Naar cookieinstellingen
gember

Liefhebber van gember? Zelf kweken kan gewoon in de woonkamer

Gember is een geliefde smaakmaker in gerechten en wordt ook veel gebruikt om thee mee te maken. Door een stuk van de wortelstok te planten kunt u zelf een gemberplant opkweken. Niet alleen handig in gebruik, maar ook erg leuk om te doen.

Wortelstok uitkiezen

Om een gemberplant te kweken heeft u een stuk van de wortelstok nodig. Deze stukken zijn gewoon te koop bij de supermarkt. Let er wel op dat het stuk wortel er mooi uitziet en dat het ‘vingers’ met ‘ogen’ bevat, kleine knobbeltjes op de wortel. Uit die knobbeltjes ontstaat de groei namelijk. Een grote wortelstok kunt u eventueel in stukken snijden en apart opkweken of een deel ervan in de keuken gebruiken. Zolang de stukken die u plant maar een vinger met groeiknoppen bevat. Soms worden de wortelstokken behandeld met een groeiremmer, dus een biologisch stuk heeft de grootste kans van slagen.

Groeiomstandigheden

Gember is een tropische plant en heeft warmte nodig om te kunnen groeien. Tijdens warme zomermaanden kan de plant buiten staan, maar over het algemeen zijn de omstandigheden in huis stabieler. Plaats de wortelstok enige uren in water om te weken en plant hem dan met de ogen naar boven ondiep in potgrond. Met een dun laagje aarde er bovenop, waarbij nog net iets van de wortelstok zichtbaar blijft. De plant heeft ongeveer 20 cm ruimte nodig om te groeien en zijn wortelstok groeit horizontaal, dus een brede, ondiepe pot met gaten in de bodem is het meest geschikt. Plaats die op een schotel of in een sierpot, zodat u makkelijk water kunt geven. Maak de grond goed vochtig en houd de grond de tijd erna steeds vochtig, zonder dat de aarde doordrenkt met water raakt. Als er eenmaal bladeren ontstaan (dit proces kan verschillende weken duren), dan kunt u iets minder water gaan geven, maar zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt. Zit de groei er eenmaal goed in, geef dan eens per maand wat extra plantenvoeding.

Voorkiemen

Een tweede methode die toegepast kan worden, is de wortelstok eerst te laten voorkiemen. Plaats hem daarvoor in een schaaltje in een ondiep laagje water en blijf dat regelmatig aanvullen. Zet het schaaltje op een warme plek en wacht tot de knobbeltjes groen worden. Niet lang daarna zullen de eerste scheuten verschijnen en kan de wortelstok zoals hierboven beschreven opgepot worden.

Gember oogsten

Na ongeveer 9 maanden sterft het groen af en kan de groter gegroeide wortelstok geoogst worden. Door er opnieuw een stuk met ogen af te snijden kunt u het proces weer herhalen.

Lees ook: 10 gezondheidsvoordelen van gember.
Een basilicumplantje uit de supermarkt goed houden doet u zo.
Deze kamerplanten zijn makkelijk te stekken en zo doet u dat.
Zelf keukenkruiden kweken.

(Bron: 24Kitchen, Seasons, Eigen Huis & Tuin, Kweken.net, De meisjes van de moestuin)

Geef een reactie

Reactie

    BIJBLOEM says:

    Is anders best wel arbeidsintensief.
    Een beetje te laat om het te oogsten. Dan is het houtig.
    Het lukt wel, maar niet iedere woonkamer kent dezelfde omstandigheden.
    Het is wel leuk om een keer te proberen.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.