Vrouw drinkt uit herbruikbare waterfles. Hoe hygiënisch is het om langdurig uit dezelfde fles te drinken?

Hoe (on)hygiënisch is een herbruikbare drinkfles en hoe maakt u hem goed schoon?

Een herbruikbare drinkfles is erg praktisch en bovendien een stuk milieuvriendelijker dan plastic wegwerpflesjes. Maar hoe hygiënisch is het om langdurig uit dezelfde fles te drinken? En hoe kunt u de fles goed schoonmaken?

Bacteriën op herbruikbare fles

Steeds meer Nederlanders drinken water uit een herbruikbare fles in plaats van uit wegwerpflesjes. Zo’n fles is er in veel verschillende vormen. Bidons, thermosflessen en doppers zijn hier enkele voorbeelden van. Ze zijn handig voor onderweg of tijdens het sporten en bovendien een milieuvriendelijk alternatief voor wegwerpflesjes en -bekers.

De flessen gaan vaak jaren mee, maar is het wel gezond om zo lang uit dezelfde fles te drinken? U raakt de drinkfles vanzelfsprekend met uw mond aan. Hierdoor komen er telkens bacteriën vanuit uw mond op de fles terecht. De bacteriën kunnen zich in de vochtige omgeving van de fles eenvoudig vermenigvuldigen. U kunt de bacteriën binnenkrijgen wanneer u een slok neemt. In theorie kunt u daar ziek van worden en bijvoorbeeld diarree van krijgen, maar in realiteit komt dit gelukkig nauwelijks voor. Het maagzuur is in een gezond lichaam prima in staat om de bacteriën onschadelijk te maken. Arts-microbioloog Edmée Bowles zegt tegenover Radar dat mensen die maagzuurremmers slikken wel uit moeten kijken. Als u die slikt, heeft u namelijk minder maagzuur dat de bacteriën kan doden.

water
Lees ook: Hoe lang is water uit de kraan of een flesje houdbaar?

Op tijd schoonmaken

Het is hoe dan ook verstandig om de waterfles regelmatig schoon te maken. Spoel de drinkfles idealiter na elk gebruik even om. Gooi de fles aan het einde van de dag leeg en was hem af met warm water en een druppeltje afwasmiddel. Kies voor ongeparfumeerd afwasmiddel om te voorkomen dat uw water de volgende dag naar zeep smaakt. Laat vervolgens de drinkfles en het deksel los van elkaar drogen en de fles is weer klaar voor gebruik.

Om alle bacteriën en schimmels goed te verwijderen, is het verstandig om de drinkfles eens per week iets grondiger schoon te maken. Dit kan bijvoorbeeld door alle onderdelen los te maken en in een badje met schoonmaakazijn of baking soda te laten weken. Laat de onderdelen er ongeveer een uur in liggen en poets ze tot slot schoon. Als u de drinkfles regelmatig goed schoonmaakt, kunt u hem probleemloos langdurig gebruiken. Als uw herbruikbare fles van plastic is, kunt u die beter niet in de vaatwasser stoppen. Daar kan namelijk onder andere de hormoonverstorende stof DiBP bij vrijkomen. Radar legt uit hoe dat zit en hoe schadelijk het is.

(Bron: Radar, Telegraaf, RTL. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    bijbloem says:

    Buitensportzaken hebben speciale reinigingstabletten te koop. Ik ken ze zelf niet, maar ik heb begrepen dat bruistabletten voor het reinigen van kunstgebitten kan gebruiken. Stond ooit in een lange lijst met tips in een vaktijdschrift.