chipplicht katten

Krijgen katten ook een chip?

Voor de hond is er al een chipplicht en als het aan een meerderheid van de Tweede Kamer ligt, dan komt er ook een verplichting om katten te laten chippen. Met deze maatregel wil de Kamer gemeenten tegemoet komen. Want jaarlijks kampen veel gemeenten met een fors aantal zwerfkatten en katten in asiels van wie het baasje niet terug wordt gevonden. 

Overlast

In Nederland leven ruim 2, 5 miljoen huiskatten. Naast de huiskatten zijn er in en rond de grote steden een groot aantal zwerfkatten te vinden. Zij leven voornamelijk in deze gebieden omdat hier voldoende voedsel voorhanden is. Deze zwerfkatten, naar schatting gaat het om een miljoen beesten, zorgen voor veel overlast. Behalve geluidsoverlast verspreiden ze ook ziektes als toxoplasmose en ringworm. Om de overlast terug te dringen vangen gemeenten de katten nu, castreren de mannetjes en zetten ze terug. Op deze manier groeit de populatie in ieder geval niet verder.

Chipplicht katten heeft veel voordelen

Toch is dit volgens de Dierenbescherming geen constructieve manier om het probleem van de overlast echt te lijf te gaan. Zij zijn al jaren voor een chipplicht. Volgens de organisatie zijn baasjes bij de aanschaf van een dier dat geregistreerd is middels een chip zich bewuster van hun zorgplicht. En wanneer de kat wegloopt, kan de eigenaar snel worden teruggevonden. Zo zitten de asiels minder vol en kan het zwerfkatten probleem worden opgelost.

Tegemoet komen

De Partij voor de Dieren strijdt al langere tijd voor een chipplicht. Het lijkt er nu op dat zij deze strijd niet meer alleen voeren. Ook het CDA en de VVD willen gemeenten nu tegemoet komen. Woensdag 7 februari 2018 is er een debat over dierenwelzijn. Hierin vraagt D66-Kamerlid Tjeerd de Groot of het kabinet zijn plan voor de chipplicht voor katten wil overnemen. Volgens D66 hebben 37 gemeenten gevraagd om de chipplicht op te leggen. Het chippen van een kat kost ongeveer 30 euro.

(Bron: NOS/AD)

Geef een reactie