kamerplanten gele bladeren

Kamerplant met gele bladeren? Dit kan er aan de hand zijn

Als een kamerplant gele bladeren krijgt, kan er van alles aan de hand zijn. Teveel of juist te weinig water of is er ongedierte in het spel? We gaan hieronder in op 9 veelvoorkomende oorzaken en geven oplossingen.

Te weinig water

Voor veel planten geldt dat teveel water schadelijker is dan te weinig, maar als een plant langere tijd te weinig water krijgt, zal hij dit toch laten merken. Zijn blad zal dan eerst geel verkleuren en vervolgens verdrogen. Voel met uw vingers wat dieper in de aarde om er zeker van te zijn dat de plant echt droog staat. Geef vervolgens water en herhaal dit voortaan volgens een vast rooster. Afhankelijk van de waterbehoefte van de plant. Bij flexibele planten als de lepelplant (Spatiphylum) en cyclaam (Cyclamen persicum) is het niet zo erg als u een keertje vergeet om water te geven. Ze herstellen meestal goed als u ze alsnog giet. Ook laten ze het u duidelijk merken, door slap te gaan hangen. Andere planten als de Azalea (Rhododendron simsii) en kruipende ficus (Ficus pumila) zijn hier gevoeliger in en vergeven het u soms niet als u ze vergeet. Ze kunnen dan veel blad laten vallen. Sommige planten kunnen zelfs vrij snel dood gaan door watertekort. Bij de meeste te droge planten geldt echter: geef goed water en knip het geel geworden blad (deels) weg, zodat de plant er weer fris uit ziet en de energie naar het gezonde blad gaat.

lepelplant (Spatiphylum)

Teveel water

Overdaad schaadt en dat geldt zeker ook in het geval van teveel water geven. De wortels komen hier namelijk door in de problemen, omdat er dan te weinig zuurstof beschikbaar is. Hierdoor zullen ze gaan rotten. De bladeren zullen dan verwelken en geel verkleuren. Door met uw vingers in de aarde te voelen, kunt u enigszins bepalen hoe het met het vochtgehalte staat, maar dit is niet genoeg. Haal als het even kan de plant uit de sierpot en controleer of de onderkant van de kluit niet te nat is en er geen laagje water in de pot staat. Is teveel vocht inderdaad het probleem, gooi het eventuele teveel aan water dan weg en laat de kluit drogen. Geef pas weer water als de kluit nog maar licht vochtig is. Of in het geval van planten met een hele lage vochtbehoefte, zoals cactussen, pas weer als de aarde helemaal droog is.

Het kan ook helpen de plant van wat nieuwe potgrond te voorzien en eventuele verrotte wortels voorzichtig te verwijderen, zonder de gezonde wortels te beschadigen. Staat de plant direct in de sierpot, plaats hem dan eerst in een binnenpot met gaten (die zijn er zowel van plastic als van steen) en plaats hem dan op een schotel of in een sierpot. Het overtollige water kan dan beter verdampen en er komt meer zuurstof bij de wortels. Soms is er helaas geen redden meer aan. Als de wortels al te zeer aangetast zijn of als ook stengels of de stam zijn gaan rotten. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren bij een Dieffenbachia.

vlinderochidee

Ongedierte

Wanneer een kamerplant last heeft van (bladzuigend) ongedierte, kan zijn blad geel verkleuren. Controleer daarom regelmatig op de aanwezigheid van bijvoorbeeld spint of luizen. Een gezonde plant, die tevreden is met zijn standplaats en verdere omstandigheden, is veel minder gevoelig voor beestjes dan een plant die geen optimale verzorging krijgt. Bekijk daarom waar uw plant behoefte aan heeft en verander bijvoorbeeld de hoeveelheid licht die hij krijgt. Toch ongedierte aangetroffen? Neem het blad dan voorzichtig af met een vochtig watje of keukenpapier. Behandel de plant vervolgens met een (biologisch) bestrijdingsmiddel. Ook rouwvliegjes kunnen het probleem zijn. Hoe u uw plant hier tegen behandelt, leest u in een eerder artikel.

Dieffenbachia

Te weinig licht

Een plant die te weinig licht krijgt, heeft geen energie om te groeien. Ook kunnen zijn bladeren er slap en geel uit gaan zien. Vermoed u dat dit het geval is, verplaats de plant dan naar een lichtere plek, maar voorkom dat hij opeens in het volle zonlicht komt te staan of laat hem hier rustig aan wennen.

Teveel licht

Planten met een matige lichtbehoefte verbranden als ze veelvuldig teveel zonlicht krijgen. In eerste instantie zal hun blad lichter verkleuren. Bent u er snel bij, dan kan de bladkleur zich herstellen als de plant op een minder zonovergoten plek geplaatst wordt. Op de langere termijn beschadigt het blad echter te erg om nog te kunnen herstellen.

Droge lucht

Planten die van plekken afkomstig zijn waar een hoge luchtvochtigheid heerst kunnen het moeilijk hebben in onze huizen. Zeker als ’s winters veel de verwarming aan staat en de lucht nog droger is dan anders. Zet planten als de Krulvaren (Nephrolepis), Kerstster (Euphorbia pulcherrima) en de Medinilla magnifica die hier gevoelig voor zijn daarom nooit in de buurt van de centrale verwarming en sproei ze geregeld. Soms kan het ook helpen ze op een schaal met vochtig grind te zetten, zolang hun wortels niet in het water komen te staan.

Koude / Tocht

Kamerplanten zijn over het algemeen niet zo dol op tocht. Vooral niet als het om koude tocht gaat. Merkt u dat uw plant op zo’n plek staat en wordt zijn blad geel? Probeer het kou- en of tochtprobleem dan op te lossen. Of verplaats hem naar een plek waar hij er geen last meer van heeft.

Voedseltekort

Als planten een gebrek aan voedsel hebben, kan hun blad ook geel verkleuren. Geef dan plantenvoeding tijdens het gieten en/of zet de plant in verse grond. U zult merken dat de plant ervan opknapt. Geeft u uw plant juist al zeer regelmatig plantenvoeding, controleer dan de behoefte van uw plant om te zien of u er niet teveel van geeft. Een overdaad aan voedingsstoffen kan er namelijk voor zorgen dat uw plant verbrandt. Met… jawel, gele bladeren tot gevolg.

plantenvoeding

Oud blad

Vergeelt er alleen af en toe een enkel blad aan de onderkant van uw plant? Dan kan het ook zijn dat uw plant gewoon van zijn oude blad af wil, om het te vervangen door nieuw blad.

Meer over de verzorging van kamerplanten

Benieuwd hoeveel licht en water uw kamerplant precies nodig heeft? Neem dan een kijkje in het kamerplantenoverzicht. Daar vindt u alles over de verzorging van de meest populaire en wat minder bekende planten.

Geef een reactie