Kabinet trekt de portemonnee voor verduurzamen sociale huurwoningen
Publicatiedatum: 4 september 2018
100 miljoen extra: dat bedrag krijgen de woningcoöperaties van Nederland vanaf 2019 jaarlijks om hun woningen duurzamer te maken. Net als alle woningen in Nederland, moeten ook sociale huurwoningen op ten duur van het gas af en CO2-neutraal gemaakt worden. Voorzitter Marnix Norder van de vereniging van woningcorporaties noemt de jaarlijkse geldinjectie van de overheid ‘een stap in de goede richting.
108 miljard euro nodig
Zodra duidelijk wordt dat de Nederlandse woningvoorraad moet verduurzamen, slaat de vereniging voor woningcoöperaties aan het rekenen. want hoeveel is er eigenlijk nodig om al die 2,2 miljoen sociale huurwoningen milieuvriendelijker te maken? Zij komen uiteindelijk uit op een bedrag van 108 miljard euro, waarop de vereniging naar de overheid stapt om meer geld te vragen.
Meer geld
In eerste instantie wil het kabinet hier in totaal niet meer dan 100 miljoen voor uittrekken, maar inmiddels is dit dus opgeschaald naar 100 miljoen euro per jaar. Volgens Marnix Norder van de vereniging van woningcoöperaties is dit een goed begin, zo vertelt hij aan RTL Nieuws, maar hij benadrukt ook dat de woningcoöperaties eigenlijk vele meer geld nodig hebben. Volgens hem moet er de komende jaren niet alleen worden geïnvesteerd in verduurzaming, maar is het ook de bedoeling dat er veel meer sociale huurwoningen bijkomen.
Lang wachten
De vraag naar dergelijke woningen is enorm groot, maar het aanbod is in bijna elke gemeente te klein. In zowel grote als kleine gemeente moet er vaak jaren gewacht worden voordat er een sociale huurwoning vrijkomt. De grote steden spannen de kroon; in Amsterdam zijn wachttijden van bijna 20 jaar bijvoorbeeld niet ongewoon.
Lees ook: wat is eigenlijk het verschil tussen een sociale huurwoning en een huurwoning uit de vrije sector?
(Bron: Rijksoverheid, RTL Nieuws, archief)