Een vrouw is aan het stofzuigen in huis.

Hoe (vaak) moet de stofzuiger schoongemaakt worden?

Een stofzuiger maakt de vloeren in huis schoon, maar het apparaat zelf moet ook gereinigd worden. Hoe vaak moet dat en hoe doet u dat het beste? We leggen het uit.

Stofzuigers met en zonder zak

Er zijn globaal gezien 3 typen stofzuigers: conventionele stofzuigers met een zak, steelstofzuigers zonder zak en robotstofzuigers. Het schoonmaken gaat op sommige vlakken iets anders. Daarom lichten we ze apart toe.

Een man is aan het stofzuigen.

Conventionele stofzuiger met een zak schoonmaken

Het vaakst moet de stofzuigerzak worden verwisseld. Het ligt eraan hoe vaak u stofzuigt en hoe groot de ruimtes zijn. Bij de één is de zak sneller vol dan bij de ander. Als de zak vol zit, moet hij sowieso weg. Maar beter is het om hem iets eerder al te vervangen.

Wanneer de stofzuigerzak vol zit, neemt de zuigkracht af en gaat het ook vaak stinken. Er zijn experts die zeggen dat u de zak ook kunt legen en opnieuw gebruiken, maar anderen spreken dit tegen. Dit omdat de stofzak naar verloop van tijd verstopt zal raken en dan niet meer het ongezonde stof en vuil filtert. Aangeraden wordt om elke 3 maanden de zak te vervangen.

Een stofzuiger, waarmee een spin opgezogen kan worden.
Lees ook: Kan een spin weer uit de stofzuiger kruipen nadat hij opgezogen is?

Filters schoonmaken

Daarnaast heeft een conventionele stofzuiger 2 filters die belangrijk zijn om af en toe schoon te maken. Dit zijn het motorfilter en het uitblaasluchtfilter. Het motorfilter voorkomt dat er stof in de motor komt. Het uitblaasluchtfilter zorgt ervoor dat de lucht die de stofzuiger uitblaast eerst gefilterd wordt. Aangeraden wordt om deze 1 keer per maand schoon te maken.

Let op of het stofzuigerfilter onder de kraan afgespoeld mag worden

Er zijn wasbare en niet-wasbare filters. De wasbare kunnen onder de kraan afgespoeld worden. Hierdoor wordt het filter schoner, dan wanneer het alleen uitgeklopt kan worden. Bekijk in de handleiding van uw stofzuiger welke variant u heeft. Filters die nat mogen worden, moeten wel volledig droog zijn voordat ze terug in het apparaat gestopt kunnen worden. Anders kan de stofzuiger kapot gaan. Het varieert van enkele uren drogen tot een volledige dag (of 2).

Filters uitkloppen

Niet-wasbare filters kunt u uitkloppen boven de vuilnisbak. Wanneer u gevoelig bent voor stof, is het aan te raden dit buiten te doen. Of vragen of iemand anders het voor u wil doen. Deze kan vervolgens meteen terug in het apparaat gestopt worden.

Aangeraden wordt om 1 tot 2 keer per jaar het uitblaasluchtfilter te vervangen en het motorfilter 1 keer per jaar.

Stof en haren in de borstel van de stofzuiger

Controleer ook wekelijks de borstelharen. Zit hier veel stof of haren tussen? Haal dat dan weg. Dit zorgt voor minder zuigkracht.

stofzuiger
Lees ook: Uw stofzuiger verliest zuigkracht of levensduur als u deze dingen opzuigt

De stofzuigerslang schoonmaken

Wanneer u merkt dat de zuigkracht alsnog niet verbeterd is, kan het zijn dat er een ophoping in de stofzuigerslang zit. Deze kunt u schoonmaken door warm water door de slang te gieten. Ook de zuigbuis kan op deze manier ontstopt worden. Laat het vervolgens eerst goed drogen, voordat u weer gaat stofzuigen.

Neem de buitenkant af

Maak als laatste de buitenkant van het apparaat schoon met een vochtig doekje met een beetje allesreiniger. Neem ook de wieltjes mee. Dan is de stofzuiger weer spic en span.

