vaatdoekje

Mag een vaatdoekje met de rest van de was mee gewassen worden?

Een vaatdoekje komt met allerlei vuile oppervlakken in aanraking. Is het dan wel hygiënisch om zo’n doekje met de rest van de was mee te wassen?

Vaatdoek smerigste voorwerp in huis

Als u weet dat een vaatdoekje, samen met een afwasspons, het smerigste voorwerp is dat in een huis aanwezig is, dan kunt u waarschijnlijk wel begrijpen dat het misschien niet heel hygiënisch is om hem samen met andere was mee te wassen. Althans, als die was op een lage temperatuur gewassen wordt. Om eventuele ziekteverwekkers te doden, is het namelijk nodig de vaatdoek op minstens 60 graden te wassen. Een vaatdoekje kan dus wel prima gewassen worden met ander wasgoed, mits de temperatuur maar hoog genoeg is.

Lees ook: Zo maakt u écht schoon met vaatdoekje, theedoek en schoonmaakspons

Hoe kun je hygiënischer omgaan met een vaatdoekje?

Het vaatdoekje zowel in de keuken gebruiken als om het toilet mee schoon te maken, is om te beginnen een minder goed idee. Gebruik hier in elk geval 2 verschillende doekjes voor. Hang ze na gebruik uit, zodat ze zoveel mogelijk kunnen opdrogen voor een volgend gebruik. Des te langer een vaatdoek nat blijft, des te sneller neemt bacteriegroei toe. In de keuken helpt het ernaast om zuivel- en vleesvlekken niet met het vaatdoekje, maar met een stuk keukenpapier weg te vegen. Het doekje blijft dan een hoop vuil bespaard.

Vervang het daarnaast elke dag. Het kan misschien schoon lijken, nadat u hem goed heeft uitgespoeld, maar dat is alleen zo als de watertemperatuur daarbij minstens 60 graden is en er een schoonmaakmiddel bij gebruikt wordt. Alleen de combinatie van heet water en wasmiddel overleven de schadelijke bacteriën niet.

Als extra voorzorgsmaatregel kunt u voordat u het vaatdoekje in de wasmachine doet, het wel eerst uitspoelen met heet water. Dit water moet zo warm zijn, dat u uw handen eraan brandt, dus huishoudhandschoenen zijn hierbij geen overbodige luxe. Laat het doekje vervolgens goed drogen voor u het in de wasmand gooit.

Samen met theedoeken en handdoeken wassen

Het is zonde om een hele was te draaien voor een enkel vaatdoekje. Maar het wordt al economischer als u er meerdere bij elkaar wast (u moet ze immers dagelijks vervangen) en ze aanvult met theedoeken en andere was, zoals handdoeken, die op een hoge temperatuur gewassen mag worden. Ook voor een theedoek geldt, dat die het best op 60 graden gewassen kan worden. Dit omdat er vaak niet alleen de schone vaat mee wordt gedroogd. Ze worden ook wel gebruikt voor het schoonvegen van oppervlakken en het afdrogen van de handen. Op die manier komen er bacteriën op terecht, die schadelijk kunnen zijn.

Theedoek
Lees ook: Theedoek vaak bron van ziekmakende bacteriën

(Bron: Quest, RTL Nieuws, de Volkskrant, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (23)

    Cis Keizer says:

    Op 60 graden uitspoelen met huishoudhandschoenen aan? Lijkt me niet mogelijk, zou ik niet proberen. Water van 47 graden is zo heet dat je het net niet meer kunt aanraken, want bij 47 graden beginnen sommige eigen eiwitten onomkeerbaar te veranderen. De binnenkant van huishoudhandschoenen, in water van 60 graden, zal al snel boven de 47 graden Celsius zijn.

      Cis Keizer says:

      Zou het kruis van een doorsnee onderbroek niet meer bacteriën bevatten dan een vaatdoek? Bijna de hele dag warmer dan een vaatdoek, zweterige omgeving, continu enige aanvoer van naar beneden vallende bacteriën van voor- en achterkant. Maar een klein restantje bacteriën is niet erg, de was hoeft echt niet steriel uit de wasmachine te komen.

      Froestieloopje says:

      Wat jij nu zegt Cis vind ik niet fair. Ik draag altijd huishoudhandschoenen bij het schoonmaken en regelmatig houd ik een vaatdoekje onder de Cooker. En dat gaat prima.

    Cis Keizer says:

    Zou het kruis van een doorsnee onderbroek niet meer bacteriën bevatten dan een vaatdoek? Bijna de hele dag warmer dan een vaatdoek, zweterige omgeving, continu enige aanvoer van naar beneden vallende bacteriën van voor- en achterkant. Maar een klein restantje bacteriën is niet erg, de was hoeft echt niet steriel uit de wasmachine te komen.

