Koolmonoxide als stille sluipmoordenaar

Naast oude, slecht onderhouden cv-ketels en geisers kunnen ook moderne CV-ketels voor koolmonoxidevergiftiging zorgen. De brandweer waarschuwt mensen voor deze ‘stille sluipmoordenaar’ in een nieuwe landelijke campagne.

Onbekende aantallen

Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is het probleem van blootstelling aan verhoogde concentratie koolmonoxide veel groter dan lange tijd werd aangenomen. Cijfers tonen dat jaarlijks 5 tot 10 doden en honderden gewonden vallen, maar de OVV schat dit 3 tot 5 keer zo groot. De precieze aantallen zijn niet bekend omdat de vergiftigingssymptomen vaak niet herkend worden.

Gezondheidsklachten

Het grootste gevaar bij koolmonoxide is dat deze stof geurloos en kleurloos is. U kunt het dus niet ruiken of zien en als er een lek is in uw huis, merkt u dat pas aan de gezondheidsklachten. Koolmonoxide zorgt voor hoofdpijn en duizeligheid. Ook moeheid, slaperigheid en verminderde prestaties horen bij de klachten. In het ergste geval kan een hoge dosis van de stof leiden tot de dood.

Risicofactoren

Bij een verkeerd geïnstalleerde, kapotte of slecht werkende kachel, geiser, cv of combiketel loopt u kans op koolmonoxidevergiftiging. Als het verbrandingstoestel in een kleine, slecht geventileerde ruimte staat en er geen directe afvoer naar buiten is, wordt dat risico aanzienlijk vergroot. Ook verkeerde installatie van kachels en open haarden met slechte afvoer kan een oorzaak zijn voor koolmonoxidevergiftiging.

Online test

Als er koolmonoxide is ontsnapt in uw huis, zet dan gelijk alle ramen en deuren zo wijd mogelijk open. Waarschuw uw huisgenoten, ga naar buiten en bel 112. Op de website van de Brandweer kunt u een test doen om te zien hoe groot het risico is dat u een koolmonoxidevergiftiging oploopt.

Geef een reactie