Energie besparen met koken op gas

Kookt u op gas? Bespaar energie en geld met deze tips

Nu de prijs van gas de pan uit rijst, is het slim om te kijken waar u energie en geld kunt besparen. Dat kan door de kachel een graad lager te zetten en korter te douchen. Kookt u op gas? Dan valt daar ook nog energie en geld te besparen. Hoe? Wij hebben tips. 

Energieverbruik

Hoewel steeds meer huishoudens op inductie overstappen, wordt er nog altijd veel op gas gekookt. Op zich verbruikt koken op gas niet veel energie en tot voor kort niet veel geld. Maar met de huidige gasprijs kan het inmiddels behoorlijk oplopen. Betaalt u in 2021 nog rond de 0,95 euro per kubieke meter gas, dat is inmiddels rond de 2,65 euro. Een kleine rekensom: een gemiddeld huishouden verbruikt voor het koken rond de 150 kubieke meter gas per jaar. Dus betaalde u in 2021 nog ruim 140 euro per jaar aan koken op gas, dit jaar kan dat oplopen tot wel 400 euro. Alle reden om te kijken waar u kunt besparen.

Grootte pan

Om te beginnen met de grootte van de pan. Neem niet een te grote pan, die heeft langer nodig om alles te verwarmen. Kijk tevens of de pan goed op de pit past. Is de pan te groot of te klein voor de pit, dan gaat er gas en energie verloren. En zet de pit lager als het kan. Als het gerecht eenmaal kookt, dan kan de pit echt omlaag. Het eten blijft ook bij een lage pit gewoon warm.

Gebruik niet te veel water

Een ander punt is de hoeveelheid water. Doe niet meer water in de pan dan noodzakelijk. Om het water aan de kook te brengen wordt de meeste energie verbruikt. Doe net zoveel in de pan dat het niet droog kookt en voor voldoende stoom zorgt. Voor groenten is dit sowieso beter, de vitamines en mineralen die zo goed voor ons zijn, blijven op deze manier nog beter behouden. “Kook ook met de deksel op de pan. Dat zorgt voor wel 2 tot 3 keer minder energieverbruik”, aldus Lilou van Lieshout, kennisexpert Duurzaamheid van het Voedingscentrum, tegen Nu.nl.

Kook vooruit

Als u kookt, kook dan voor meerdere dagen. U hoeft het de andere dag alleen nog maar op te warmen. Doe dit, als u er een heeft, in de magnetron. Die is weer zuiniger dan een oven.

Snelkookpan bespaart energie

Misschien heeft u er nog wel een staan: een snelkookpan. Hij doet letterlijk wat hij zegt, hij zorgt ervoor dat eten in een handomdraai op klaar is. Onder druk en hoge temperaturen wordt het eten gaar. De pan kan de kooktijd tot wel twee derde reduceren. En dat scheelt tijd en veel energie.

Over op inductie?

Misschien is dit ook een moment om over te stappen van gas naar inductie. Qua verbruik liggen koken op gas en inductie niet ver uit elkaar. Maar door de hoge gasprijs, is het koken op inductie nu een stuk lucratiever. De aanschaf van een inductiekookplaat ligt hoger dan die van gas, maar met de huidige gasprijs heeft u dat er zo uit. De plaat verspilt weinig energie, want alleen waar de pan staat wordt de plaat verwarmd. Daarnaast is de kookplaat makkelijker schoon te maken en veilig in gebruik.

pannen inductiekookplaat
Lees ook: Heeft u nieuwe pannen nodig wanneer u overstapt op een inductiekookplaat?

Eerst water koken

Voor energiebesparing en een snelle bereiding kunt u ook het water eerst koken in de waterkoker en dan in de pan doen. Dan heeft het water al gekookt en hoeft u het gas niet zo hoog te zetten om het warm te houden. Kook de groente, pasta of rijst nog kort door en zet dan de pit uit en laat langzaam garen. Daar is wel wat geduld voor nodig, maar zo bespaart u wel geld.

(Bron: Nu.nl, Libelle, Milieu Centraal, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (8)

    Joyofatoy says:

    Eitjes met koud water aan de kook brengen, voor n zacht gekookt eitje na 1/2 à 1 minuut uitzetten, wat harder na 1, 1,5 minuut en dan: wachten tot je ze met de hand uit het water kunt nemen.
    Niet onder de kraan!
    Bespaar gas én water!!

      Joyofatoy says:

      Én deksel op de pan dus lees ik zojuist …

      Wilma Slingerland says:

      In het kort koken kan ik me vinden.
      Maar niet afspoelen (schrikken) betekent volgens mij dat ze moeilijk te pellen zijn.

    Wintergast says:

    Ik doe vaak de aardappels en groenten in één pan ,en ook eerder het gas uit zoals bij risotto ,
    Je kunt het dan in n paar doeken langzaam gaar laten worden .
    (De ouderwetse hooikist idee )
    Als er iets opgewarmd moet worden gaat het in een klein koekenpannetje met deksel ( wel of niet op n warmhoudplaatje) en is het in 10 min klaar
    Ook in de slow kooker maak ik bouillons heb voor de hele week soep of n basis voor ragout .
    En de airfryer scheelt ook in tijd bij de oven vergeleken

    Margeaux says:

    Gebruik een stoomnetje, dan heb je ongeveer 1 cm water nodig. Als het begint te stomen kan het vuur laag.

    dragon says:

    Wist u dat bij een gasgestookte electra-centrale het rendement slechts 30% is.?
    Dat is mede te wijten aan de transportverliezen.
    Wat dat aangaat wordt er te positief gedacht over elektra.
    Windmolens en zonnepanelen maken dit een beetje goed.

    Joerie Gawin says:

    Wat betreft inductiefornuizen. Het maken er van kost een berg energie terwijl meestal voortijdig een gasfornuis wordt afgeschaft. Ook is het getal van 150 voor het gasverbruik in kubieke meters, is m.i. nogal overdreven en daarmee de mogelijke besparing. Misschien met intensief gasoven gebruik maar Milieu Centraal houdt het op 5 % van het totaal verbruik.
    Ook het argument van het hoge rendement is niet geldig: veel energie gaat verloren bij het maken van electriciteit, dus dat de inductieplaat dan zo energierendabel is is niet zo. Zo lang lang niet alle ‘stroom’ echt groen is ( veel is zogenaamde ‘ sjoemelstroom’) is een inductieplaat een manier om de consument een groen gevoel te geven terwijl hij of zij het geld veel beter ( bijvoorbeeld aan radiator ventilatoren of isolatie) kan besteden. Maar ja, het ziet er zo ‘modern’ uit in de keuken…

    Leon Nelen says:

    1. Velen koken nog met een grote vlam omdat ze denken dat het dan harder kookt. maar een grotere vlam heeft totaal geen effect op de snelheid of effect van het koken. Water kan, net als elke andere vloeistof, immers nooit warmer worden dan het kookpunt. (Nog sterker, dat is juist ook de natuurkundige definitie van het kookpunt).
    2. Koken op inductie geeft minder warmteverlies dan koken op aardgas. Dat is vooral tijdens hete zomers gunstig.
    3. Koken op inductie leidt niet tot extra waterdamp. Waterdamp ontstaat immers wel bij de verbranding van aardgas.
    4. Koken op inductie is vooral gunstig in de zomer als je dan ’s middags kookt wanneer er een overschot een zonnestroom dreigt te ontstaan. En dus ook als je zonnepanelen hebt en een lage vergoeding krijgt als je stroom overhoudt.