Huisdieren in de winter: let hierop bij strenge kou en sneeuw
Publicatiedatum: 11 februari 2021
Sommige huisdieren ervaren net als mensen sneeuwpret, andere verafschuwen lagere temperaturen. In het geval van strenge kou en sneeuw moet u in elk geval een aantal dingen in de gaten houden als u honden, katten of andere huisdieren heeft die veel buiten zijn.
Wandelen met honden
De poten van een hond zijn het zwakke punt als de temperatuur erg laag is of als er sneeuw ligt. Tijdens het uitlaten kunnen er ijsklontjes tussen de tenen komen en als er is gestrooid kan dit irritatie veroorzaken. Heeft uw hond lange haren rondom zijn tenen, dan ontstaan er nog sneller ijsklompjes. Dat loopt niet lekker en het kan ook wondjes veroorzaken. Knip de te lange haren dan weg tussen de voetzolen. Spoel de poten thuis zo nodig nog met lauwwarm water. Door de poten van tevoren in te smeren met wat vaseline zijn ze ook beter beschermd. Daar is ook speciaal hondenvet voor te koop. Hou bij sneeuw ook de oren van uw hond in de gaten. Als dit diep in de oren terecht komt, kan dit namelijk problemen veroorzaken. Is uw hond erg nat geworden, wrijf hem na de wandeling dan goed droog, zodat hij sneller weer opwarmt.
Afkoelen
Honden met dunne vachten en oude of zieke dieren koelen sneller af. Door flinke beweging blijft uw hond beter warm, maar soms is beweging alleen niet genoeg. Voorzie uw hond dan van een speciaal, warm dekje en blijf niet te lang buiten als het erg guur is. Begint uw hond te rillen, dan heeft hij het sowieso te koud.
Niet teveel sneeuw eten
Als een hond een kleine hoeveelheid sneeuw binnen krijgt is dat niet zo’n probleem, maar als hij er wat meer van eet kan hij er maag- en darmklachten van krijgen. Strooizout levert ook gevaar op. Als een hond er teveel van binnen krijgt, kan dit hem vergiftigen. Ziet u dat er veel van op zijn poten of op zijn vacht zit, was dit er dan af, zodat hij het niet via likken binnen krijgt.
Pas op met dichtgevroren waters
Op sommige honden heeft bevroren water een grote aantrekkingskracht. Ze kunnen echter niet inschatten of het stevig genoeg is om hen te houden, dus laat ze alleen met uw toestemming op het ijs.
Katten in de kou
Bij katten is het vooral belangrijk dat ze weer naar binnen kunnen als ze dat willen. Anders zullen ze een andere warme plek opzoeken, die misschien niet al te veilig is. Zoals een warm motorblok van een auto of een schuur waar ze niet meer uit kunnen. Gaat u zelf met de auto weg, klop dan op de motorkap voordat u start. Controleer bij u thuis of een eventueel kattenluikje niet vastgevroren is of houd een oogje in het zeil als uw kat buiten is, zodat u hem weer naar binnen kunt laten als hij het koud krijgt. Is uw kat gewend normaal ook ’s nachts buiten te zijn, houd hem bij extreem lage temperaturen dan toch liever een keertje binnen. Net als honden begeven katten zich weleens op te dun ijs. Jaarlijks verdrinken hier katten door. Woont u in de buurt van water, voorkom dan dat uw dier hierbij kan komen of houd hem binnen tot het ijs dik genoeg is.
Konijnen in een buitenhok
Net als extreme hitte kan ook extreme kou teveel zijn voor konijnen in een buitenverblijf. Hun dikke wintervacht beschermt ze in principe goed, maar als het hok vol in de ijzige wind staat of er ligt niet voldoende stro in, kunnen ze het toch heel zwaar krijgen. Scherm het hok met bijvoorbeeld plexiglas of een deken af tegen wind of vocht, maar zorg er wel voor dat er voldoende lucht het hok in kan. Houd bij voorkeur minstens 2 konijnen bij elkaar. Niet alleen vereenzamen ze in hun eentje, meerdere konijnen kunnen elkaar daarnaast ook warm houden. Let ook op dat hun drinkwater niet bevriest. In plaats van een drinkflesje kunt u bij vorst beter een waterbak in het binnenhok zelf zetten. Controleer dit minstens 2 keer per dag en vervang het regelmatig om bevriezen te voorkomen. Konijnen kunnen slecht tegen temperatuurwisselingen. Laat ze bij strenge kou daarom buiten en neem ze dus niet steeds mee naar binnen.
Volièrevogels en kippen
Als u volièrevogels houdt, zorg er dan voor dat u een deel van het hok afdekt met bijvoorbeeld plastic, zodat ze beschermd zijn tegen vocht en tocht. Door ze te voorzien van extra energierijk voer kunnen ze hun lichaamstemperatuur daarnaast beter op pijl houden.
Kippen zijn prima bestand tegen winterse omstandigheden, zolang ze desgewenst tegen de kou kunnen schuilen in een droog en tochtvrij verblijf. Bij erg strenge vorst kunt u eventueel preventief de kam en lellen insmeren met wat vaseline. Dit verlaagt het risico op bevriezing van deze meer kwetsbare delen.
Vissen in de vijver
Voor vijvervissen is het vooral belangrijk dat de vijver diep genoeg is en voldoende planten bevat. Vijvers minder diep dan 80 centimeter kunnen tot op de bodem dichtvriezen. Wintergroene planten bieden beschutting en zorgen daarnaast voor extra zuurstof. Afhankelijk van het soort vissen voert u ze in de wintermaanden veel minder, tot helemaal niets. Om te voorkomen dat de vijver dichtvriest kunt u een ijsvrijhouder plaatsen, in combinatie met een filter of luchtpomp. Vriest een vijver toch helemaal dicht, dan zullen de vissen niet zo snel stikken als de waterwaardes in orde zijn. Duurt het langer dan een week, ga dan wel over tot actie. Niet door een wak te hakken, want de trillingen die dit veroorzaken kunnen dodelijk zijn voor de vissen. Giet in plaats daarvan lauw water over het ijs of laat een pan met heet water voorzichtig door de ijslaag zakken. Een sneeuwlaag op het ijs kan niet echt kwaad, maar voor de vissen is het prettiger als dag- en zonlicht hen kan bereiken. Haal daarom minstens de helft van de sneeuw weg, maar doe dit zo voorzichtig en geluidloos mogelijk, om stress en inwendig letsel van de vissen te voorkomen.
Vergeet ook de tuinvogels en watervogels niet tijdens strenge winters.
(Bron: Dierenbescherming, LICG, RTL Nieuws, Velda)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Als uw hond – zeker als het nog een puppie is – savonds opeens flinke diarree heeft (echte spuitpoep), terwijl sochtends en overdag gewoon een stevige drol, kan dat komen doordat hij/zij sneeuw eet tijdens dag wandelingen, in de tuin enz. Remedie is duidelijk, houdt ze in de gaten en stop ze van het eten van sneeuw en ijs.