Klokjesbloem: Campanula
Publicatiedatum: 10 juni 2017
Geef de klokjesbloem (Campanula) een beetje licht, warmte, water en plantenvoeding en u heeft wekenlang een bloemenexplosie in huis.
Standplaats
De Campanula groeit snel en het handigste is het om de plant een plek te geven waar de stengels alle kanten op kunnen groeien. Het plantje zal dan al snel uitgroeien tot een mooie hangplant. Van oorsprong komt de Campanula uit bergachtige gebieden in Europa. Daar groeien ze vooral als hangplant over de rotsen heen. In Nederlandse tuinen wordt de Campanula vaak als bodembedekker gebruikt. De Campanula heeft als kamerplant veel licht nodig, maar achter glas staat hij liever niet de gehele dag direct in het zonlicht. Dan droogt de plant teveel uit.
Water geven
De potgrond moet altijd licht vochtig blijven, maar zorg dat er geen laag water in de pot blijft staan. Omdat de plant zo uitbundig bloeit en groeit heeft hij daar genoeg energie voor nodig. Buiten water en licht moet u dan ook elke 2 weken plantenvoeding voor bloeiende planten bij het gieten geven.
Bloei
De bloemen van de Campanula hebben de vorm van klokjes en in het Latijns betekent Campanula dan ook klokje. Ze zijn er in het lila en in het wit en ze bloeien wekenlang achter elkaar. Daarvoor moet u wel regelmatig de uitgebloeide bloemen verwijderen. Het komt dan ook regelmatig voor dat de Campanula meer dan eens per jaar bloeit. De Campanula is een 2-jarige plant. Als u hem koel overwintert en in die periode matig water geeft, dan kan de plant het jaar erop weer in bloei komen. Er zijn ook Campanula’s met dubbele bloemen.