Krijns groentips voor april
Publicatiedatum: 4 april 2023
April is dé maand voor het planten van voorjaarsbloeiende struiken, het oppeppen van het gazon en het zaaien van eenjarigen. Helaas rukken de slakken ook weer op. Lees hieronder welke tips kweker en hovenier Krijn Spaan deze maand voor u heeft.
Vertroetel uw gazon
In het voorjaar is er kans op mosgroei en verticuteren is dan een goede oplossing, zegt Krijn in zijn tip over uw gazon. Hij vertelt u hoe u te werk gaat en hoe u na het verticuteren moet zaaien en mesten. Ook raadt hij in sommige gevallen het leggen van nieuwe graszoden aan.
Clematissen planten
Als u nu clematissen plant met wisselende bloeitijden, dan geniet u maanden achter elkaar van de bloei. Krijn geeft tips over de grond waarin u ze het beste kunt zetten en aandachtspunten waaraan u nog meer moet denken bij het planten van deze mooie bloeier.
Wanneer zomerbollen planten?
De verleiding is groot, maar wacht nog heel even met het planten van zomerbollen. Anders loopt u het risico dat het jonge blad bij een flinke nachtvorst doodvriest. Krijn vertelt u wanneer u het beste kunt starten en geeft tips voor mooie zomerbollen.
Kruidentuintje
Als u nu uw kruidentuin in orde maakt, dan kunt u er de hele zomer van plukken en eten. Krijn heeft goede tips voor het aanplanten van de verschillende kruiden en welk kruid u kunt gebruiken voor de heerlijkste thee.
Katten in de tuin
Hoe gek we ook op ze zijn, katten hebben we liever niet in onze tuin. Als hovenier heeft Krijn veel ervaring met katten die hun behoefte tussen zijn planten doen en hij heeft dan ook verschillende tips om katten uit de tuin te weren.
Vroegbloeiers
Tuinieren is vooruit denken en door het planten van vroegbloeiende struiken kunt u nu, maar ook in de komende jaren van hun bloemenpracht genieten. U hoeft ze niet al te groot te kopen, want dat scheelt geld en ze groeien vanzelf door. Krijn geeft tips over een aantal bijzonder mooie exemplaren. Ook vertelt hij u hoe u bij het snoeien van vroegbloeiende heesters te werk moet gaan.
Eenjarigen zaaien
Een leuke bezigheid is elk voorjaar weer het zaaien van eenjarigen. Ze geven zomers lekker veel bloemen en het zaaien gaat vaak gemakkelijk, maar Krijn wil u toch graag wat tips geven. In deel 2 leest u verder.
Voorjaarsbloeiende heesters
Als de vroegbloeiers zoals de toverhazelaar zijn uitgebloeid, zijn er mooie heesters die volgen in hun bloei. Krijn geeft u alvast enkele voorbeelden en vertelt u meteen hoe u ze het beste kunt verzorgen.
Daar zijn ze weer… slakken
Met de komst van hogere temperaturen duurt het niet lang, of ze zijn weer: de slakken in de tuin. Het handigste is om dit vanaf het begin aan te pakken. Krijn geeft u tips die het milieu niet belasten.
Klein fruit aanplanten
Niets zo heerlijk als eigen fruit uit uw tuin. Natuurlijk is dat dan weer wel afhankelijk van de beschikbare ruimte. Krijn vertelt u welke fruitsoorten u zoal in uw tuin kunt planten.
Coniferen snoeien
Het is een misverstand dat coniferen nooit gesnoeid hoeven te worden. U houdt ze er juist mooi mee in vorm. Wanneer en hoe u hierbij te werk moet gaan vertelt Krijn u.
Tuinieren op het balkon
Wie tuiniert op een balkon heeft vele mogelijkheden, maar moet wel met een aantal zaken rekening houden. Zo drogen planten eerder uit, doordat zij niet in de volle grond staan en mogen de planten uiteindelijk niet te groot uitgroeien. Krijn geeft een aantal goede aandachtspunten.
Tabaksplanten
De Nicotinia, oftewel de tabaksplant is een tuinplant waar u veel plezier van zult hebben. Hij doet het ook goed op een schaduwrijke plek en bloeit rijk. Krijn geeft tips voor mooie soorten en hoe u ze verzorgt.
Maretak
Heeft u wel eens een maretak, ook wel mistletoe genoemd, zien hangen? Krijn vertelt over deze halfparasiet, die een gastheer nodig heeft om te kunnen groeien.
De groentetuin
Groente kweken is een leuke bezigheid en het is gezond om verse en onbespoten groente uit eigen tuin te eten. Heeft u geen tuin, dan kunt u ook eenvoudig in bakken kweken. Bekijk de tip van Krijn.
Zonnehoed
Echinacea of zonnehoed komt oorspronkelijk is een polvormende vaste plant met dikke, eetbare wortels. De gedroogde wortels worden verwerkt tot het bekende plantaardige middel echinacea, dat de weerstand van de mens verhoogt. Krijn vertelt over de toepassing ervan in de tuin.
De sneeuwbal (Viburnum)
Viburnum of sneeuwbal is een breed geslacht van groenblijvende, maar ook bladverliezende struiken. Krijn zet enkele mooie opties voor in de tuin op een rij.
Oost-Indische kers (alles is eetbaar)
Van Oost-Indische kers kan men zowel inwendig als uitwendig genieten. De planten zijn eenvoudig te kweken uit grote zaden, die erg gemakkelijk kiemen. Ze vormen lange stengels, die overal naartoe klimmen en een overvloed aan bloemen voortbrengen.
Eenjarige klimmers
Verschillende eenjarige bloeiers zijn goed als klimplant te gebruiken. Krijn beschrijft de siererwt, Oost-Indische kers en Ipomoea (klimmende winde).
Sneeuwklokjesboom
De sneeuwklokjes in de tuin zijn uitgebloeid, maar toch is het mogelijk in april weer van sneeuwklokjes te genieten, maar dan in boomvorm, de sneeuwklokjesboom.
Meer tips
We voegen elke 2 weken nieuwe groentips toe, dus u vindt steeds weer verse adviezen voor uw tuin. En u kunt natuurlijk ook tips voor de andere maanden bekijken in het jaaroverzicht.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Het is inderdaad de juiste periode om in je tuintje bezig te zijn. Met dit prachtig weer moeten jouw groene vingers gaan werken. Dank je voor het delen van deze tips. Ik wil al een tijdje een groente of kruidentuin hebben. Nu heb ik genoeg tips om mee te starten.
Beste Krijn,
Wat geeft u weer geweldige, bruikbare tips, daar kan geen planten en bomen boek tegen op. Nu heb ik even geen tijd maar vanavond ga ik het lekker allemaal lezen en maak ik notities van dat wat voor mij belangrijk is. Bedankt.