Korstmossen verwijderen van tegels, dakpannen en tuinplanten
Publicatiedatum: 5 november 2023
Korstmossen komen op heel veel plekken voor. Het is een teken dat de lucht schoon is en eigenlijk moeten we er dus blij mee zijn. Maar op tegels of dakpannen kunnen ze behoorlijk ontsierend zijn. We hebben tips voor het verwijderen ervan.
Wat zijn korstmossen?
Korstmossen zijn te herkennen aan vrij ronde, kauwgomachtige plekken. Ze zitten als een hele dunne korst op vooral gesteente of schors. Ze hebben een lichte, witte of groenige kleur, maar komen ook voor in het bruin, geel of oranje. Het gaat om een schimmel, die alleen kan bestaan in combinatie met algen. Deze vorm van samenleven wordt symbiose genoemd. Korstmossen groeien op vochtige plekken en ze zijn niet schadelijk. Wel kunnen ze een oppervlakte extra glad maken. Wat bijvoorbeeld in het geval van een terras niet wenselijk is.
Niet doen om korstmossen te verwijderen
Huishoudelijke producten zijn niet bedoeld om buiten mee aan de slag te gaan. Ze lijken misschien onschuldig, maar zijn schadelijk voor het milieu en organismen die in de bodem leven. Azijn mag bijvoorbeeld niet in de tuin gebruikt worden voor het verwijderen van onkruid of algen en dat geldt ook voor korstmossen. Hetzelfde is het geval voor soda en bleekmiddel.
Korstmossen verwijderen met een hogedrukreiniger
Een relatief makkelijke manier om korstmossen te verwijderen, is met de hogedrukreiniger. Daarbij is het echter wel van belang dat de ondergrond daar tegen bestand is. Anders kan die beschadigen of poreus worden. Wat er juist weer voor kan zorgen dat algen en korstmossen extra snel weer terug groeien. Er zijn ook speciale opzetstukken verkrijgbaar, die ronddraaiende bewegingen maken, die speciaal bedoeld zijn voor terrassen.
Reiniger tegen groene aanslag en korstmossen
Een biologisch middel tegen groene aanslag en korstmossen is ook effectief. Naast tegels kan dit meestal ook gebruikt worden op bijvoorbeeld daken, muren en grafstenen. Gebruik een borstel of harde bezem om het middel in te borstelen en volg verder de aanwijzingen op de verpakking. Een dergelijk middel werkt meestal nog enige tijd door, dus zodoende bent u er langere tijd van verlost.
Korstmossen op bomen en struiken
Ook op bomen en struiken kunnen korstmossen voorkomen. Ze zijn echter niet schadelijk en u kunt ze het beste laten zitten. Anders loopt u het risico de takken of het schors te beschadigen. Het kan wel een teken zijn dat de betreffende boom of struik op een te vochtige plek staat. Door hem door snoei enigszins uit te dunnen, komt er meer licht en lucht langs de takken en treedt het effect minder op.
Kalkuitbloei
Lukt het met bovenstaande methodes niet om de korstmossen te verwijderen, dan zijn ze inmiddels te diep in de ondergrond doorgedrongen. De vlekken die aan de oppervlakte te zien zijn, zijn de zogenoemde kalkuitbloei. De korstmossen zelf kunnen diep in de ondergrond zijn getrokken. In dat geval kan een professional wellicht nog helpen, maar anders zit er niets anders op om ze te laten zitten. Of in het geval van tegels ze bijvoorbeeld te zijner tijd te vervangen.
Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u daarnaast nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.
(Bron: archief, Telegraaf, De Terraskoning, Appeltern Adventure Gardens, ilovemygarden, Almere deze week. Foto’s: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ooit met de hogedrukreiniger de korstmossen van mijn dakpannen verwijderd. En daarmee een ruwer oppervlak gecreeerd en de levensduur sterk verminderd! Dus heel slecht advies in de foto!
Beste rens51, bedankt voor uw reactie. In de tekst gaan we daar dan ook zeker op in. Daarin vermelden we dat het van belang is dat de ondergrond er tegen bestand is. Anders kan die beschadigen of poreus worden. Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag
Korstmossen of lichenen treffen we vaak aan op bomen en stenen. Ze geven hun bestaansreden niet meteen prijs, maar vervullen wel degelijk een belangrijke rol als schuilplaats en voedselbron voor andere levende organismen. Ook kunnen ze ons heel wat leren over de omgeving waar ze in voorkomen.
Waarom dus verwijderen?
Je kan ook alle tegels omkeren. Je terras is weer zo goed als nieuw!