Hoe vaak moet de voerbak van een huisdier schoongemaakt worden?
Publicatiedatum: 17 juni 2024
Schimmels, bacteriën, onaangename luchtjes: wanneer de voerbak van uw huisdier niet vaak genoeg schoongemaakt wordt, kunnen dit soort ongewenstheden zich opstapelen. Niet alleen is dat onhygiënisch, het kan er ook voor zorgen dat uw hond of kat niet meer uit het bakje wil eten. We vertellen hoe vaak u de voerbak daarom moet schoonmaken en hoe u dat het beste kunt doen.
Hoe vaak moet een voerbak schoongemaakt worden?
Zelf eet u waarschijnlijk liever niet meerdere maaltijden van hetzelfde bord. Ook voerbakken van huisdieren moeten regelmatig gereinigd worden. Ook al oogt hij nog schoon, hij is het vaak niet. Dat geldt voor bakjes met droge brokjes en in nog sterkere mate voor natvoer. Anders kan het een broedplaats worden van allerlei schimmels, bacteriën en parasieten, die uw huisdier in potentie ziek kunnen maken.
Zeker dieren met een broze gezondheid lopen gevaar wanneer hun eten in contact komt met bijvoorbeeld salmonella of de E. coli bacterie. Beide kunnen een pittige voedselinfectie veroorzaken. Door de voerbak dagelijks schoon te maken, geeft u dergelijke bacteriën geen kans. Staat hij buiten, dan is 2 keer per dag reinigen raadzaam.
Hoe kan de voerbak het beste schoongemaakt worden?
Om de voerbak goed schoon te krijgen, is het niet genoeg om hem even af te spoelen onder de kraan of met een doekje af te nemen. U kunt u hem grondig reinigen met heet water en afwasmiddel. Het is het beste om hier een aparte afwasborstel voor te gebruiken, zodat uw eigen eetgerei er niet mee in contact komt. Spoel altijd royaal na met water, zodat er geen geurtjes van de schoonmaakmiddelen achterblijven. Honden en katten hebben een scherpe neus en houden vaak niet van afwijkende geurtjes bij hun eten. Maak de gootsteen erna ook altijd schoon, zodat hier geen ziektekiemen in achterblijven.
Meest geschikte voerbak
Het materiaal waarvan een voerbak gemaakt is, kan ervoor zorgen dat die beter of slechter schoongemaakt kan worden. Kies bij voorkeur voor glad materiaal, dat goed te reinigen is. Zoals bijvoorbeeld roestvrijstaal of steen. Plastic is vaak minder geschikt, aangezien daar krasjes in kunnen ontstaan, waar viezigheden moeilijker uit te verwijderen zijn. Een extra voordeel van een stenen bak is dat die zwaarder is, zodat hij beter op zijn plaats blijft tijdens het eten. (Engelstalige link).
(Bron: Dierapotheker.nl, RTL Nieuws, Magriet, Libelle, Flair.be, USPCA. Foto: Shutterstock)