Krijns groentips voor november
Publicatiedatum: 9 november 2023
Hoe kunt u uw border voorbereiden op de winter, hoe verzorgt u uw gazon nu het best, welke planten brengen nog kleur in de tuin en hoe helpt u uw kuipplanten de winter door? Kweker en hovenier Krijn Spaan geeft u tips hoe u uw tuinklussen in november het beste kunt aanpakken.
Pruimenbomen snoeien
Heeft u pruimenbomen in de tuin staan en zijn die nog niet gesnoeid, dan moet dit uiterlijk in november gebeuren. Anders lopen uw bomen het risico op gomziekte, wat de bomen erg verzwakt en waar ze uiteindelijk zelfs aan kunnen doodgaan. Lees Krijns verdere tips over pruimenbomen.
Sieruien planten
Steeds meer mensen genieten van prachtige sieruien in de tuin. De beste tijd om ze te planten is tussen half oktober en half december en Krijn vertelt u welke soorten u zoal kunt kiezen en waar die het beste groeien.
Kuipplanten overwinteren
Heeft u planten van rond de Middellandse zee, die niet tegen de vorst kunnen? Dan moeten die nu naar binnen om te overwinteren. Waar u ze plaatst is afhankelijk van of ze bladverliezend zijn of groenblijvend. Lees Krijn zijn tips hierover.
Sfeer en kleur in de tuin
Als de meeste planten uitgebloeid zijn en het blad gaat vallen, dan kan de tuin wel een nieuwe impuls gebruiken. Met heesters fleurt u de boel op. Krijn heeft leuke tips om mooie bakken te maken en vertelt welke heesters voor flink wat kleur zorgen in uw tuin.
Rozen planten
Het najaar is een uitstekende tijd om rozen te planten. Krijn vertelt u hoe u uw nieuwe rozen de best mogelijke start kunt geven en hoe u ervoor kunt zorgen dat de nieuw aangeplante struiken ook het voorjaar goed doorkomen, zodat u komende zomer goed in de bloemen zit.
Moestuinoverschot
Heeft u zoveel groente geoogst uit de moestuin dat u het bij lange na niet op krijgt? Krijn heeft tips hoe u het overschot zo goed mogelijk kunt bewaren. Gooi onrijpe tomaten bijvoorbeeld niet weg, maar bewaar ze binnen. Na enkele weken kunnen ze dan alsnog kleuren. Hoe? Lees verder!
Herfstbloeiers
Ook in november is het nog mogelijk om bloeiende planten in de tuin te hebben. Naast kleurrijke heesters kunt u dus ook nog een poosje genieten van deze herfstbloeiers. Krijn geeft u een aantal beproefde bloeiers die tot ver in november rijk blijven bloeien.
Niet meer snoeien
Voor veel planten geldt nu dat u ze niet meer moet snoeien. Doet u dat wel, dan kan het ervoor zorgen dat er vorstschade ontstaat en in het ergste geval vriezen uw planten en struiken dood. Dit is echter niet de enige reden, Krijn vertelt u waarom u met het snoeien in veel gevallen beter kunt wachten tot het voorjaar.
Het gazon
Wanneer kunt u stoppen met maaien en wat moet u nu nog doen om uw gazon gezond de winter in te laten gaan? Krijn legt uit welke tuinklussen er in november nog aan uw grasveld moeten gebeuren.
Kleur in de winter
De bloei van de vaste planten zit er voor dit jaar weer op, maar er zijn verschillende (groenblijvende) planten die juist nu kleur in de tuin kunnen brengen. Sommige ervan kunt u ook in potten houden. Krijn geeft goede tips.
Fruit aanplanten
Frambozen, bessen, maar ook bramen. Plant ze één keer en u kunt elk jaar genieten van oogst uit eigen tuin. Krijn geeft tips voor een aantal goede rassen en hoe u bessenstruiken het beste kunt mesten.
Bolgewassen planten
Bollen al geplant? Het kan nog steeds en Krijn zet de verschillende opties voor u op een rij. Vroege of late tulpen en klein-of grootbloemige? Het kan allemaal.
Bramen kweken
Bramen doen het goed in de tuin en Krijn heeft tips over een aantal rassen die zeer geschikt zijn en smakelijke vruchten hebben. Ook geeft hij tips over het mesten en snoeien van bramen.
Lijmbanden
Wie fruitbomen in de tuin heeft kan baat hebben bij het gebruik van lijmbanden. Deze insectenvallen zijn maandenlang effectief en gaan schade door de kleine en grote wintervlinder tegen. Ook ander ongedierte als de kastanjemineermot en luizen worden zo bestreden.
