Amaryllis: Hippeastrum
Publicatiedatum: 17 september 2016
Veel mensen halen in december bloeiende Hippeastrums in huis en doen ze weg als ze uitgebloeid zijn, maar u kunt ze ook overhouden en het jaar erop opnieuw genieten van de bloemenpracht van deze plant.
Amaryllis = Hippeastrum
De botanicus Linnaeus gaf de Hippeastrum per ongeluk de naam Amaryllis en in Nederland kennen we ‘m nog steeds beter onder deze naam. De Amaryllis is echter eigenlijk een andere plant. Beide behoren wel tot de narcisfamilie en zijn bolgewassen. De Hippeastrum komt uit Zuid-Amerika en het Caribisch gebied en houdt van warme omstandigheden. De naam Hippeastrum komt uit het Grieks en betekent ‘ster van de ridder’.
Verzorging
De Hippeastrum houdt van een lichte en warme plek. Geef voldoende water, maar zorg dat de wortels niet in het water komen te staan. De pot mag redelijk krap zijn, een centimeter of 2 aarde rondom de bol is voldoende. Als de bloemstengels tevoorschijn zijn gekomen en als de bladeren aan de plant zitten om de week wat plantenmest geven.
Bloei
Afhankelijk van de grootte van de bol komen er 2 tot 3 lange, holle bloemstengels tevoorschijn, met 4 tot 6 bloemen per steel. Er zijn veel kleuren te krijgen, zoals rood, roze, wit, oranje, geel, bleekgroen en dat in 1 kleur of met strepen of gekleurde randen op de bloembladeren. Het mooie is dat de bloemstengels elkaar meestal afwisselen en u dus langer van de bloei kunt genieten. Als u ‘m nu iets koeler zet blijven de bloemen nog langer goed. Tijdens en na de bloei verschijnen de bladeren, maar die hebben geen grote sierwaarde. Het is echter zonde om de plant na de bloei weg te gooien. Met een beetje moeite trekt u ‘m het jaar erop opnieuw in bloei.
Opnieuw laten bloeien
Er zijn verschillende theorieën over wat de beste methode is om de Hippeastrum over te houden en opnieuw in bloei te trekken. Wij gaan uit van onderstaande methode, maar eigen ervaringen of aanvullende tips zijn welkom!
Knip na de bloei de uitgebloeide stengels zo dicht mogelijk bij de bol weg en pas op dat u de bladeren hierbij niet beschadigt. Het restant van de bloemstengel zal verdrogen en kunt u na verloop van tijd eenvoudig verwijderen. Blijf regelmatig water geven, maar zorg dat de potgrond niet continu nat blijft. Aan het begin van de herfst stopt u geheel met water geven. Als de bladeren vergelen zet u de bol op een koelere plek, zo rond de 13 graden. Na deze periode, zo omstreeks half november plaatst u de bol in nieuwe grond, waarbij de bol voor ongeveer een derde boven de grond moet blijven. Afgestorven wortels, eventuele broedbollen en overbodige ‘bolrokken’ voorzichtig verwijderen en de plant weer in een vertrek met kamertemperatuur plaatsen. U giet eenmalig een klein beetje en gaat pas weer regelmatiger water geven als de 1e bloemknop tevoorschijn komt.
Wilt u liever niet de hele zomer tegen de plant aankijken, die er op zichzelf niet bijzonder uitziet, dan kunt u ‘m ook na de ijsheiligen in de tuin planten en aan het begin van de herfst uitgraven. Waarna u ‘m binnen dezelfde behandeling geeft als hierboven beschreven.
Giftig
De Hippeastrum is giftig voor huisdieren.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Amaryllis hou ik al meer dan 30 jaar. Veel eenvoudiger verzorging dan u aangeeft : als het vriest naar de inkomhall, als het niet meer vriest op het terras buiten. Altijd in de pot. Stengels en bladeren NOOIT wegsnijden, ze geven de bol voedsel en mogen pas verwijderd na volledige verdroging. Water ? Elke dag een klein geutje (ong 3 soeplepels) als ze binnen staan. Op het terras : water weggieten als ze volledig verzuipen, water geven als de aardkluit uitgedroogd is.
Voeding ? na 1 week in de hall in elke pot 1 staafje bemestingsstof voor kamerplanten. Nooit meer.
Ik heb stengels gehad met 8 bloemen en nooit minder dan 3 / stengel. De bollen vermeerderen, die kleine bolletjes apart in een pot geven de eerste 3 jaar geen bloem, nadien wel. Ik begon met 3 bloeiende gekregen bollen, kweekte zelf uit zaad, en heb meer dan 50 potten gehad (veel weggegeven wegens verhuis). Ik heb nog nooit 1 plant weten afsterven.
Bloeien hier vanaf half februari. Soms in juli nog eens op terras.