Een steelstofzuiger.

Steelstofzuiger schoonmaken

Een steelstofzuiger heeft vaak geen zak, maar een opvangbakje voor het stof. Het beste is om dat bakje na elke zuigbeurt te legen boven de vuilnisbak. In deze bak zit vaak ook een filter verwerkt. Kijk in de handleiding of deze onder de kraan afgespoeld mag worden. Het beste is om deze 1 keer per maand wat grondiger schoon te maken. En na 1,5 jaar is het filter aan vervanging toe.

Haal de borstel los

Verwijder haren en grote stukken stof uit de zuigmond. Vaak hebben steelstofzuigers een borstel die losgehaald kan worden. Knip met een schaar eventueel de haren los die erg strak zitten. Wanneer deze borstel vol met haren en stof zit, wordt er minder opgezogen. Controleer dit wekelijks.

Met een doekje afnemen

Net zoals de conventionele stofzuiger kan ook de steelstofzuiger met een vochtige doek en allesreiniger afgenomen worden. Vergeet ook hier de wieltjes niet. En dan is hij weer klaar voor de volgende stofbeurt.

Een robotstofzuiger.

Robotstofzuiger schoonmaken

Een robotstofzuiger is van weer een andere orde. Deze heeft namelijk ook nog allerlei sensoren die schoongemaakt moeten worden. Wanneer deze, samen met het filter, de borstels en wielen, niet regelmatig schoongemaakt wordt, werkt hij minder goed. Als de sensoren vies zijn, kan hij in de war raken. En hij verliest zuigkracht als de stofbak vol is.

De stofbak legen

De meeste robotstofzuigers hebben maar een kleine stofbak. Wanneer de robot dagelijks een rondje door het huis maakt, wordt aangeraden om de stofbak om de paar dagen te legen. Maak eens per maand de bak goed schoon met een natte of droge doek. Maak hem daarna wel goed droog, anders blijft het stof in de bak plakken.

Het filter uitkloppen

Maak het filter wekelijks schoon, door het uit te kloppen boven de prullenbak. Ook hier zijn wasbare (en niet wasbare) filters voor, bekijk de handleiding van uw stofzuiger welke u heeft. Wanneer dit zo is, spoel hem dan af onder de kraan en laat minstens 24 uur drogen. Vervang dit filter elk half jaar.

Sensoren schoonmaken

Maak de sensoren en lasers ongeveer 1 keer in het half jaar schoon. Wanneer vuil voor de sensoren zit, kan het apparaat in de war raken. Daardoor kan hij bijvoorbeeld ineens van de trap afvallen of rondjes blijven draaien. De stofzuiger is dan (meestal) niet kapot, maar gewoon vies. De sensoren zitten over het algemeen aan de onderkant van het apparaat en op de bumper. Maak ze schoon met een droog wattenstaafje. Gebruik geen vochtige doek of vloeistoffen, dit kan beschadigingen opleveren.

De borstel schoonmaken

Maak ook hier de borstel regelmatig schoon. Wanneer u veel haren in huis heeft, door bijvoorbeeld een huisdier of doordat u zelf veel en lang haar heeft, kunt u dit het beste wekelijks doen. Anders kan dit ook 1 keer per maand. Klik de borstel los en knip met een schaar de haren door. Daarna kunt u ze verwijderen.

Wieltjes schoonmaken

Ook hier is het belangrijk dat de wieltjes soepel blijven lopen. Kijk regelmatig of er geen haren en vuil opgehoopt zitten. Als dit wel het geval is, verwijder het dan voorzichtig met een mesje.

(Bron: tantekaat.be, Expert, VT Wonen, Coolblue. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Riny6 says:

    Als ik merk dat de zuigkracht minder wordt, maak ik de zak leeg in de tuin en na 5 keer vervang ik hem. Iedere keer maak ik de filters schoon en blaas ik met een compressor het stof uit de motor. Ik zuig iedere dag beneden.

      Becky says:

      goede dag Riny6, u zegt dat u de stofzuiger leegt in de tuin? In de kliko of los in de tuin?