Krijns groentips voor juni
Publicatiedatum: 7 juni 2023
Juni is een drukke tuinmaand, hagen en druiven moeten gesnoeid worden, onkruid en ongedierte bestreden, planten bemest en natuurlijk is er ook genoeg te genieten van bloeiende planten in de tuin. Ook kunt u nu iets voor bijen en vlinders betekenen. Lees hieronder welke tips kweker en hovenier Krijn Spaan voor u heeft voor de maand juni.
Hagen snoeien
Juni is de maand om de hagen te snoeien en Krijn heeft een aantal belangrijke punten waar u daarbij op moet letten. Welk gereedschap kunt u het beste gebruiken en wanneer kunt u welke hagen het beste snoeien? Krijn vertelt het u in zijn tip over het snoeien van hagen.
Zevenblad
Tuiniers worden niet blij van Zevenblad (Aegopodium) en terecht, het is een lastig onkruid, dat moeilijk uit de tuin te verwijderen is. Maar wist u dat de bladeren eetbaar zijn? Bent u dit onkruid toch liever kwijt dan rijk, lees dan Krijns tip over dit plantje.
Ongedierte
Als de temperaturen stijgen en de hele tuin rijk groeit en bloeit duikt maar al te vaak ook weer ongedierte op. Wat u het beste kunt doen tegen luizen, slakken, de taxus-kever en rupsen leest u in Krijns tip over ongedierte in juni.
Manden en potten beplanten
Ook zo gek op die prachtige hanging baskets en potten met bloeiers? Met Krijns tips beplant u zelf ook een prachtexemplaar, die de hele zomer blijft bloeien. Wat kunt u bijvoorbeeld doen tegen uitdroging en wat kunt u doen om de bloei te verlengen?
Druiven snoeien
Als het goed is heeft u uw druiven van de winter al gesnoeid, maar in juni moet dit nogmaals gebeuren. Zo gaat er meer voedsel naar de inmiddels gevormde druiventrossen. Krijn vertelt u hoe u te werk moet gaan en hoe u van een eventuele aantasting door de druivenviltmijt af komt. Ook kan het na een erg koud voorjaar wat langer op zich laten wachten dan anders.
Mesten
Om de hele zomer door te groeien hebben planten veel energie nodig. Welke mest kunt u het beste gebruiken voor de vaste planten en het grasveld? U leest het in Krijns tips over mesten in juni.
Kattensnorren
Bent u een liefhebber van bijzondere bloemen en planten, dan is de kattensnor wellicht iets voor u. Deze mooie eenjarige plant lijkt wel exotisch, maar doet het goed in ons Nederlandse klimaat. Welke u het beste in uw tuin kunt zetten leest u in Krijns tip over de kattensnor.
Rhododendrons
Als een Rhododendron ergens een hekel aan heeft, dan is het wel droogte. Vaak heeft de plant daar een jaar later nog last of hij laat zelfs het leven. Krijn heeft goede tips hoe u uw Rhododendron gezond en bloeiend kunt houden.
De groentetuin
Als u nu uw wintergroenten plant, dan plukt u daar later letterlijk de vruchten van. Sommige wintergroenten hebben wel met plagen zoals de preivlieg te maken. Krijn vertelt u wat u hier tegen kunt doen.
Aangetaste fruitbomen
Als fruitbomen langere tijd vochtig blijven, kunnen zij worden aangetast door appel- of perenschurft. Krijn vertelt u hoe u dit voorkomt en wat u kunt doen als uw fruitbomen al aangetast zijn.
Kuipsalvia’s
Naast de gewone salvia’s zijn er ook kuipsalvia’s te krijgen. Deze zijn niet winterhard, maar zeer de moeite waard. Krijn geeft voorbeelden van een aantal hele mooie soorten.
Bobbeltjes in druivenbladeren
Hebben uw druiven bobbeltjes op het blad? Dat is meestal geen schimmel, maar een aantasting van druivenviltmijt. Krijn legt uit wat dit is en wat u eraan kunt doen.
