Jadeplant: Crassula ovata
Publicatiedatum: 25 augustus 2018
De Crassula ovata is in Nederland bekend onder de namen jadeplant, dikblad en geldplant. Het is een oersterke en zeer decoratieve plant en mits er niet teveel water gegeven wordt goed voor jarenlang plantenplezier.
Standplaats
Geef de Crassula de lichtste plek in huis. Een plek in de volle zon (wel even laten wennen) zorgt ervoor dat de plant zo mooi mogelijk blijft. Zijn succulente blaadjes groeien dan mooi dicht bijeen. Krijgt de Crassula te weinig licht, dan zult u merken dat hij steeds ‘spichtiger’ uitgroeit of zijn blad zelfs laat vallen.
In de zomer is een plekje in de tuin ook geschikt. Laat hem de eerste dagen wel wennen aan het zonlicht, anders kan hij ondanks dat hij een zonaanbidder is toch verkleuren. Zorg er daarnaast voor dat hij niet langdurig in de regen staat en dat het water bij een eventueel buitje niet in de pot kan blijven staan. Zet hem om dezelfde reden dus ook zeker niet op een schotel. Haal hem tijdig weer naar binnen, voordat de nachtvorsten beginnen.
Tijdens de donkere maanden kan de Crassula eventueel op een wat koelere plek in huis gezet worden, in een vertrek waar de verwarming niet aan staat. Met een temperatuur tussen de 12 en 15 graden. Zo lang hij er maar wel zoveel mogelijk licht krijgt.
Water geven
De Crassula verbruikt heel weinig water en slaat daarnaast een voorraad water op in zijn blad, dus zijn waterbehoefte is zeer klein. Geef daarom alleen water als de grond weer is ingedroogd. In de lente en zomer zal dit neerkomen op zo’n 1 keer per maand en ’s winters 1 keer in de 2 maanden water geven.
Ook de behoefte aan voeding is laag, geef uw Crassula slechts enkele keren per jaar wat plantenvoeding voor cactussen en doe dat alleen in het groeiseizoen (lente – zomer).
Sproeien is bij deze plant voor zijn gezondheid niet noodzakelijk, maar kan eventueel gedaan worden om stof te verwijderen. Zorg er daarbij voor dat de kluit niet te nat kan worden.
Verpotten
Voorzie de Crassula elke 2 á 3 jaar van een verse laag grond voor cactussen of maak zelf een goed waterdoorlatende grond met potgrond, waar u grind en zand doorheen mengt. Alleen als de wortels in de knel komen is het nodig om een grotere maat pot te geven. Een te grote pot zorgt er namelijk al snel voor dat er meer water in blijft staan, dus dat is niet aan te raden.
Snoeien
De Crassula hoeft niet gesnoeid te worden, maar kan met de tijd wel flink uit de kluiten gewassen worden. In dat geval kunnen eventueel de toppen uit de plant geknipt worden, maar pas hierbij op dat u de mooie vorm dan niet teniet doet. De topjes kunt u desgewenst stekken, door ze eerst enkele weken op een lichte, droge plek te leggen en vervolgens in een potje met cactusgrond of een eigen gemaakt grondmengsel te zetten.
Bloei
De Crassula kan in huis in bloei komen, maar dit komt niet vaak voor en hij wordt daarom meer als bladplant gehouden.