Is uw huisdier bang voor onweer? Dit kunt u doen
Publicatiedatum: 14 augustus 2020
Waar onweer voor veel mensen plezierige verkoeling na hitte biedt, zijn donder en bliksem één van de grootste angsten voor sommige huisdieren. Hoe kunt u uw hond of kat gerust stellen tijdens een luidruchtige onweersbui?
Dieren voelen onweer aankomen
Begint uw hond zich soms al anders te gedragen, nog voordat de onweersbui daadwerkelijk is begonnen? Dit komt doordat honden en andere dieren over het algemeen erg goed ontwikkelde zintuigen hebben. Daardoor voelen zij, door de luchtdruk die verandert, onweer vaak al eerder aankomen dan mensen. Vervolgens komt het dierlijk instinct opzetten, dit vertelt uw huisdier bij noodweer dat het in overlevingsmodus moet gaan en een veilige plek moet zoeken. Dit is ook de reden dat veel honden en katten zich het liefst verstoppen tijdens het onweer.
Kenmerken van een bange hond
Naast het verstoppen, kunt u een bange hond herkennen aan gedrag als piepen, blaffen, trillen, veel kwijlen, in huis plassen en onrustig of extra druk worden. Als een huisdier dit gedrag vertoond, geeft dat aan dat het dier zich niet veilig voelt. Maar hoe kunt u uw huisdier dan weer veilig laten voelen tijdens een onweersbui?
Laat uw huisdier niet alleen
Het beste wat u voor uw huisdier kunt doen is hem of haar niet alleen laten of negeren. In situaties waar uw dier oprecht bang is, is het belangrijk om begrip te tonen. Dit doet u door bij het dier in de buurt te blijven en te laten merken dat u er bent. Wel is het belangrijk om niet te overdrijven tijdens het troosten, als baasje bent u namelijk de stabiele basis voor het dier. Het is misschien zielig om uw huisdier zo bang te zien, maar hoe emotioneler u bent, hoe meer het dier dit gevoel zal overnemen. Praat daarom altijd op een kalmerende, rustige toon tegen uw huisdier.
Verstoppen toelaten
Wanneer dieren bang zijn, verstoppen zij zich soms het liefst. Zo ook tijdens onweer. Kruipt ook uw hond of kat het liefst zo ver mogelijk onder de bank? Laat dit dan vooral toe en probeer het dier niet bij u te lokken, ze geven immers zelf aan liever alleen te zijn. Merkt u dat uw huisdier zich graag verstopt als het onweert? Dan kunt u ook zelf een beschut plekje maken voor het dier. Blijf zelf wel altijd in de buurt om uw huisdier een veiliger gevoel te geven.
Gordijnen dicht en muziek aan
Een onweersbui kan soms erg heftig verlopen. Het is niet gek dat uw hond of kat dan steeds schrikt van de knallen en flitsen. Wat kan helpen is het dichtdoen van de gordijnen en de ruimte waar uw huisdier is. Op deze manier ziet het dier de flitsen niet. Om dan ook het geluid van de donder te overstemmen kunt u bijvoorbeeld muziek aanzetten.
Afleiden
Het ene dier is banger voor onweer dan het andere. Is uw hond niet extreem bang voor onweer, maar merkt u wel een verschil in gedrag? Dan kan het al helpen om het dier een beetje af te leiden, bijvoorbeeld met eten of speeltjes. Hierdoor focust uw hond zich waarschijnlijk minder op het noodweer. U kunt hier overigens ook mee meten hoe gestrest uw dier is door onweer. Huisdieren die heel bang zijn hebben namelijk geen eetlust, dus wanneer u uw hond of kat een snoepje voorhoudt, maar hij deze niet wil opeten weet u dat het dier zich niet fijn voelt.
Laten wennen aan onweer
Was uw huisdier niet te genieten tijdens te laatste onweersbui? Dan kunt u uw dier ook proberen te laten wennen aan onweer voor de volgende keer. Dit doet u door onweersgeluiden af te laten spelen, eerst heel zacht en steeds wat harder. Doe tijdens het afspelen van deze geluiden wat leuks met uw huisdier, zodat hij onweer associeert met een spelletje of snoepjes en inziet dat het huis een veilige plek is tijdens noodweer. Op deze manier kunt u de meeste honden en katten langzaam minder bang maken voor onweer.
Lees ook:
Hond bang voor vuurwerk? Zo loodst u hem door de jaarwisseling
Vuurwerktraining voor konijnen
Kan het kwaad uw hond te verwennen in coronatijd?
(Bron: RTL Nieuws, Margriet, HondNL)