magnoliatak

Magnoliatak moeilijk in bloei? Probeer dit dan eens

Een bloeiende magnoliatak in huis is prachtig. Het vervelende is alleen dat de bloemen niet altijd even goed uitkomen. We hebben tips verzameld om de slagingskans flink te verhogen.

De tak kiezen

Kies bij het uitzoeken van de magnoliatak voor een exemplaar met frisse, grote knoppen, die al een beetje open staan. Dat vergroot de kans dat ze ook echt helemaal uit komen.

De manier van afsnijden

Veel mensen weten wel dat bloemen het beste schuin afgesneden kunnen worden. Bij een magnoliatak ligt dat ietsje anders. Schuin afsnijden zorgt er niet voor dat er voldoende water kan worden opgenomen. In tegendeel zelfs, want de tak droogt dan juist sneller uit. Wat wel werkt, is om met een scherp mesje de onderste 5 centimeter van de takken rondom te schillen. In plaats van een scherp mesje kunt u hier ook een kaasschaaf of dunschiller voor gebruiken. Door de bast te verwijderen, komt het weefsel bloot te liggen dat beter water kan opnemen. Dit zorgt ervoor dat de tak minder snel uitdroogt en beter in bloei komt. Zet de tak na het schillen wel direct in water, zodat die niet alsnog uitdroogt.

tulpen
Lees ook: Tulpen: zo gaan ze langer mee en voorkomt u hangen

Een schone vaas

Zorg er altijd voor dat de takken in een schone vaas terecht komen. Anders kunnen schimmels en bacteriën ervoor zorgen dat de levensduur van de bloemen nadelig wordt beïnvloed. Of dat de knoppen minder goed uitkomen. In een eerder artikel vertellen we hoe u uw vaas het beste schoon kunt maken.

pioenrozen
Lees ook: Zo geniet u langer van pioenrozen en gaan ze allemaal open

De kwaliteit van het water

Het is ook zaak dat de magnoliatak(ken) in schoon water staan. Ververs het water daarom elke 3 dagen. Voeg steeds wat bloemenvoeding toe, dit zorgt ook voor helder water. Heeft u dit niet in huis, dan kunt u in plaats daarvan een drupje chloor aan het water toevoegen. Over de temperatuur van het water zijn de meningen verdeeld. De 1 beveelt warm water aan, terwijl de ander juist koud water adviseert. De middenweg lijkt ons een goed compromis: lauwwarm water. De overgang voor de bloemen is dan minder groot dan wanneer het water heel warm of heel koud is. Spoel het onderste gedeelte van de takken ook af voordat u ze in de vaas plaatst. Zo voorkomt u dat eventuele loszittende delen het water onnodig vervuilen.

gladiolen
Lees ook: Zo blijven gladiolen langer mooi in een vaas

Magnoliatak langer mooi houden

De magnolia bloeit buiten bij lage temperaturen. Om de bloeitijd te verlengen, kunt u hem in huis het best niet te dicht in de buurt van de verwarming zetten. Nog beter is het om hem te plaatsen in een vertrek waar het minder warm is, maar u wilt er natuurlijk wel van kunnen genieten waar u hem het meest ziet, dus dat is niet altijd haalbaar. Heeft u een lage luchtvochtigheid in huis, dan helpt het om de knoppen (dus niet de reeds uitgekomen bloemen) elke dag met een plantenspuit te besproeien.

(Bron: RTL Nieuws, Home & Garden, Seasons, Sevencouches, Intratuin, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie