Een vaatdoek hangt over een kraan heen.

Hoe vaak moet u een vaatdoek wassen?

Het zijn handige hulpmiddelen in de keuken: vaatdoeken. Vaak geel van kleur, maar ze zijn er in diverse soorten. De doeken nemen vocht en vuil op. Dat maakt het dan ook een broedplaats voor bacteriën. Hoe vaak moet u de doeken wassen?

4 miljard bacteriën na 24 uur

Bij veel mensen liggen de doeken 2 weken of soms zelfs een maand op het aanrecht, voordat ze gewassen worden. En dat is véél langer dan aangeraden wordt. Binnen 24 uur krijgt een vaatdoek meer dan 4 miljard bacteriën. Het is niet voor niets samen met de spons de meest vieze plek in huis. Zelfs een openbaar toilet heeft minder bacteriën.

Gebruik een vaatdoek maar 1 dag en was het daarna op minimaal 60 graden

Daarom hoort een vaatdoek maar 1 dag gebruikt te worden. Was hem daarna op minimaal 60 graden. Dat kan in de wasmachine maar ook in de vaatwasser. De hoge temperatuur doodt de bacteriën. U kunt er ook voor kiezen om de bacteriën met de magnetron te doden. Leg hiervoor een natte vaatdoek 1 minuut in het apparaat en zet hem aan op het hoogste vermogen. Laat daarna nog goed drogen.

vaatdoekje
Lees ook: Mag een vaatdoekje met de rest van de was mee gewassen worden?

Tips om bacteriegroei tegen te gaan

Om ervoor te zorgen dat tussentijds bacteriën minder de kans krijgen om te groeien is het beter om de vaatdoek uit te hangen. Vaak wordt het in een prop naast de kraan gelegd. Maar de bacteriegroei versnelt op die manier. Hang natte doeken dus uit.

Is het aanrecht vies geworden door etenswaren? Veeg het dan eerst weg met een keukenrol. Ga er daarna nog overheen met een vaatdoek om het goed schoon te maken. Door eerst de keukenrol te gebruiken, haalt u het meeste vuil al weg. Zo gaat de groei van bacteriën minder snel op de vaatdoek.

En misschien logisch, maar we zeggen het toch: gebruik niet voor alles dezelfde doek op een dag. Want eerst de vloer afnemen en vervolgens het aanrecht, is niet hygiënisch. Pak losse doeken voor verschillende oppervlakken. Of neem de vloer pas als laatste af, voordat u de doek in de was stopt.

schoonmaken van een oppervlak
Lees ook: Deze plekken worden vaak vergeten tijdens het schoonmaken

Een microvezeldoek als vaatdoek

Sommige mensen gebruiken een microvezeldoek als vaatdoek. Ook deze hoort na één dag in de was gegooid te worden. Want ook hier ontstaat de bacteriegroei.

(Bron: archief, Margriet, Voedingscentrum, Radar. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

    Yubi says:

    Gewoon een grote stapel in de keukenlade en iedere dag deze in de was of vaatwasser doen en een schone pakken, op dagen dat er erg veel gekookt en eten klaargemaakt wordt, gebruik ik er soms wel 3 a 4.

    WPMK says:

    Ik leg mijn (vochtig) vaatdoekje, spons en afwasborstel vrijwel elke dag een minuut in de magnetron op de hoogste stand. Knappe bacterie als hij/zij dat overleeft.

    Dirck says:

    Liever papier van keukenrol, 1x per week 60 graden en onderbroek mag 40 wegens elastiek hebben.
    Papier is nat weg gooien en wassen is ook niet gratis.
    Ik gebruik ze beide en voor veel koken doekjes en rest keukenrol.
    Ook als niet of nihil gebruik gaat deze met handdoeken en vaatdoek + toilet handdoeken dagelijks de was in.
    Elke dag andere kleur en zo vergeet je niets. 3 kleuren en alle gelijk in 1 huis.

    Muisje6 says:

    1 x in de week draait de vaatdoek mee in de wasmachine en elke dag leg ik ‘m ook in een klein teiltje met kokend water, dat ik over heb van het thee zetten. Beetje afwasmiddel erbij en klaar!!!