Keramische tuintegels schoonmaken, dit moet u wel en niet doen
Publicatiedatum: 17 mei 2023
Keramische tuintegels zijn momenteel mateloos populair en niet zonder reden. Ze zijn onderhoudsarm, kleurvast en gaan lang mee. Wel kunnen ze van tijd tot tijd een schoonmaakbeurt gebruiken.
Vuil ligt er bovenop
Doordat keramische tegels van zulk hard materiaal gemaakt zijn, nemen ze geen vocht en vuil op en kunnen algen zich er minder goed aan hechten. Ze kunnen wel vies worden, maar dat vuil ligt er dan bovenop en trekt er niet in.
Vuil en groene aanslag van keramische tuintegels verwijderen
Vooral in het voor- en najaar kan er wat vuil en groene aanslag op de keramische tuintegels achterblijven. Dit is vrij gemakkelijk weer schoon te maken. Meestal lukt dit al met een emmer met warm water. Algen kunnen niet tegen warm water, dus dit is vaak al afdoende. Giet het water over de tegels heen en gebruik een dweil of veeg het terras aan met een bezem. Laten de vlekken zich daarmee onverhoopt toch niet verwijderen, grijp dan niet naar schoonmaakmiddelen met zuren of andere agressieve bestanddelen. Keramische tuintegels zijn daar vaak wel tegen bestand, maar de voegen niet. Datzelfde geldt voor de natuur.
De redactie van MAX Vandaag heeft zelf wat biologisch afbreekbare groene zeep toegevoegd aan het warme water. Een kleine hoeveelheid is al genoeg gebleken. We hebben een eetlepel per emmer gebruikt. De groene aanslag is daarmee als sneeuw voor de zon verdwenen. Omdat groene zeep van zichzelf wel wat vet is, hebben we het goed nagespoeld met water. Maar een volgende keer proberen we het eerst zonder de groene zeep, want dat is in veel gevallen net zo doeltreffend.
Vetvlekken
Morst u tijdens het eten in de tuin, dan kan er een lelijke vetvlek op uw keramische tuintegels achterblijven. Deze is echter simpel te verwijderen met een sopje van warm water met wat afwasmiddel. Het afwasmiddel verwijdert namelijk vet en is dus ideaal om hiervoor te gebruiken. Gebruik het wel alleen voor de vlek zelf en zeker niet uw hele terras, want afwasmiddel is niet bevorderlijk voor het dieren- en plantenleven in uw tuin.
Roestvlekken
Metalen stoelpoten, parasolstandaards of een barbecue kunnen roestvlekken achterlaten op keramische tegels. Het beste is het om dit te voorkomen. Haal ze daarom bij voorkeur tijdens de wintermaanden van het terras af. Of plaats een bescherming, bijvoorbeeld in de vorm van viltjes of een mat. Is het kwaad al geschied, verwijder de vlekken dan zo snel mogelijk. Warm water is hier meestal niet afdoende voor. Gebruik er dan een schuurspons voor, mits de beschermlaag van uw specifieke tegel daar niet door beschadigt. Ook kunt u het proberen met wat cola of biotex. Laat dit even inwerken op de roestvlek en schrob de vlek vervolgens met een harde bezem en spoel na met water. Werkt dit allemaal niet, dan kunt u het nog proberen met een roestverwijderaar.
Keramische tuintegels wel of niet schoonmaken met een hogedrukreiniger?
Meestal wordt bij de aankoop van keramische terrastegels aangegeven of u ze wel of niet mag schoonmaken met een hogedrukreiniger. De harde bovenlaag van de tegels kan er vaak wel tegen, maar een hogedrukreiniger is echt veel te grof geschut en gewoon niet nodig. Want het lukt ook al met de hierboven staande oplossingen. Bovendien kost het veel water en energie, maar vooral ook de voegen tussen de tegels.
Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.
(Bron: Tuin & Terras, MBI, bestratingsweb.nl, HG, betondingen.nl. Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik gebruik het product Biomos: 1/2 liter op 5 liter water in een handdrukspuit. Het terras besproeien en na een paar dagen zijn alle algen verdwenen.
Helpt dat alleen bij groene aanslag of ook tegen vuil Gerlof? Mijn keramische tuintegels zijn heel vuil en in tegenspraak met wat iedereen beweert. Ze zijn nergens mee schoon te krijgen. Water, groene zeep, gewoon schoonmaakmiddel al geprobeerd. En ook iets wat je eroverheen moest gieten. Ik denk dat het aan de tegels zelf ligt. Maar zou biomos kunnen helpen? Ze zijn dus niet groen, maar wel heel vuil.