Naar cookieinstellingen

Hoe zit het? Mogen katten vrij buiten rondlopen?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: Mogen katten vrij buiten rondlopen?

In strijd met de regels

Nederland telt meer dan 2 miljoen huiskatten. Sommige blijven altijd binnen, maar er zijn er ook genoeg die er dagelijks op uit trekken. Een volledig onschuldige bezigheid, zou u denken, maar niets blijkt minder waar. Althans, als we de juristen Arie Trouwborst en Han Somsen van de Universiteit Tilburg moeten geloven. Eind 2019 publiceren zij een onderzoek naar het effect van huiskatten op de Europese fauna. De conclusie is dat katten een groot gevaar vormen voor zo’n 300 bedreigde diersoorten op ons continent en dat zij volgens de Europese regelgeving niet welkom zijn op straat. Trouwborst en Somsen baseren dit vermoedelijk op de volgende passage uit de door de Europese Unie opgestelde Europese Vogel- en Habitatrichtlijn:

EU-landen moeten: een systeem van strikte bescherming instellen voor plant- en diersoorten die ernstig worden bedreigd, en daarbij een verbod uitvaardigen op

  • Het opzettelijk vangen of doden van in het wild levende exemplaren van die soorten
  • Het opzettelijk verstoren van die soorten, vooral tijdens de perioden van voortplanting, grootbrenging van jongen, overwintering en trek;
  • Het opzettelijk vernielen of rapen van eieren in de natuur;
  • De beschadiging of vernieling van voortplantings- of rustplaatsen;

Katten in overtreding

Wie deze regels heel letterlijk neemt kan hier inderdaad uit opmaken dat katten niet buiten mogen lopen, want katten vangen natuurlijk niet per ongeluk allerlei diertjes. Om te voorkomen dat zij dit doen zouden katten dus eigenlijk niet meer of alleen aangelijnd naar buiten mogen. Deze kijk op de regels brengt overigens niet alleen het voortbestaan van het fenomeen buitenkat in gevaar; er zijn nog veel meer dieren en voertuigen die dan niet meer zelfstandig de straat op mogen. Wat dacht u bijvoorbeeld van de auto? het komt geregeld voor dat dit voertuig een vogel of ander dier doodrijdt. Hetzelfde geldt voor het vliegtuig en allerlei landbouwmachines. Daarnaast zouden wilde dieren dan ook niet meer buiten mogen komen, want die kunnen in potentie ook het leefgebied van bedreigde dieren verstoren en opzettelijk doden.

katten

Volgens de 2 juristen mogen katten voortaan niet of alleen nog aangelijnd naar buiten.

Reactie van de EU

Het Tilburgse onderzoek heeft de EU inmiddels ook bereikt. “Wij ontkennen dat katten aan een lijn naar buiten moeten”, aldus een EU-woordvoerder tegenover de Britse krant The Telegraph. De woordvoerder laat ook weten dat de unie het erg belangrijk vindt dat mensen en dieren zich vrij kunnen bewegen binnen de lidstaten, waardoor het ondenkbaar is dat katten voortaan niet of alleen aangelijnd naar buiten mogen.

Conclusie

Katten mogen vrij buiten rondlopen. Wie de EU-regels uit de Vogel- en Habitatrichtlijn zeer letterlijk neemt, zou kunnen concluderen dat dit niet mag, omdat katten een gevaar vormen voor meer dan 300 bedreigde diersoorten door heel Europa. De Europese Unie ontkent dat katten voortaan niet meer of alleen nog aan de lijn naar buiten mogen, wat impliceert dat de regels niet zo letterlijk genomen moeten worden.

