Maden in de afvalcontainer? Zo voorkomt u het
Publicatiedatum: 16 augustus 2024
Maden houden van een warm en broeierig klimaat. Als in de zomer de temperaturen stijgen zien we de krioelende beestjes daarom vaker tussen het vuil zitten, bij voorkeur tussen het gft-afval. Het is een onsmakelijk gezicht en er ontstaat een vieze geur. Met onderstaande tips kunt het voorkomen en komt u er vanaf.
Levenscyclus
Maden zijn de larven van vliegen. De insect legt zijn eitjes in een vochtige warme omgeving, bijvoorbeeld in de afvalcontainer. Vooral de gft-container is geliefd, daar is immers voedsel te vinden. De larven die uit de eitjes komen, kunnen zich door de grote hoeveelheid afval goed vol eten en zich snel ontwikkelen tot een pop. Na 3 dagen veranderen de kleine beestjes in een vlieg, die opnieuw weer eitjes legt. Deze snelle levenscyclus is de reden dat de maden in zulke grote hoeveelheden in afvalcontainers voorkomen.
Tips om te voorkomen
Doordat de containers wekelijks of minder vaak worden geleegd, krijgen de vliegen de kans meerdere levenscyclussen te doorlopen. Met onderstaande tips kunt u voorkomen dat er grote hoeveelheden maden in de afvalcontainer ontstaan:
- Door vlees, groente en andere etenswaren goed te verpakken, in bijvoorbeeld een krant of een biologisch afbreekbare zak. Dit is bij uitstek voedsel waar de maden (snel) van groeien.
- Gooit u etensresten wel onverpakt in de container? Strooi hier dan wat zout overheen. Zout neemt het vocht uit de resten op, waardoor de omgeving voor vliegen minder aantrekkelijk wordt om eitjes in te leggen.
- Zet de deksel van de container altijd een stukje open. Dit kunt u doen door een baksteen of een stok onder de deksel te leggen. Hierdoor kan er geen condensvorming in de bak ontstaan en wordt de omgeving minder vochtig.
- Een laag stro of kranten onder in de afvalbak kunnen ook helpen om het klimaat in de kliko droger te houden.
Maak de binnenkant van de bak na het legen schoon met schoonmaakazijn. De vliegen vinden de geur van azijn niet lekker en zullen hier minder snel op afkomen. Er zijn in de meeste gemeenten ook reinigingsdiensten die de container voor u kunnen reinigen. Hier zijn vaak wel kosten aan verbonden. Informeer hierover bij uw eigen gemeente.
Maden bestrijden met klimop en lavendel
Is het de vliegen toch gelukt eitjes te leggen in de gft-bak? Leg dan een tak klimop of lavendel in de container. De maden hebben een hekel aan de geuren en gaan er zelfs dood aan. Een andere manier om de maden te bestrijden, is ze te begraven in zand of zout. De slijmerige beestjes kunnen zich niet goed voortbewegen in zand en kunnen met hun vochtige lichamen niet tegen zout. Nadeel is dat er niet te veel zand in de gft-bak mag, want dit verstoort het composteren.
Dit artikel is eerder gepubliceerd en is door de redactie aangepast op 16 augustus 2024.
(Bron: Florum, Omroepgelderland, Leukegeit. Foto: Shutterstock)