    Ellen Taheij says:

    Vaatdoekje en sponsjes kun je ook even uitkoken. Kunnen ze er weer even tegen.

    Froestieloopje says:

    Wat jij nu zegt Cis vind ik niet fair. Ik draag altijd huishoudhandschoenen bij het schoonmaken en regelmatig houd ik een vaatdoekje onder de Cooker. En dat gaat prima.

    WIM VAN STRALEN says:

    Als je een huishoudster heeft zorg dat je altijd andere doekjes heb dan je doekjes voor de keuken en andere kleur dan vergis je niet pakt en op 95 of 60 graden.

      Amar says:

      Als je een huishoudster HEBT !!!!!

    Cologic says:

    Vaatdoekjes? Simpel. Uitspoelen en anderhalve minuut op hoogst stand in magnetron. Even wachten met eruithalen. Heet!!!!

      Dori Bunschoten says:

      Altijd na gebruik goed heet uitspoelen en uithangen en elke dag een schone , zo nodig vaker per dag. Dan gewoon met de witte was mee laten draaien ….. is mijn gewoonte!

    johanna78 says:

    Al met al knap overdreven. We kunnen nog we ergens tegen en een te steriele omgeving is ook niet goed. . Natuurlijk gebruik je hetzelfde vaatdoekje niet voor de keuken en het toilet. Ik vind de vele pesticiden in ons voedsel en luchtvervuiling veel meer reden tot alarm, hier worden we echt ziek van.

    WIM VAN STRALEN says:

    GELE VAATDOEKJES MOET JE NOOIT GEBRUIKEN VOOR JE HUIS SCHOON TEMAKEN DAAR MOET JE ANDERE KLEUR DOEKJES VOOR GEBRUIKEN EN MIJN TIP IS GEBRUIK 1 KLEUR DOEKJE VOOR DE WC EN DE ANDERE KLEUR DOEKJES OM JE HUIS SCHOONMAKEN.

    Doornweerd says:

    Ik laat mijn vaatdoekjes altijd meedraaien in de vaatwasser. Wordt hij ook hygiënisch schoon van.

      Doornweerd says:

      Het vuilste in huis is niet het vaatdoekje of de doek waarmee je het toilet schoonmaakt, maar je mobieltje!

      profiel-verwijderd says:

      En de afstandsbediening van de TV niet te vergeten

    w12345 says:

    Ik gebruik zoveel mogelijk de voorverpakte schoonmaakdoekjes van de supermarkt. Ik haal er zo’n doekje uit, maar er de bril van de wc mee schoon en gooi hem dan weg . Dan pak ik een nieuwe en maak het deksel schoon en gooi hem dan weg enz. Zo maak ik de wc schoon. Ik gebruik deze doekjes eigenlijk voor heel veel schoonmaak karweitjes.

    Emely says:

    Ik was de vaatdoeken samen met het beddegoed op 60 graden, dan gebruik ik geen wasverzachter zoals bij andere wasgoed. Verder heb ik geleerd de vaatdoek steeds te laten drogen, bacterieën houden van vocht, en geen etensresten opvegen met de vaatdoek, ik gebruik keukenpapier hiervoor. Uiteraard ook niet gebruiken op borden, bestek, snijplank etc. Mischien klopt dit niet, maar volgens mij is het belangrijker hoe je voedsel bewaart als je niet ziek wil worden. Wie wil er nou een vieze, natte, stinkende vaatdoek in de goot hebben?

    mineke says:

    gebruik 3 verschillende doekjes,
    gaan elke dag in de was,net als de handdoeken in de keuken.
    eerst uitspoelen en laten drogen.
    en de afwas kwast gaat in de vaatwasser,en de sponsjes in de magnetron 800 watt 2 minuten.

      magikookietszeggen says:

      Mijn relatie deed ze vroeger een aantal uren in bleekwater leggen ik weet niet of dat werkt oberigens.

    notaire47 says:

    Ik gebruik een sponsdoekje in de keuken.. Na gebruik kletsnat maken eventueel met wat afwasmiddel. Daarna 2 minuten op vol vermogen in de magnetron. Wordt kokend heet.
    Eerst laten afkoelen voordat je het vast pakt. 2 of 3x p week nieuw doekje. Oude in de 60 gr was.

    magikookietszeggen says:

    Mijn relatie deed ze vroeger een aantal uren in bleekwater leggen ik weet niet of dat werkt oberigens.

    bijbloem says:

    De wc maak ik nooit schoon met doekjes.
    De borstel en gebruik er closetpapier voor.
    In de keuken heb ik een rol closetpapier staan voor alle spetters die in de was er moeilijk uitgaan.

    Één enkel dokje kan je ook weken in speciale wasmiddelen die daarvoor zijn bestemd. Die moet je de tijd geven.
    Daar kan je recyclen door verpakkingsmaterialen te gebruiken zoals de lege plastic yoghurtemmertjes met deksel.