Lavendel stekken: hoe en wanneer moet dat gebeuren?
Publicatiedatum: 23 juni 2024
De heerlijk geurende lavendel kan na verloop van tijd wat minder mooi worden. Dan kunt u stekken nemen, om het jaar erop weer verse, nieuwe plantjes te hebben. Maar u kunt de plant natuurlijk ook vermeerderen om uw lavendelcollectie uit te breiden. We vertellen wat de beste tijd voor het stekken is en hoe u te werk moet gaan.
Wanneer kan lavendel gestekt worden?
De beste tijd om lavendel te stekken is in de periode juni tot en met september. Wanneer u de uitgebloeide bloemen verwijdert, kunt u bijvoorbeeld ook meteen stekken nemen. De stekken hebben dan voldoende licht en tijd om voor de winter goed te wortelen.
Hoe moet lavendel gestekt worden?
Kies jonge takjes (de groei van dit jaar) zonder bloemen en knip met een scherpe en schone snoeischaar net onder een blad een stengel van zo’n 8 centimeter af. Of maak een zogenaamde hielstek. Hiervoor kiest u voor een zijtakje dat licht verhout is en dat trekt u met een klein stukje bast (de hiel) voorzichtig van de hoofdstam af.
Verwijder in beide gevallen de onderste bladeren en doop de stek dan eventueel in stekpoeder. Dit is niet noodzakelijk, maar zorgt ervoor dat de stekken beter wortelen.
Zet de stekken met een aantal tegelijk langs de randen in kweekpotjes met stekgrond. Door ze tegen de rand te zetten, hebben ze meer houvast. Steek de stekken tot aan de eerste bladeren in de stekgrond. Geef voldoende water, zonder de grond te doordrenken. Om de luchtvochtigheid hoog te houden en te zorgen dat de grond niet te snel uitdroogt, kunt u plastic zakjes over de kweekpotjes plaatsen. Of zet ze in een kweekkasje als u die heeft. Houd in de gaten dat de grond steeds licht vochtig blijft. De stekken mogen niet uitdrogen, maar zeker ook niet in te natte grond staan, want dan zullen ze rotten.
Lavendelstekken verzorgen
Zet de stekken op een warme, lichte plek, maar niet in de zon. Wanneer de eerste wortels aan de plantjes groeien (na 4 tot 6 weken), hebben de stekken ventilatie nodig. Knip daarvoor een gat in het plastic of open de kweekkas op een kier. Na nog 2 weken mogen ze zonder bescherming verder groeien. Ze hebben dan wat minder water nodig dan voorheen.
Na enkele maanden kunt u de stekken als ze goed geworteld zijn elk in een eigen potje zetten. Doe dit in grond voor lavendel, mediterrane potgrond of in gewone potgrond, vermengd met wat zand en grit. De grond mag niet te voedzaam zijn, want dat hebben ze niet nodig. Zet ze de winter bij voorkeur in een koude bak buiten of op een lichte, koele plek in huis.
Wanneer kunnen de lavendelstekken naar buiten?
De nieuwe lavendelplanten kunnen in het voorjaar, wanneer het niet meer vriest, naar buiten. Knip dan ook de topjes uit de planten, zodat ze vertakken en mooi bossig worden. U kunt ze in potten neerzetten of in de tuin uitplanten. Kies een lekker zonnig plekje uit, aangezien volgroeide lavendels echte zonliefhebbers zijn. In een eerder artikel vertellen we hoe veel water ze nodig hebben, hoe ze gesnoeid moeten worden en hoe ze verder verzorgd moeten worden.
Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.
(Bron: Archief, Mooi wat planten doen, Intratuin, wikiHow, Gardeners World Magazine, Tuincentrum.nl, Home&Garden. Foto’s: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Jullie weten dat de gebruikte foto’s van Rozemarijn zijn hè? Ruikt ook lekker, maar ziet er toch wat anders uit dan Lavendel…
Beste flensy, bedankt voor uw reactie. Klopt, op de bovenste foto was rozemarijn te zien. Op de achtergrond stonden wel lavendelstekken, maar dat viel weg op deze foto, dus we hebben hem aangepast. De overige foto’s zijn wel van lavendel. Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag