krulvaren

Medinilla magnifica

Houdt u van bijzondere kamerplanten, dan is de Medinilla magnifica zeker aan u besteed. Buiten de bloei geven de grote groene bladeren haar sierwaarde en eenmaal in bloei verandert de plant in een indrukwekkende eyecatcher. 

Epifyt

In de vrije natuur komt de Medinilla voor in zonnige, tropische gebieden. U geniet dan ook het langst van de plant als zij een lichte standplaats heeft. In de winter het liefst met direct zonlicht en in de zomer ook een lekker lichte plek, maar in verband met verbranding dan zonder direct zonlicht. De Medinilla is afkomstig uit de Filipijnen en leeft daar als epifyt, oftewel op andere planten. Vocht en voedsel haalt ze daarbij uit de lucht/regen en onttrekt ze niet uit de plant waarop ze groeit. De stengels van de plant zien er bijzonder uit en zijn kurkachtig en vierkant van vorm.

Verzorging

Ook bij ons heeft de Medinilla warmte en een hoge luchtvochtigheid nodig. Een kas of serre zou dus ideaal zijn, maar voor enkele maanden neemt ze ook best genoegen met de woonkamer. Als u daar dan ook nog eens voor genoeg warmte, licht en af en toe een sproeibeurt zorgt, zal zij er lange tijd floreren. Bij het watergeven is het zaak om haar niet te verdrinken. Van teveel water in de pot houdt zij niet en dan loopt u het risico dat de bladeren zwart worden of van de plant vallen. Laat de aarde tussen de gietbeurten dus opdrogen, ze heeft liever wat minder, dan teveel water. Zorg ook dat het water niet te koud is, kamertemperatuur is beter. Veel voeding heeft de Medinilla niet nodig. Tijdens het groeiseizoen kunt u af en toe wat orchideeënvoeding aan het gietwater toevoegen, maar bij overvoeden worden de bladeren en bloemen zwart, dus wees hier spaarzaam mee.

Indrukwekkende bloei

medinilla_bloem_shutterstockDe spectaculaire bloemtrossen worden enkele tientallen centimeters lang en de roze schutbladeren omvatten de talloze roze bloemetjes. Naast de lichtroze versie is er sinds enige tijd ook een donkerroze versie. Gedurende de bloei gaan de schutbladeren steeds verder uiteen staan, zodat de bloemetjes goed tot hun recht komen. De bloeiperiode is lekker lang, wel 2 tot 5 maanden. Na de bloei geleidelijk aan minder water geven, zodat ze in rust kan gaan. Het beste is de plant nu ook iets koeler te zetten. Na de bloei kunt u de bloemstelen wegknippen en verschijnen er nieuwe bladeren en uiteindelijk ook nieuwe bloemknoppen.

Snoeien

Als de Medinilla teveel ruimte in gaat nemen (in de natuur kunnen ze uitgroeien tot wel 1,5 meter in omvang), dan kunt u haar eventueel snoeien.

Bladsuikers

Vaak zijn er op de bladeren witte korreltjes te zien. Dat zijn groeisuikers die de plant afscheidt en dus geen plantenziekte.

Tip: door de grote, zware bloemen heeft deze plant een wat hogere en liefst zware pot nodig, zodat zij niet kantelt of omvalt.

Heeft u al eens een Medinilla gehad en kon u haar mooi houden? En heeft u nog aanvullende tips?

Geef een reactie