Klusjes die u het beste kunt doen in de herfst
Publicatiedatum: 21 oktober 2022
Er is in en om het huis altijd wel wat te doen. Het najaar is voor sommige karweitjes de ideale periode om er mee aan de slag te gaan. Met de volgende klusjes kunt u het beste in de herfst beginnen.
Bladeren in de tuin
Afgevallen blad uit de tuin verwijderen, is een terugkerende klus in de herfst. Natte bladeren die op de grond liggen, kunnen spekglad worden. Het is daarom raadzaam de tuinpaden bladvrij te maken. Dit kunt u het beste doen wanneer al het blad van de bomen in uw tuin gevallen is. Op sommige plekken kunt u het blad, voor het dierenleven en de planten in de tuin, beter laten liggen. Dit is namelijk een voedselbron voor dieren en het biedt bescherming tegen vorst voor gevoelige planten.
Dakgoten en dakpannen
Niet alleen in de tuin, maar ook op het dak en in de dakgoten komen veel bladeren terecht. Om overstromingen en lekkages te voorkomen, is het belangrijk dat u minimaal 1 keer per jaar de dakgoten schoonmaakt of laat schoonmaken. Dit kunt het beste doen aan het einde van de herfst, wanneer alle bladeren van de bomen zijn gewaaid. Doe dit niet terwijl het vriest, dat maakt het schoonmaken moeilijker en gevaarlijk. Staat u al op de ladder of is er iemand bezig met het reinigen van de dakgoot? Kijk of vraag dan gelijk of er los liggende dakpannen op het dak liggen. Deze kunnen namelijk gaan schuiven door het winterse weer, wat schade aan het dak kan opleveren. Ziet u schade aan uw dak? Schakel dan een dakdekker in voor een dakinspectie. U kunt een dakdekker ook vragen voor het reinigen van de goot. Veel doen dat al automatisch na een dakinspectie.
Klusjes in de tuin
Wanneer de bladeren uit de tuin op de goede plek liggen en uit de dakgoten zijn gereinigd, blijven er nog wat klusjes over:
- Zo is het handig om de buitenpotten schoon te maken en ze ondersteboven op te stapelen. Ze zijn dan minder vatbaar voor vorst.
- Controleer of de klimplanten nog goed vastzitten, zodat ze niet van de muur waaien.
- Tap de buitenkraan af voor het gaat vriezen en berg de tuinslag goed op. Laat de slang eerst helemaal leeg lopen en maak de koppelstukken goed droog. Berg de tuinslag daarna op een droge plek op.
- Maak uw tuinmeubilair winterklaar om de levensduur daarvan te verlengen.
- Ook is het goed wat extra onderhoud te verrichten aan het gazon. Maai het gras niet te kort en haal afgevallen blad weg om schimmels en mos geen kans te geven.
Schuur of garage opruimen
Om te voorkomen dat u het najaar in de kou op zoek moet naar spullen in de schuur of garage, kunt u deze het beste zo vroeg mogelijk opruimen en organiseren. Maak dan ook gelijk uw tuin gereedschap winterklaar. Maak ze schoon en scherp voor het naderende nieuwe seizoen. Vuil kan met een harde borstel verwijderd worden of gebruik een draadborstel voor hardnekkig vuil. Ziet u roestplekken? Deze kunt u met fijne staalwol afschuren. Grasmaaiers moeten 1 keer per jaar een goede beurt hebben. Dat kan eventueel bij de leverancier. Wacht hier niet mee tot het gras weer groeit, want dan hebben deze bedrijven het altijd druk.
De ramen lappen
De ramen kunt u het beste een aantal keer per jaar lappen. Dit kan bijvoorbeeld tijdens de lenteschoonmaak, maar ook heel goed in de herfst. Dit kunt u het beste doen op een bewolkte, koele en droge dag. De schoonmaakmiddelen verdampen dan minder snel, waardoor er geen strepen op de ramen achter blijven.
Zomerkleren en winterjassen
Nu alle klusjes buiten zijn gedaan en de temperaturen flink aan het dalen zijn, wordt het tijd om de zomerkleren op te bergen en de winterjassen weer naar voren te halen. Een ideaal moment om ook de kledingkast te reorganiseren. Verdeel de kleding bijvoorbeeld in categorieën of doe kleding dat u niet meer draagt weg. Breng ze naar de kringloop of doe ze in een kledingcontainer, dan krijgen ze een nieuwe bestemming. Neem de kast, voor u deze weer inricht, met een sopje af. Zo ruikt hij weer helemaal fris en voorkomt u dat de kleding stoffig wordt.
Bron: MAX Magazine, TuinSeizoen, Roomed, Dakdekkerin.nl, Home&Garden)