(Bron: Europese Unie, de Volkskrant, Trouw, The Telegraph, TU Tilburg)

Geef een reactie

Reacties (16)

    Fieneke says:

    In onze tuin komen bijna dagelijks 2 eekhoorntjes. Wij beleven veel plezier aan deze kleine acrobaten. Maar helaas sluipen ook regelmatig katten van buren in onze tuin, die op de eekhoorns en vogels jagen. We hebben al eens gewonde vogeltjes in onze tuin gevonden. Vreselijk om die arme dieren te zien lijden. Waarom kunnen de baasjes niet verplicht worden om katten een belletje om te doen? Dan horen de andere dieren dat er een kat aankomt. Ik moet er niet aan denken dat ik een kat met een eekhoorntje in zijn bek zie!!! Verschrikkelijk!

      Petra Bosse says:

      Eigenlijk is het ook van de zotte dat je ahw verplicht wordt om zelf maatregelen te moeten nemen om alles wat er in je eigen tuin woont/leeft te beschermen tegen de huisdieren van je buren . En dan met name de vele katten die vrijelijk de buurt ontdoen van alles wat eetbaar is en/of vrolijk rondfladdert zodat hij/zij er eerst nog ´leuk´ mee kan spelen, totdat het niet meer beweegt. Ook zo ´enig´. Zo,n stuiptrekkend pootje….Ook voor mij ,als machteloze toeschouwer die het in doodsnood piepende diertje nog probeert te redden, is het altijd weer ,n ellendig beeld. Ooit zag ik de kat van een van de kroegen hier ,n jonge merel uit de lucht grijpen in de buurtuin en met het wanhopig fladderend dier vandoor gaan. Ik was niet snel genoeg…. Onvoorstelbaar. Deze kat, Omar, heeft inmiddels een reputatie hier in mijn buurtje…. Vooral s,nachts is hij extra actief zoals verreweg de meeste katten die vrijelijk in en uit kunnen lopen. Of, zoals de genoemde kroegkatten, ´gewoon´ buiten lopen. Ook s,nachts dus.Bekend is dan ook dat juist dan de meeste verwoestingen plaatsvinden. Voor overdag had ik overigens een beproefde afschrikmethode in de vorm van mijn herdershond ontdekt die ik woestblaffend op de ongenode binnentreders afstuurde. Wel aangelijnd natuurlijk he? Ik hou van alle beessies dus ook Killercat Omar stuur ik zo tot in z,n donder geschrokken maar voor de rest heelhuids m,n tuin uit. Het werkt. Je moet wat he? De musjes in mijn tuin zijn geen partij voor hem… En zolang er kattenmensen zijn die hun roofdier s,nachts anderen tot (over)last voor anderen maken blijf ik dit doen. Mijn honden laat ik ook niet vrijelijk overal los en niemand wordt opgescheept met hun shit want daar zorgt de baas (moi) zelf wel voor. Dat hoort erbij als je voor een huisdier kiest. Mijn keus, mijn verantwoording. Zo werkt het. Dat heet ´samen-leven´ Toch? Nou dan! Jouw poezelige huisdier transformeert bij gelegenheid zomaar in het meest wrede roofdier dat niet dood om te overleven maar just for the fun of it…. Zit in de natuur van het beessie en jij als baas, hoort dat te weten en je verantwoording te kennen. Zoals gelukkig al heel veel kattenbaasjes uit zichzelf al doen overigens. In mijn ogen zijn dat de ECHTE liefhebbers!

    Jac De Bruijn says:

    Er is nog een ander aspect, dat u onbesproken laat:

    Vrij rondlopende katten laten bij voorkeur hun uitwerpselen achter in andermans tuin; doorgaans na eerst een stuk omgewoeld te hebben. Een echt visitekaartje blijft natuurlijk niet achter, zodat de schuldige ( eigenaar die het beest laat rondstruinen ) niet bekend is.
    Wij hebben al geld en moeite geïnvesteerd om de achtertuin kattenvrij te krijgen ( laagspanning schrikdraad). Voor de voortuin kon dit niet worden toegepast i.v.m. passanten. Dus is daar een elektronisch geluids-schrikapparaat voor gekocht; waar zich evt. anderen aan storen. Bovendien zitten er in de grond tussen de planten talloze stokjes, waardoor de tuinschijters niet vrijelijk kunnen graven e.d. Toch ligt er af en toe nog een keutel. Zodat de volgende maatregel een val zal worden…
    De regel in de Algemene Politie Verordening, dat (huis)dieren geen overlast mogen veroorzaken, is een wassen neus. Kattenhouders staan er onverschillig tegenover; vinden dat die vrijloop moet kunnen. Er blijft dus alleen zelf ingrijpen over….

