konijnen

Huisdieren vaak doodongelukkig

Tienduizenden huiskonijnen in Nederland zijn doodongelukkig. Om de situaties van de knagers te verbeteren, hebben de Dierenbescherming en de brancheorganisatie voor de huisdierensector, Dibevo, project Happy Konijn in het leven geroepen.

Beter voorlichten

Happy Konijn moet dierenwinkels aansporen om consumenten beter voor te lichten over het onderhoud van een konijn. Jaarlijks worden er 150.00 konijnen verkocht. Zeker 60 procent van deze dieren wordt gehouden op een manier die hen ongelukkig maakt. Zo wonen zij vaak alleen en in een te klein hok, terwijl zij altijd met z’n tweeën in een groot hok moeten leven. Het liefst eentje waarin de dieren op hun achterpoten kunnen staan. Als het konijn lange tijd alleen in een te klein hok zit, kan het eenzaam en agressief worden.

Omdat eigenaren weinig plezier beleven aan een treurig konijn, willen sommigen weer van hun aankoop af. Zodoende moet de Dierenbescherming jaarlijks ongeveer 6000 konijnen vangen die bijvoorbeeld los zijn gelaten in een park.

Eerste hulp bij huisdieren

Net als het konijn, hebben ook alle andere dieren een ‘gebruiksaanwijzing’ tot geluk. Wij hebben een paar tips voor u op een rijtje gezet die goed van pas komen als u van plan bent om een cavia, kat of hond aan te schaffen:

shutterstock_368900798

De cavia

– De cavia is het gelukkigste in een ruim hok dat zij kunnen delen met een andere cavia. De ideale combinatie is een vrouwtje met een (gecastreerd) mannetje. 2 vrouwtjes of 2 mannetjes bij elkaar kan ook, maar dan moeten de dieren wel van jongs af aan al samenleven.
– Cavia’s maken zelf geen vitamine c aan en daarom is het erg belangrijk dat zij dit via de voeding voldoende binnenkrijgen. Koop daarom altijd speciaal droogvoer voor cavia’s.
– Het is heel belangrijk dat uw cavia altijd toegang heeft tot hooi.

shutterstock_342651245

De kat

– De kat moet meerdere ruimtes tot zijn beschikking hebben, zodat hij zijn natuurlijke gedrag (het patrouilleren van het territorium) goed kan uitvoeren.
– Katten hebben veel afleiding nodig. Zorg daarom voor genoeg speeltjes en een klimpaal.
– Zorg dat u de kattenbak regelmatig schoonmaakt, het liefst dagelijks.

shutterstock_575434099

De hond

– Zorg dat u de tijd heeft, want een hond moet minimaal 4 keer per dag uitgelaten worden. Dit betekent soms flinke stukken lopen, want sommige hondenrassen (waaronder de Vizsla, zie foto) hebben extra veel beweging nodig.
– Kies altijd hondenvoer waar het woord ‘compleet’ of ‘volledig’ op staat, want alleen hierin zitten alle voedingsstoffen die uw dier nodig heeft.
– Heeft u een puppy? Steek dan veel tijd in de socialisatie van uw dier. Het is belangrijk dat de pup leert omgaan met soortgenoten en leert hoe het prikkels moet verwerken. Ga bijvoorbeeld op puppycursus en neem het dier mee de trein in.

Voor alle dieren geldt dat het belangrijk is dat u, of degene aan wie u het beest cadeau doet, beschikt over voldoende financiële middelen om het dier te onderhouden. Goed voer is prijzig en ook de dierenartskosten kunnen hoog oplopen.

(Bron: ANP, NOS, Landelijk Informatiecentrum Huisdieren)

Geef een reactie

Reacties (3)

    oosterwijck says:

    Enige tijd geleden heb ik een eenzaam en depressief konijn gered uit zijn eenzame opsluiting. Het arme diertje kreeg elke dag een beetje voer en een beetje drinken en elke week werd het hok schoongemaakt. … Hij kon niet los in de tuin omdat er een gestoorde hond rondliep, die graag konijnen beet. Dus goede raad is duur en heb ik het konijn ontvoerd en in het dierenparkje losgelaten. … Je zou denken iedereen blij en gelukkig. … Maar dat was niet het geval, het konijn werd van alle kanten aangevallen door het bestaande konijnenbestand en de haren vlogen in het rond. Ik dacht, dat ze even aan elkaar moesten wennen, maar toen ik een dag later ging kijken in het dierenparkje, was het konijn verdwenen. De beheerder had konijn de nek omgedraaid en hij zat reeds in de pan.

      Rode biet says:

      Wat treurig!

    Vlinder1966 says:

    Konijnen die verzorgd en gevoed werden door mensen, gedomesticeerd, loslaten in de natuur….. Dat is toch nooit een goed idee!
    Ga het zelf verzorgen, of geef het baasje tips of breng het naar de konijnen opvang.
    Een huiskonijn zomaar in de natuur zetten is vragen om moeilijkheden. U hebt het nu meegemaakt. Wat een stress extra voor het konijn, wat het niet meer na kan vertellen ook nog…. Erg verdrietig!!