Krijns groentips voor maart
Publicatiedatum: 1 maart 2024
Als tuinliefhebber kijkt u waarschijnlijk al een poosje uit naar deze maand. Maart is immers de maand dat we weer volop aan de slag kunnen in de tuin en er weer steeds meer bloeit. Vooral op het gebied van snoeien is er nu veel te doen. Kweker en hovenier Krijn Spaan geeft u tips hoe u deze tuinklussen in maart het beste kunt aanpakken.
Grondverbetering
In maart komt de tuin weer tot leven en is het tijd om te mesten. Voldoende mest geeft gezonde planten, een rijke bloei en minder zieke planten. Krijn vertelt wanneer en hoe u hierbij te werk moet gaan.
Klimplanten snoeien?
Er zijn 2 soorten Clematissen, die beide op een ander moment gesnoeid moeten worden, omdat de 1 op het eenjarige hout bloeit en de ander op overjarig hout. Krijn legt uit dat de 1 daarom in maart gesnoeid moet worden en de ander pas na de bloei. Voor de kleinbloemige Clematis gaat u weer net wat anders te werk. Ook vertelt hij hoe u de kamperfoelie en winterjasmijn snoeit en de vuurdoorn.
Rozen snoeien
Het spreekwoord ‘snoeien doet bloeien’ is bij de roos ook zeker van toepassing. Struikrozen, klimrozen en rozen op stam moeten wel allemaal op hun eigen manier gesnoeid worden en Krijn gaat in op de werkwijze per rozensoort, vertelt waar u nog meer aan moet denken en hoe u specifiek klimrozen snoeit. Ook bemesting komt aan bod.
Rozen planten
Maart is een hele geschikte maand om rozen met kale wortel te planten en Krijn heeft goede tips hoe u dit soort rozen het beste plant en zo goed mogelijk in bloei kunt krijgen. Is het bijvoorbeeld verstandig om te mesten en welke mest dan precies?
Wat nog meer snoeien?
Een druif kunt u inmiddels beter niet meer snoeien, omdat de sapstroom op gang gekomen is, maar een blauwe regen kan bijvoorbeeld nog wel net gesnoeid worden. Krijn vertelt welke planten juist wel of niet in maart gesnoeid moeten worden.
Pas op met hortensia’s snoeien
Hortensia’s worden soms niet op de juiste manier gesnoeid. Dat kan ervoor zorgen dat u een jaar lang zonder bloemen zit, dus geeft Krijn tips hoe u de bolhortensia en de ‘Annabelle’ het beste kunt snoeien en waarom u de bloemen het beste nog even aan de plant kunt laten zitten. Sommige hortensia’s, zoals de pluimhortensia moet juist wel nu gesnoeid worden.
Vijgen snoeien
Een vijg in de tuin? Dan moet die nu gesnoeid worden. Zo doet u dat.
Mesten
Buiten het strooien van kalk moet u nu ook weer beginnen met het mesten van uw tuin. Krijn vertelt u welke planten en welke mest u kunt gebruiken.
Plofplanten
Geen armoedige planten in de tuin? Val dan niet voor de verleiding van ‘plofplanten’.
Heesters snoeien
Ook heesters moeten in maart gesnoeid worden. Dit vraagt echter wel enige kennis. Bekijk Krijns tips hiervoor deel 1, deel 2 en deel 3.
Vaste plantenborder
Half maart doet u er goed aan om de vaste plantenborder een opknapbeurt te geven. Snoei groenblijvende planten licht terug, verwijder onkruid, bemest en vervang of verplant eventueel lelijk geworden planten.
Het gazon
Als er veel mos in uw gazon aanwezig is, dan is het goed dit in het voorjaar aan te pakken. Anders heeft u na enkele jaren meer mos dan gras in de tuin.
Snoeikalender voor klimplanten als Akebia en passiebloem
Krijn legt van nog weer verschillende soorten klimplanten uit wanneer ze het beste gesnoeid kunnen worden. Zoals de Akebia en de passiebloem.
Eenjarigen en groenteplanten zaaien
Wilt u eenjarigen en groenteplanten zaaien, dan vertelt Krijn u welke grondsoorten u hiervoor kunt gebruiken en hoe u ze kunt laten afharden.
De vele prachtige kleuren van zonnekruid (Helenium)
De vast plant Helenium of zonnekruid erg bruikbaar in onze borders vanwege de lange bloei en de talrijke prachtige kleuren. Krijn geeft een tip voor een goede bloei en voorbeelden van mooie soorten.
Zelf kruiden kweken
Bij een goede verzorging heeft u jaren plezier van kruiden die u zelf kweekt. Krijn vertelt waar u rekening mee moet houden en welke kruiden goed in potten te kweken zijn .
Opknapbeurt
Begin maart is de tijd om de tuin een opknapbeurt te geven. Het gevaar van nachtvorst is bijna voorbij en enkele graden vorst kunnen de afgeknipte planten wel hebben.
Sterroetdauw bij rozen bestrijden
Sterroetdauw komt helaas bij veel rozen voor. Op de bladeren ontstaan dan purperzwarte vlekken. Later worden de bladeren geel en vallen af. Na enkele jaren gaat de plant verzwakken. Krijn vertelt wat eraan te doen is.
Siergrassen snoeien
Naast het snoeien van winterbloeiende heesters, kunnen nu ook de siergrassen aangepakt worden. Krijn waarschuwt dit voorzichtig te doen, zodat de jonge uitlopers zo min mogelijk beschadigd worden.
Meer tips
We voegen elke 2 weken nieuwe tips toe, dus u vindt steeds weer verse adviezen voor uw tuin. En u kunt natuurlijk ook tips voor de andere maanden bekijken in het jaaroverzicht.
(Foto’s: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
jullie zijn steengoed
Lavendel snoeien Krijn
goedzo