      Nance says:

      Beste Jac,

      Als u mijn buurman zou zijn dan zou ik met liefde elke dag de drolletjes uit uw tuin halen. Er zijn talloze goedkope humane oplossingen om katten uit uw tuin te laten. Zoals bijvoorbeeld op de bovenkant van een schutting pvc pijpen te plaatsen die draaien, geen kat die er nog overheen kan!!! De desbetreffende kosten declareren bij uw buren en klaar! Wat betreft dat er wel eens een vogeltje gevangen wordt, tja meneer de Bruijn dat is de natuur. Wat dacht u van de kauwtjes, eksters, kraaien en Vlaamse gaaien die onder luid protest van de ouders hele nesten leeg plukken. Of mensen die ganzen/zwanen afschieten omdat er te veel zouden zijn en een gevaar voor de vliegtuigen zouden vormen wegens het terecht komen in de motoren??? Nee laat staan dat er met kerst de mooiste dieren worden afgemaakt omdat men persé op die dagen een reerug, fazantje, struisvogelbiefstukje willen eten??? De tolerantie van mensen is tegenwoordig ver te zoeken. Net zo goed als de mens in vrijheid leeft horen dieren dat ook! Groet Nancy

    Catherinehoeve says:

    Mijn katten gaan ook naar buiten, ze vangen zelden een vogeltje. Gelukkig hebben ze meer aandacht voor muizen (echt een plaag in het buitengebied waar ik woon), en grijpen ook wel eens een rat of mol. Dus ze doen ook nuttig werk!

    Harry Withenfields says:

    “Wie deze regels heel letterlijk neemt kan hier inderdaad uit opmaken dat katten niet buiten mogen lopen”.
    Dat lijkt me niet. Wettelijke regelingen hebben zover ik weet betrekking op het handelen van burgers – mensen, dus. De ‘eigenaren’ van katten (iedereen die verstand van katten heeft, weet ook dat het de kat is die een mens heeft, en niet andersom!) hebben geen opzettelijke intentie om het vangen of doden van de andere niet-menselijke bewoners van onze tuinen, parken en natuurgebieden te bevorderen.
    Dit alles neemt natuurlijk niet weg dat andere mensen soms last kunnen hebben van het gedrag van katten.

    DOORNROOSJE says:

    Katten kunnen ook naar buiten in een kattenren of afgezette tuin met netten.Mensen zijn verantwoordelijk voor hun eigen huisdieren.Maar vaak heeft men geen zin om hier moeite voor te doen.Het is toch van de zotte dat elke ( ongecastreerde ) kat naar binnen kan bij buren omdat het raam of de deur openstaat? Lekker als hij op je bank plast of op je bed.
    Ik ben er tegen dat katten zomaar los kunnen lopen overal.En wordt er eentje platgereden? Ach, dan neem je toch weer een andere?

    Floris12 says:

    bij ons in de buurt komen steeds meer katten. en dus ook “kattenhaters” , omdat ze bij iedereen in de tuin kakken, vogels bang make. wij hebben 2 konijnen in een konijnenhok. met een ruime ren, waar ze overdag in kunnen rennen, spelen, snuffelen. TOT de buren 2 katjes namen. konijnen zijn bang voor ze, de katten jagen ze op, en daarbij komt, dat de katten niet wegrennen als onze hond in in de tuin is.
    Ik vind katten lief, dus behalve een bakje water of een wasknijper of de hond op ze afsturen doe ik niet. maar hou je katten binnen in huis of eigen tuin!!

