Koolmonoxide is levensgevaarlijk
Een koolmonoxidevergiftiging kan iedereen overkomen. Minder bekend is dat bijna de helft van de ongevallen plaatsvindt met een moderne cv-installatie. Daarom start Brandweer Nederland op 1 februari de campagne Stop CO-vergiftiging. Samen met de Nederlandse Brandwonden Stichting, de 25 brandweerregio’s en de GGD roepen ze op te: ventileren, controleren en alarmeren.
Vage griepklachten door CO-vergiftiging worden niet herkend
Blootstelling aan een te hoge concentratie koolmonoxide (CO) kan tot CO-vergiftiging leiden. Dat voelt in eerste instantie als een beginnend griepje: u krijgt hoofdpijn, wordt misselijk, moet overgeven en bent moe. Ook verwardheid kan optreden. Verdere blootstelling aan het gas kan bewusteloosheid, blijvende hersenschade of zelfs de dood tot gevolg hebben.
De vage griepklachten staan niet op zich. Hilda Raasing van Brandweer Nederland : ‘’De symptomen van koolmonoxidevergiftiging worden echter vaak niet herkend waardoor een juiste diagnose uitblijft. Dan kan verregaande consequenties hebben.”
Ventileren, controleren, alarmeren
Omdat u koolmonoxide niet ruikt, proeft of ziet kan een koolmonoxidemelder levens redden. Zo wordt u tijdig gealarmeerd voordat u het bewustzijn verliest. In Nederland heeft circa 18 procent een CO-melder in de woning geplaatst. ‘’Ongevallen met koolmonoxide kun je écht voorkomen’’, volgens Hilda Raasing. ‘’Koolmonoxide is levensgevaarlijk. Het is daarom van belang om de gevaren van koolmonoxide onder de aandacht te brengen én vooral praktische adviezen te geven. Zo kunnen mensen zelf actie ondernemen: Ventileer uw huis continu. Controleer uw verbrandingstoestellen regelmatig en hang een CO-melder op.’’
Doe de test
Voor de nieuwe campagne is een speciale online test ontwikkeld. Het doel van deze test is om de kennis van mensen over symptomen van koolmonoxide te vergroten. U leert hoe u een CO-vergiftiging kunt herkennen en voorkomen en wat u moet doen bij een CO-vergiftiging. Bij het invullen van 7 vragen krijgt u direct te zien of uw antwoord goed of fout is met bijbehorende tips en adviezen. Op de website van Brandweer Nederland vindt u een plaatsingsadvies. Via sociale media-kanalen brengen zowel Brandweer Nederland als de Nederlandse Brandwonden Stichting in de campagneweken de test breed onder de aandacht.
Nalinie Koendjbiharie overleefde een koolmonoxidevergiftiging. Ze vertelt hierover in Tijd voor MAX op 1 februari 2017.
(Bron: Brandweer Nederland)