Met de hand afwassen? Dit is de juiste volgorde voor een schone vaat
Publicatiedatum: 19 april 2024
Ondanks dat er een groot aantal mensen tegenwoordig een vaatwasser heeft, wordt er nog steeds veel met de hand afgewassen. Zelfs met een vaatwasser ontkomt u hier niet altijd aan. Maar wat is de juiste volgorde van afwassen om de vaat het schoonst te krijgen?
Voorbereiding
Afwassen lijkt misschien simpel, toch is de volgorde waarop u de vaat afwast van groot belang. Als u de verkeerde volgorde aanhoudt, wordt niet alles goed schoon. Voordat u gaat afwassen, bent u misschien geneigd alles voor te spoelen. Dit is weliswaar handig, maar kost onnodig veel water. Als uw vaat niet te vuil is, kunt u de etensresten beter met uw bestek afschrapen. Indien de vaat wel erg vuil is, kunt u eventueel een teil met koud water vullen om deze voor te spoelen.
Het is het handigst om de afwas aan de ene kant van de gootsteen te zetten en een droogrek aan de andere kant. Vul vervolgens een teil (of de wasbak) met warm water en een paar druppels afwasmiddel. Let wel op dat het water niet te heet is om er met uw handen in te gaan. In een eerder artikel leggen we uit dat afwassen met een afwasborstel beter is dan met een spons. Dit komt doordat een afwasborstel sneller opdroogt, waardoor er minder bacteriën op terechtkomen.
Volgorde van afwassen
Vervolgens is het tijd voor de afwas zelf. U kunt het beste beginnen met de glazen. Het water is nu namelijk nog schoon. Het is wel zo fris als er geen etensresten in uw glazen belanden. Bovendien zijn glazen het minst vet, waardoor uw afwaswater langer schoon blijft. Na de glazen is het tijd voor het bestek. Doordat bestek in uw mond komt, kunnen er veel bacteriën opkomen. Met deze volgorde is het water nog redelijk schoon als u het bestek afwast, maar komen uw glazen niet met de vetresten en bacteriën van het bestek in aanraking. Na het bestek, is het tijd om de borden, kopjes en schaaltjes af te wassen. Deze zijn vaak vet en vervuilen het afwaswater behoorlijk. Daarom komen deze pas wat later in het rijtje aan de beurt. Vervolgens eindigt u met de pannen, die vaak het viest zijn.
Meestal kunt u de volledige afwas afwerken met hetzelfde sopje. Als het een hele grote afwas is, kan het zijn dat u deze tussentijds een keer moet vervangen. Indien het water na het doen van de afwas nog schoon genoeg is, kunt u hiermee het aanrecht en gasfornuis schoonmaken. Daarna kunt u het sopje wegspoelen en de schone vaat afdrogen en opruimen.
Heeft u geen zin om de afwas meteen na het eten te doen? In een eerder artikel leggen we uit of het beter is om uw afwas op het aanrecht te laten staan, of alvast in een sopje te zetten.
(Bron: RTL, Huishouden in hokjes, 24Kitchen. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Leuk om te lezen, dat leerden wij van onze moeder al begin 60-er jaren
Eerst glazen daarna kopjes en schoteltjes daarna bestek, dan borden en schalen en als laatste de pannen.
En mocht het sop te vet zijn, dan voor de pannen een schoon sopje. of als een ( braad) pan te vet was even wat afwasmiddel in de pan en apart even voorwassen eer die het sop inging.
Mooi artikel. Jong geleerd is oud gedaan. Je vergeet dit nooit meer. Maar wat (vind ik) wat er nog bij komt zijn de visionele sociale gesprekken tijdens het afwassen. Is tegenwoordig echt een gemis dankzij de vaatwasmachine.
“Als uw vaat niet te vuil is, kunt u de etensresten beter met uw bestek afschrapen.”
Ik zou dat eerder met keukenpapier doen, evenals de vette pannen.
Keukenpapier is tegenwoordig ook niet meer zo goedkoop, want die is erg in prijs gestegen. Dus als het kan toch beter met bestek afschrapen lijkt mij.