    Kattenadvies iVZW says:

    Er zijn duidelijk twee visies: de één is een ornitholoog, een vogel liefhebber en de ander een kattenvriend. Wij zijn kattenvrienden maar met oog voor de samenleving. Mens en kat harmonisch laten samenleven is onze optie. Laten we per slot van rekening niet vergeten , met de huidige Covid pandemie, dat we ooit de katten nodig hadden, toen er miljoenen mensen stierven (pest) in Europa. Katten waren een zeer goede hulp, om de besmette muizen en ratten destijds te vangen. En o ja ze vangen wel eens een vogeltje, meestal ééntje dat anders misschien ook niet zo lang zou leven (?) De natuur elimineert zelf de zwakkeren. Als u dit laatste niet beseft, kijk dan even naar het “mensdom” … Mvg, Raf van Kattenadvies iVZW

      EvelyneH says:

      Wat een onzin deze reactie!
      Ik hou van katten maar zeker ook van vogels. Dit kan dus heel goed samengaan. Rekening houden met de samenleving (en de natuur!) doe je door je kat binnen te houden.
      Wij hebben zelf een kat, en onze kat blijft binnen. Het is toch van de gekke dat mijn buren de stront van onze kat zouden moeten opruimen? Daarnaast geniet ik zeer van alle vogels die (gelukkig) onze tuin bezoeken.
      En dan de opmerking ‘de natuur elimineert zelf de zwakkeren….’ hopelijk zegt u dat niet tegen de nabestaanden van al die mensen die recent aan Covid overleden zijn.

      Nikki says:

      Helemaal mee eens. De mensheid moet zelf maar eens kijken wat ze in de natuur allemaal kapot maken en hoe de denkwijze is van vele mensen. Laat de natuur hun eigen biologische klimaat behouden, de mens moet is ophouden zich daar mee te bemoeien.

    Toonen says:

    Een kat mag niet meer buiten los lopen:
    Sorrie maar ik wordt echt misselijk van al die hypocriete
    Mensen,met hun tuintjes en koopwoningen.enn waarschijnlijk ook 2 auto’s voor de deur..
    Vast en zeker zit er ook wel eens wat vogelpoep op deze mooie auto.Heel vervelend maar vogels poepen waar ze kunnen en er is niemand die hier verantwoordelijk voor is.dat is nu eenmaal de natuur..En dat konijntje dat per ongeluk onder het willetje kwam vergeten we.
    Er zijn veel roofdieren in Nederland.
    De grootste is De Mens.
    Als er iemand verantwoordelijk is voor het verstoren van onze wereld en natuur zijn het de Mensen
    Als er een drol in je mooie tuintje ligt.ruim gewoon op.
    Of gaan we binnen kort ook de duiven van het dak schieten omdat ze op je auto poepen.
    Mensen als jullie zorgen ervoor dat de natuur niet meer belangrijk is.
    Snelwegen worden gebouwd dwars door een natuurgebied.Roofvogels liggen met bosjes langs de weg..onder de auto’s gekomen
    Jagers schieten op Hazen,eenden terwijl deze geen kant op kunnen en beschermd zijn..
    Kalfjes worden weggehaald bij hun moeder en opgesloten in een hokje waar ze niet kunnen bewegen omdat wij een mals stukje vlees willen
    Varkens worden mishandeld en jonge biggen worden schreeuwend weggehaald bij hun moeder..
    Wie is hier nou het roofdier?
    Dus sodemieter op met je tuintje en praat niet over dat een kat de natuur verstoord.

      Nance says:

      Helemaal mee eens!!! Ik heb er geen woorden voor wat ik lees wat mensen schrijven…. Omg je dieren binnen houden…. het vogeltje wat gepakt wordt terwijl eksters, kraaien, kauwtjes onder luid protest van papa en mama hele nesten leeg plukken. Of dat reeruggetje, struisvogelbiefstukje etc etc omdat met Kerstmis mensen het nodig vinden om dit te eten….. wordt wakker mensen!!!!

