Diverse messen in een messenblok en op een houten plank.

Messen slijpen zonder een messenslijper, lukt dat?

Wie vaak en graag in de keuken staat, zal diverse keukenmessen hebben. Na verloop van tijd worden de messen bot en gaat het snijden lastiger. Er zijn diverse (dure) messenslijpers te koop, maar lukt het ook om zonder uw messen weer scherp te krijgen?

Waarom is een scherp mes belangrijk?

Een goed scherp mes is belangrijk in de keuken. Wanneer het bot wordt, glijdt hij moeilijker door het ingrediënt heen. De kans dat het mes wegschiet van de tomaat bijvoorbeeld, wordt dan groter en een ongelukje is dan zo gebeurd. Een scherp exemplaar klinkt dan misschien gevaarlijker, maar hiermee snijdt u een stuk beter.

Slijpen zonder speciale apparaten

Vooropgesteld: wie echt dure messen heeft, kan deze het beste laten slijpen bij een specialist. Want dat is toch wel de beste manier. Er zijn ook apparaten te koop, bijvoorbeeld de doortrekslijper, waar u de messen mee kunt slijpen. Ze zijn er in verschillende prijsklassen en geven over het algemeen een goed resultaat. Twijfelt u over welk apparaat voor u geschikt is, vraag dan om advies in bijvoorbeeld een kookwinkel. Wie wat goedkopere exemplaren heeft, kan de volgende alternatieven proberen:

  1. Met aluminiumfolie
  2. Met de onderkant van een bord, kom of mok.

Een mes slijpen met aluminiumfolie

Net zoals bij een botte schaar, werkt aluminiumfolie ook om een mes weer scherp te krijgen. Pak een groot stuk folie en maak hier een dikke prop van. Snijd hier een aantal keer in, tot het mes weer scherp is. Was goed af en u kunt weer moeiteloos door een ingrediënt heen snijden.

Een mes slijpen met een bord, kom of mok

Een andere manier is om een mes te slijpen met de onderkant van een bord, kom of mok. Gebruik hiervoor niet uw beste servies, maar een stevig (aardewerken) exemplaar. Aan de onderkant van zo’n bord, kom of mok zit vaak een randje wat niet geglazuurd is en wat anders voelt dan de rest. Door het blad van het mes aan beide kanten hier langs te halen, kunt u hem weer scherper maken. Doe dit meermaals, tot u het idee heeft dat het blad scherp genoeg is. Was ook nu eerst even goed af en daarna kunt u hem weer gebruiken.

Werken deze methodes goed genoeg?

Wel is het zo dat deze 2 methodes vaak voor korte duur werken. Dus heeft u snel scherpe messen nodig? Dan zijn bovenstaande opties prima. Wilt u voor een langere tijd een oplossing hebben? Kies dan toch voor een doortrekslijper (de naam zegt het al: u trekt het mes door een apparaat heen), een slijpsteen (dit vergt enige ervaring) of haal het blad langs een aanzetstaal. En anders kunt u uw messenset altijd nog professioneel laten slijpen.

Een mes slijpen met een slijpsteen.Een slijpsteen

Aanzetstaal.Aanzetstaal

(Bron: RTL, AD, Living the Green Life, Dumil, De Lange Keukens. Foto’s: Shutterstock)  

Geef een reactie