Naar cookieinstellingen
snijplank

Is een houten snijplank minder hygiënisch dan de plastic variant?

In elke keuken is er wel een exemplaar van te vinden: de snijplank. Dit onmisbare hulpmiddel in de keuken is te verkrijgen in allerlei soorten en maten, zo worden ze bijvoorbeeld van verschillende materialen gemaakt, vaak plastic of hout. Maar er heerst veel verdeeldheid over welk materiaal nou hygiënischer is. Wij zoeken het voor u uit.

Broeinest van bacteriën

Er wordt vaak gedacht dat houten snijplanken een stuk minder hygiënisch zijn dan de plastic variant. Lange tijd dachten zelfs deskundigen dat we de houten snijplank beter konden mijden uit de keuken. Dit omdat het hout een broeinest van bacteriën zou zijn, zeker wanneer u er vlees op zou snijden. Maar uit onderzoek van een Amerikaanse wetenschapper uit 2006 en uit later onderzoek van de Nederlandse Wageningen Universiteit blijkt dat niet juist te zijn.

De voor- en nadelen

“Het nadeel van hout is dat er gemakkelijker micro-organismen op achterblijven en overleven, maar die blijken grotendeels ín het hout te trekken waardoor de overdracht naar bijvoorbeeld een schoon stuk vlees klein is. Plastic is harder, bacteriën blijven op het oppervlak en in de snijgroeven zitten, waardoor de overdracht makkelijker gaat”, vertelt Rijkelt Beumer, microbioloog aan de Wageningen Universiteit aan nieuwswebsite Nu.nl.

Schoonmaken is het belangrijkst

Maar als plastic niet beter bestand blijkt tegen bacteriën dan hout, hoe kunt u uw snijplank dan nog op een hygiënische manier blijven gebruiken? Beumer legt uit: “Plastic op hout, het belangrijkste is en blijft het schoonmaken van de plank. Plastic is gemakkelijker schoon te maken, maar ook een houten snijplank wordt redelijk schoon onder stromend water met een beetje afwasmiddel of in de vaatwasser.”

Ziekteverwekkende bacteriën

Het goed schoonmaken van uw snijplank zorgt er overigens niet voor dat de plank daarna volledig vrij is van bacteriën. Maar dit is ook nagenoeg onmogelijk, zeker wanneer u bedenkt dat een schoon aanrecht al tussen de 10 en 100 bacteriën per vierkante centimeter bevat. Gelukkig zijn dit voornamelijk huis- tuin en keukenbacteriën die over het algemeen geen ziektes verwekken.

Als er toch een ziekteverwekkende bacterie op uw snijplank terecht komt is het zaak dat deze niet kan uitgroeien. Daarom is het bijvoorbeeld niet verstandig om eerste rauwe kip en daarna groenten op dezelfde snijplank te snijden. Maar wanneer u de snijplank, hout of plastic, tussendoor maar vaak genoeg schoonmaakt is kan u uw snijplank volgens Beumer prima voor verschillende producten gebruiken.

Laat de plank goed drogen

Maar ook bij het schoonmaken is het zaak om dit op de juiste manier te doen. Het is namelijk erg belangrijk dat de plank goed kan drogen en afdrogen met een theedoek alleen is niet voldoende. “Het oppervlak blijft dan wat vochtig. Laat de plank daarom vooral niet plat op het aanrecht drogen, maar zet hem op zijn kant”, legt Beumer uit. Ook direct na het afwassen stapelen in geen goed idee. In de laagjes vocht tussen de planken groeien dan zoveel bacteriën dat de plank uiteindelijk viezer is dan voor het schoonmaken.

Qua hygiëne maakt het dus geen wezenlijk verschil of u een houten of een plastic snijplank gebruikt. Het is vooral het op de juiste manier van schoonmaken die ervoor zorgt of de plank hygiënisch is in gebruik.

(Bron: Nu.nl, Culy.nl, Wageningen Universiteit)

Geef een reactie

Reacties (8)

    Wim Hoogeveen says:

    Ik mis de bamboe-planken, die tegenwoordig veel gebruikt worden

    Loesloes says:

    Ik ook. Die gebruik ik heel graag

    Aliceroodnat@casema.nl says:

    Ik gebruik altijd een plastic plank en reinig hem in de vaatwasser.

    Wil333 says:

    Ik gebruik al jaren een snijplank van hard glas!
    Is heel makkelijk te reinigen, geen last van snijgroeven en volgens mij heel hygiënisch.

    farida says:

    goedemorgen

    ja, het is zeker heel belangrijk.
    ik heb 2 , 1 houten en plastic
    de houten gebruik ik voor groenten etc.
    en de de andere voor vlees.
    reinigen van de plastic,
    ik heb altijd handschoenen aan als ik mijn vlees aansnijdt. ik was ook mijn vlees.
    met het mes schraap ik de plank onder stromend koud water, daarna met zeep en een afwasborstel en dan met een spons.
    deze spons gebruik ik alleen voor het afwassen van de plastic plank en het vergiet .

    misschien te veel informatie, maar zo doe ik het.

    DEUTEKOM says:

    Alhier 4 snijplanken. 1 houten, 1 glazen, 2 kunststof. Houten ALTIJD voor het droge werk brood, koek, cake etc. , Kunststof 1 voor groenten en 1 kunststof vlees kip en afgeleide producten , Glazen voor vis of evtl vlees maar dan altijd met extra keukenpapier eronder.
    Alles wordt handmatig met heet water schoon geschrobd en goed gedroogd. Nooit problemen gehad, droog opruimen. Wist U dat je vlekken in kunststof snijplanken, bijv door het snijden van
    kleurige producten ontstaan na wassen in de zon (buiten) kunt drogen, langere tijd en dan verdwijnt de kleur. Doen we al jaren zo. Bamboeplank mis ik niet, we hebben er genoeg.

    Banketbakker Henny says:

    Waarom mag alleen in de horeca de plastic planken gebruikt worden? Omdat deze een kleur hebben, voor elk product een eigen kleur. Houten snijplanken zijn niet meer toegestaan. ( Hakblok van de slager uitgezonderd)

    oosterwijck says:

    Een houten snijplank kan na reiniging met zeer heet water, extra ontsmet worden met zout. … Strooi zout over de nog natte snijplank aan twee zijden en zet hem rechtop tegen iets aan, ter ondersteuning. Na een nacht heeft de inwerking van het zout, de plank ontsmet. U kan dan de zoutkorst met een (plamuur)mes afschrapen, eventueel naspoelen met water, en de plank is weer klaar voor gebruik.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.