    Mikey123 says:

    Helaas weer tal van kromme redeneringen van dwaze katteneigenaars. Ten eerste jaagt een kat op zowat alles wat beweegt; tal van vogels ( bedreigd, beschermd of niet ), reptielen, vlinders tot zelfs eekhoorns toe. De kat doodt de prooien of foltert ze gedurende lange periode tot een langzame dood volgt. Dit alles niet om te overleven, maar louter voor de fun. Wat zijn het toch echte dierenvrienden onze kattenliefhebbers in deze wetenschap hé. Je moet al een beetje geestesziek zijn om dit goed te keuren.

    Ten tweede heeft dit hoegenaamd niets met de natuur te maken. Jagen is weliswaar het instinct van de kat, doch het probleem is net dat het heeft te maken hoe de mensen met hun kat omgaan en is een ontregeling van de natuur doordat mensen massaal al hun katten laten loslopen in de natuur. Het natuurlijke evenwicht ligt op vijf tot tien kleine roofdieren per vierkante kilometer, terwijl Nederland gemiddeld honderd katten per vierkante kilometer op die manier telt. Al die katten die op alles jagen fnuiken op die manier de biodiversiteit.

    Ten derde is het al ver gekomen dat buren zelf maatregelen moeten nemen en bekostigen om te vermijden dat huisdieren van egoïstische eigenaars in hun tuin alles komen doden waar enigszins leven in zit, de boel komen onderschijten en daarmee ziektes verspreiden, beschadigingen aanbrengen aan deuren en meubelen en eigen huisdieren lastig vallen. Dit is de wereld op zijn kop.

    Het probleem zit bij de wetgever die onvoldoende regelgeving omtrent de kat voorziet. Een hond moet je op uw terrein houden, je gaat ermee aangelijnd wandelen, ruimt de uitwerpselen op, maar de kat krijgt een complete vrijgeleide met alle gevolgen van dien.

    Men zou de kat minstens in het donker verplicht binnen moeten houden en op eigen terrein of in een perk moeten houden. Dat lijkt me de logica zelve. Wat hebben de buren nou te maken met de huisdieren van anderen? Wil je huisdieren? Geen probleem, maar val er anderen niet mee lastig.

      D.A.R says:

      Ik wilde eigenlijk reageren op Nance maar gezien dat niet kan en ik het eens ben met jouw stelling Mikey zet ik m hier.

      Het is nogal makkelijk om de verantwoordelijkheid op de “Niet katten hebbende” mensen te leggen.. en dat doet men ook massaal. Ik kan er echt niet achterkomen welke kat er nu elke keer in mijn tuin alles stuk maakt.. een schutting is niet toegestaan en al was het dat wel dan kon ik het nog niet betalen.. nog afgezien van die zogenaamde goedkope oplossingen.. Het is allemaal niet goedkoop en werkt ook gewoonweg niet. Die katteneigenaren maar lekker lachen terwijl zij geen last hebben van de financiële en emotionele stress die hun gekozen zwerfdier veroorzaakt aan anderen. Ja zwerfdier. De meeste katten “HUIS dieren” lopen dus buiten te zwerven en in andermans tuin te vroeten en te schijten. Ik hoor elke keer als excuus dat het hun natuur is.. Klinkt als…… een geschikt huisdier vinden in plaats van die verantwoordelijkheids disociatie en transplantatie. Als het zo wild en ontrainbaar is.. dan ben je dus behoorlijk asociaal om een ongeschikt huisdier rond te laten lopen want het neemt jouw verantwoordelijkheid echt niet weg.

    Papje says:

    Dit is van toepassing op rechtspersonen en alleen in de gevallen waar sprake is van opzettelijk handelen. Katten zijn geen rechtspersonen, het zijn eigendommen. Een rechtspersoon mag niet opzettelijk zijn eigendom inzetten om flora en fauna te beschadigen. Het lijkt me moeilijk te bewijzen dat dit het beoogde doel is van de eigenaar die een kat naar buiten laat gaan. Nalatigheid is in juridische zin niet hetzelfde als opzet.

    Eigenaren zijn aansprakelijk zijn voor schade aan eigendommen van anderen, maar daar is in dit artikel geen sprake van.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.