Eenjarige geraniums
Pelargoniums (de eenjarige geraniums) hoeven in het najaar niet per se weggegooid te worden. U kunt ze overhouden. Hoe u daarbij te werk gaat vertelt Krijn u.
Clematis
De Clematis is in Nederland een populaire plant en er zijn bladhoudende en bladverliezende exemplaren. Krijn vertelt hoe u beide soorten het beste kunt verzorgen in het najaar.
Kuipplanten
In deze tip vertelt Krijn verder over het overhouden van kuipplanten tijdens de wintermaanden. Onder andere over de Lantana, Plumbago, Solanum en Tibouchina.
Border voorbereiden voor de winter
Nu de winter nadert moeten we maatregelen nemen om de vaste plantenborder te beschermen tegen eventuele winterse kou. Krijn vertelt waar u hierbij aan moet denken.
Chrysanten
Krijn is geen fan van de bolchrysanten die elke herfst in groten getale aangeboden worden. Vaak zijn die met flink wat (gif) bespoten om ze zo rijk te laten bloeien. Een goed alternatief is de vaste chrysant, die jaarrond in de tuin kan blijven staan.
Bomen planten
Een goede planttijd voor bomen is de periode november-maart. Dit omdat het blad dan van de boom is. Krijn vertelt u waar u nog meer rekening mee moet houden bij het planten.
Planten is niet moeilijk
Veel tuinliefhebbers hebben volgens Krijn moeite met het planten van tuingewassen. Toch is dit een leuk werk en vooral het aanplanten van een nieuwe tuin is erg spannend. Hij heeft goede aandachtspunten voor u.
Huislook
Huislook (Sempervivum) is een laagblijvend plantje, dat heel weinig eisen stelt en goed tegen droogte kan. Ook voor een sedum dak zijn ze erg geschikt en Krijn vertelt waar u dan rekening mee moet houden.
Geurende klimplanten
Het is fijn geurplanten in de tuin te hebben en ook bij de klimplanten zijn er vele die geuren. Krijn geeft u een aantal heerlijk geurende opties voor in de tuin, zoals de kamperfoelie.
Balkontuin
Wie een balkontuin wil maken moet met andere dingen rekening houden dan bij het aanleggen van een tuin op de begaande grond. Krijn geeft u een aantal aandachtspunten.
Bijen in nood door bestrijdingsmiddelen
Een lezeres heeft Krijn geschreven over bestrijdingsmiddelen op planten die men bij tuincentra koopt. Zij slaat volgens Krijn de spijker op de kop; deze planten worden vaak opgekweekt met warmte, kunstmest en bestrijdingsmiddelen.
Breng ook in november kleur in de tuin
In deze groentip geeft Krijn nog meer tips om in november meer kleur in de tuin te krijgen. Hij vertelt hoe u dat kunt doen met verschillende soorten heesters en met kleinere kleurrijke planten, zoals Viburnum en Gaultheria.
Het mesten van rozen
Bij rozen is het niet onbelangrijk om ze voldoende te bemesten. Het zorgt ervoor dat ze minder bevattelijk worden voor ziekten. Ook vertelt Krijn meer over rozen planten in het najaar.
Niet alle kuipplanten hoeven ’s winters naar binnen
Door de warme zomers en de milde winters is de belangstelling voor kuipplanten enorm toegenomen. Kuipplanten zijn planten die normaal in subtropische gebieden groeien. Krijn vertelt welke kuipplanten met enige bedekking tijdens een vorstperiode buiten kunnen blijven.
Mahoniestruik, veelzijdige winterbloeier
De mahoniestruik heeft mooie, groenblijvende bladeren en soms geurende bloemen. De planten zijn geschikt voor een haag, windsingel of als mooie solitaire winterbloeier.
Dahlia’s de winter doorhelpen
De belangstelling voor dahlia’s in de tuin neemt jaarlijks toe. Het is een ouderwetse plant, maar door steeds nieuwere kleuren zijn ze erg gewild. We willen er dus graag jaar na jaar van genieten. Krijn vertelt hoe u dat voor elkaar krijgt.
Meer tips
We voegen elke 2 weken nieuwe tips toe, dus u vindt steeds weer verse adviezen voor uw tuin. En u kunt natuurlijk ook tips voor de andere maanden bekijken in het jaaroverzicht.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Wat zou het fijn zijn om van Krijn meer tips te krijgen over planten op je balkon.
Dat mis ik erg.
Beste MarydG, bedankt voor uw reactie, we zullen het aan Krijn doorgeven.