laat het vervolgens volledig drogen, eventueel in een speciaal droogkastje voor hoortoestellen
  • Maak het slangetje, zodra deze droog is, weer vast aan het gehoorapparaat en plaats de batterijen terug in uw hoortoestel

Gehoorapparaat in het oor

Naast een gehoorapparaat achter het oor, bestaat er ook een gehoorapparaat in het oor. Deze is geschikter voor mensen met licht tot matig gehoorverlies. Het biedt soms ook een uitkomst voor mensen met een bril, die last kunnen hebben van een gehoorapparaat achter het oor. Een onzichtbaar hoorapparaat maakt veel contact met oorsmeer en huidvetten, waardoor een tijdige schoonmaak hierbij van nog groter belang is. Doe dit bij voorkeur dagelijks of om de dag. U kunt daarvoor de volgende stappen volgen:

  • Verwijder de batterijen, indien van toepassing
  • Maak het hoortoestel schoon met een droog reinigingsdoekje
  • Maak de microfoonopening schoon met een speciaal borsteltje, deze heeft u als het goed is ontvangen bij uw toestel
  • Laat het hoortoestel drogen, eventueel in een speciaal droogkastje voor hoortoestellen
  • Plaats de batterijen terug in uw gehoorapparaat

(Bron: Beter Horen, Van Boxtel, Amplifon, Margriet, Vereniging GAIN. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Ella55 says:

    bedenk wel dat er hoortoestellen zijn met een oorstukje wat gewoon een parachuutje is met een geluidsboxje erin, minuscuul: nooit nat maken!!!