Rhododendrons snoeien
Jonge, maar ook oudere exemplaren van de Rhododendron kunnen (flink) gesnoeid worden. Hoe en wanneer u dit kunt doen vertelt Krijn u.
Heermoes bestrijden
Ondanks dat heermoes nuttig kan zijn om schimmels te bestrijden, kan dit onkruid ook voor veel ongemak zorgen in de tuin. Lees hoe u er vanaf komt.
Bloeiende blauwe regen
Een blauwe regen in de tuin, maar hij bloeit niet? Dat kan verschillende redenen hebben. Krijn legt uit hoe u de meeste kans maakt op een bloeiende blauwe regen.
Onze bijen
Door rijkbloeiende planten in de tuin te zetten en geen gif te gebruiken helpt u de bij een handje. Krijn geeft tips voor geschikte bloeiers, die ook nog veel sierwaarde hebben.
Vlinders
Wat voor bijen geldt, geldt ook voor vlinders. In vol betegelde tuinen is geen bloeiend bloempje voor ze te vinden, maar met enkele vlindervriendelijke struiken en planten maakt u direct verschil.
Buxus
Buiten de buxusmot zijn er meer plagen die de buxus belagen. Krijn vertelt u wat u hier het beste tegen kunt doen. Ook vertelt hij u iets over de snoei.
Hortensia’s
Boerenhortensia’s zijn er in verschillende kleuren. Maar of ze die kleur behouden is vaak een kwestie van de grondsoort waarin zij staan. Ook is dit eventueel aan te passen. Wilt u uw roze hortensia’s bijvoorbeeld weer blauw maken? Krijn vertelt hoe u dit doetin deel 1. en deel 2.
Vlinderstruik
Wilt of heeft u ook zo’n mooie vlinderstruik (Buddleia) in uw tuin? Krijn vertelt over de verschillende soorten die ervan te koop zijn. Van groot tot tegenwoordig ook heel klein.
Tomaten kweken
In een warme zomer is het vrij gemakkelijk om zelf tomaten te kweken. Maar ook bij wat minder zomers weer is het heel goed mogelijk in Nederland. Krijn geeft tips hoe u dan te werk moet gaan.
Planten die tegen droogte kunnen
Naast zomers met veel regen hebben we inmiddels ook ervaring met erg droge zomers. Sommige planten zijn daar meer geschikt voor dan andere. Krijn heeft een aantal goede opties voor tuinen met wat meer droogte.
Lathyrus
De Lathyrus of siererwt is een veelgebruikte eenjarige klimplant, vanwege de geur en de vele kleuren. Ook als snijbloem wordt hij veel gebruikt. Krijn vertelt meer over de verzorging ervan.
Diascia
Diascia is een vaste plant, die heel lang bloeit. Een nadeel is dat hij zonder bescherming niet de winter doorkomt. Daarom wordt hij ook veel als eenjarige in bloembakken gebruikt.
Lavendel verzorgen
Lavendel is een plant die de droogte goed kan doorstaan. De planten houden van zon en voedselrijke, goed doorlatende grond. Men kan ze ook prima in potten op het terras zetten. Krijn vertelt daarnaast wat de snoeimomenten zijn.
Langer plezier van eenjarigen
Veel eenjarigen worden ook in de border geplant of gezaaid. Het voordeel van eenjarigen is dat ze meestal erg lang bloeien. Deze bloei is te bevorderen en Krijn vertelt hoe.
Rozen vermeerderen
Rozen vermeerderen is volgens Krijn eigenlijk werk voor de vakman. De meeste rozen worden geoculeerd op een onderstam. Zaaien en stekken kan ook, maar dit is niet eenvoudig.
Meer tips
We voegen elke 2 weken nieuwe groentips toe, dus u vindt steeds weer verse adviezen voor uw tuin. En u kunt natuurlijk ook tips voor de andere maanden bekijken in het jaaroverzicht.
Lees ook: Slakken, luizen en ander ongedierte in de tuin bestrijden zonder gif.
Buxus redden of toch liever buxusvervangers?
En neem een kijkje op onze pagina Tuin & balkon.