Krijns groentips voor februari
Publicatiedatum: 9 februari 2023
In februari worden de 1e voortekenen van de lente duidelijk zichtbaar, ook in de tuin. Hoe verbetert u de kwaliteit van de bodem (met kalk), welke heesters bloeien nu en wat kunt u nu al doen op moestuingebied? Kweker en hovenier Krijn Spaan geeft u tips hoe u uw tuinklussen in februari het beste kunt aanpakken.
Kalk strooien
Elk jaar daalt de zuurgraad (PH) van de bodem en de grond wordt dus ook zuurder. Sommige planten, zoals de Rhododendron gedijen hier prima in, maar de meeste planten houden niet van zure grond en groeien hier slecht in. Krijn vertelt hoe u de grond het beste een kalkdosis kunt geven, wat het voordeel is van biologische kalk en wat een gazon nodig heeft.
Bessen kweken
Voor een goede oogst van kleinfruit, zoals bessen is het belangrijk om goed te mesten en de planten op de juiste manier te snoeien. Krijn vertelt u hoe u eenvoudig zelf bessenstruiken kunt kweken.
Kiwi’s kweken
De laatste jaren is het kweken van kiwi’s steeds populairder geworden en dat kan met tweehuizige en eenhuizige soorten. Krijn legt het verschil uit en hoe u een zo’n rijk mogelijke oogst van uw kiwiplant krijgt.
Vijgen kweken
Ook al komt de vijgenboom oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied, met een beetje zorg kan hij het hier ook heel goed doen. Krijn vertelt hoe uw vijg beter de winter door komt en hoe u het beste te werk kunt gaan met het snoeien.
Eucalyptus
Ook al zo’n mooie, wat exotische plant is de Eucalyptus. De meest verkochte soort is de sterke Eucalyptus gunii, die tot -10º kan verdragen. Krijn vertelt hoe u deze en andere soorten tegen de vorst kunt beschermen als het flink koud wordt.
Tuingereedschap schoonmaken
Een klusje dat er vaak bij in schiet is het schoonmaken van het tuingereedschap. Terwijl dit toch vaak de levensduur van het gereedschap verlengt. Februari is hiervoor de ideale tijd, omdat er dan nog niet zoveel andere tuinklussen wachten.
Helleborus
Naast de Helleborus niger zijn er nog veel meer soorten van de kerstroos die de moeite waard zijn. Krijn licht er een aantal voor u uit.
De moestuin
In februari wordt het weer tijd om aan de moestuin te denken. De eerste soorten kunnen in de koude bak of binnen worden voorgetrokken. Bekijk Krijns tips over de moestuin deel 1 en deel 2.
Bodembedekkers
Last van onkruid in de tuin? Dan doet u er goed aan om bodembedekkers te planten. Niet alleen bloeien die vaak al vroeg in het jaar, er zijn ook hele bijzondere exemplaren te koop.
Winterbloeiende heesters
In februari kunnen we weer volop genieten van winterbloeiende heesters. Naast de toverhazelaar bloeien er verschillende andere soorten in februari. Krijn zet er een aantal voor uw op een rij.
Nu al de tuin in?
Bij menig tuinier beginnen de groene vingers in februari te jeuken. Is het verstandig om nu al in de tuin te werken? Krijn beantwoordt deze vraag.
Staartaar, weleens van gehoord?
Een hele leuke winterbloeier, die niet zo bekend is, is de Stachyurus praecox (staartaar). Krijn vertelt u meer over deze fraaie, bladverliezende heester.
Tijd om te mesten
Als de temperatuur omhooggaat, gaan de planten weer groeien en dat wel 8 maanden lang. Hiervoor hebben de planten veel energie nodig en dat moeten wij ze geven in de vorm van mest. Krijn vertelt over de verschillende soorten mest.
Heesters snoeien
Februari is de maand om plannen te maken voor het snoeien van heesters. In veel gevallen moet dat in de maand maart gebeuren. Krijn vertelt u meer over de planning.
Groente en fruit kweken
De laatste jaren neemt het zelf kweken van groente steeds meer toe. Niet onverstandig, want dan weet u zeker dat ze vrij van pesticiden zijn. Krijn vertelt meer over het biologisch kweken van groente en fruit.
Vogels in de winter
Door bij de inrichting van de tuin rekening te houden met vogels slaat u 2 vliegen in 1 klap. U kunt genieten van veel vogels in de tuin en de vogels zelf vinden er de voor hen vaak noodzakelijke voedselbronnen.
Mos op tuinplanten
Mos op planten en in het gazon is niet altijd even gemakkelijk te verwijderen. Krijn vertelt u hoe u hierbij te werk kunt gaan.
Pesticiden in mezenbollen
In nestkasten van mezen zijn de laatste jaren veel pesticiden gevonden. Kan dit ook uit mezenbollen afkomstig zijn? Krijn heeft hier wat onderzoek naar gedaan.
Zelf een knotwilg kweken
De knotwilg wordt meestal gekweekt van Salix alba en is in vele maten te koop. Ook is het mogelijk zelf een knotwilg te kweken, Krijn vertelt wat u daarvoor moet doen. Vooral bij een sloot staan ze erg mooi in tuinen.
Dahlia’s beschermen tegen de vorst
Dahlia’s komen oorspronkelijk uit Mexico en Midden-Amerika en zijn in ons land niet winterhard. Ze moeten daarom elk najaar gerooid en vorstvrij bewaard worden of buiten beschermd worden.
Appelschurft voorkomen
De schimmel appelschurft overwintert op jonge stengels en ook op afgevallen geïnfecteerd blad. Krijn legt uit hoe u dit het beste kunt bestrijden.
Rozen snoeien
Nu de winter op zijn einde loopt, is het goed om alvast weer te denken aan het snoeien van planten. Krijn vertelt hoe hij dat aanpakt in het geval van rozen.
Hagelschotziekte
Krijn krijgt vaak vragen over aangevreten bladeren van allerlei struiken. Het meest gevraagd zijn ronde gaatjes in bijvoorbeeld Prunus. Hierbij gaat het om een schimmel die deze gaatjes veroorzaakt. Men noemt dit hagelschotziekte.
Meer tips
We voegen elke 2 weken nieuwe tips toe, dus u vindt steeds weer verse adviezen voor uw tuin. En u kunt natuurlijk ook tips voor de andere maanden bekijken in het jaaroverzicht.