Naar cookieinstellingen
pannen

Hoe onderhoudt u uw pannen? Alle feiten en tips op een rijtje

Pannen zijn er in allerlei soorten en maten. Elke pan moet op een andere manier worden onderhouden. Wij hebben enkele tips en feiten voor u op een rij gezet.

Goed af laten koelen

Laat een hete pan altijd goed afkoelen voor u hem onder de koude kraan zet. Een abrupte overgang in temperatuur kan namelijk zorgen voor een thermische schok en dat is niet goed voor de pan. Door de temperatuur te snel te verlagen, kan de pan kromtrekken en kunnen er barsten ontstaan. In een kromme pan kunnen gerechten niet goed garen, omdat de bodem niet meer gelijkwaardig verwarmd wordt. Dit voorkomt u door de pan eerst op natuurlijke wijze af te laten koelen, voor u hem met (koud) water schoonmaakt.

Antiaanbak is niet giftig

Er wordt vaak beweerd dat koekenpannen met een antiaanbaklaag schadelijk zijn voor de gezondheid. Moderne koekenpannen zijn echter helemaal niet schadelijk. De antiaanbaklaag wordt gemaakt van Teflon. In oudere pannen met zo’n laag, is de stof PFOA verwerkt. Sinds 2015 is PFOA in consumentenproducten verboden, maar de Consumentenbond vindt deze giftige stof al sinds 2013 in geen enkele pan meer. Koekenpannen die voor 2013 zijn gemaakt, kunnen de giftige stof nog wel bevatten.

Gebruik geen scherpe voorwerpen

Pannen met een antiaanbaklaag zijn dus niet schadelijk voor uw gezondheid, maar het is wel slim om voorzichtig met deze pannen om te gaan als het gaat om beschadigingen. Gebruik bijvoorbeeld geen metalen of scherpe voorwerpen om te roeren in de pan. Het gebruik van houten of siliconen spatels zorgt ervoor dat uw pan minder snel beschadigt .

Roestvrijstaal kan ook roesten

Er wordt gezegd dat pannen gemaakt van roestvrijstaal (RVS) onderhoudsvrij zijn. Dit is echter niet helemaal waar.  Zo kan er kalkaanslag in de pan komen en is RVS minder goed bestand tegen zout. En laat dat nou net een veelgebruikt ingrediënt tijdens het koken zijn. Zout kan er op de lange termijn voor zorgen dat er corrosie ontstaat in de RVS pan en kan uiteindelijk zelfs voor roest zorgen. Doe om dat de voorkomen pas zout in de pan als het water kookt. Op die manier kan het zout niet naar de bodem zakken en tast het de pan minder aan. Ook ontstaat er soms kalkaanslag in RVS pannen. Deze witte kringen kunt u verwijderen door er, met een doekje, een beetje azijn op te smeren. Spoel de pan daarna wel goed uit.

Gietijzeren pan inbakken

Met een pan van gietijzer kunt u jaren vooruit. Maar voordat u een nieuwe pan kunt gebruiken, moet u hem eerst inbakken. Dat doet u door de pan eerst een uur in de oven te zetten op 160 graden Celsius. Haal de pan vervolgens uit de oven en vet hem in met bijvoorbeeld olie of kokosvet. Zet de ingevette pan nog een half uur in de oven. Als uw pan iets bruiner is geworden, is de pan goed ingebakken en klaar voor gebruik.

Geen lege pan op het vuur

Laat een lege pan (zonder boter of olie) nooit te lang op het vuur staan. Op die manier kan de pan zijn warmte niet kwijt, waardoor er na enige tijd onherstelbare schade ontstaat. Dit geldt vooral voor pannen met een antiaanbaklaag, maar ook pannen waarvan wordt gezegd dat zij gebruikt kunnen worden zonder boter of olie, kunt u beter niet te lang zonder inhoud op het vuur zetten.

Krassen door schuurspons

Gebruik geen schuurspons, staalwol of schuurmiddelen als u uw pannen schoonmaakt. Deze schurende schoonmaakmiddelen veroorzaken kleine krasjes op het oppervlak van de pan en daardoor blijft vuil beter hechten. Schuursponzen kunnen antiaanbaklagen ook behoorlijk beschadigen.

(Bron: Coolblue, Knivesandtools.nl, Winkelvoorthuis.nl, Boeshield.nl, Trouw, Margriet)

Geef een reactie

Reacties (6)

    oosterwijck says:

    Koekenpannen (met aanbaklaag) laat ik soms een nacht lang in chloorwater staan. Daarmee lost veel vet op binnenkant en buitenkant van de pan op. Als ik iets heb laten aanbakken, zet ik een laagje pure chloor in de pan. Na een dag, is de pan weer schoon en ontdaan van aangekoekt vet. Na een chloorbehandeling goed spoelen en afwassen met afwasmiddel. RVS Kookpannen, worden gereinigd met een zachte spons en een beetje Jif.

    Jojo52 says:

    Bij aangebakken pannen doe ik aardappelschillen en een beetje water in de pan en laat ik het 5 min koken. Dan laat de aanbaklaag los. Een beetje afwaspieder voor de vaatwasser helpt ook, maar is lastig nu er alleen maar tabletten zijn. Buiten helpt ook.

      Jojo52 says:

      Buiten = biotex

    Aurora says:

    Als ik een pan heb niet is aangebrand of niet helemaal schoon naar mijn zin zet ik hem op het gas met wat warm water en soda. Even op een zacht pitje laten pruttelen en de pan is weer blinkend schoon.

    Aurora says:

    ik bedoelde natuurlijk een aangebakken pan

    Fernandel says:

    Wat ik mis zijn de geëmailleerde pannen van BK, die gaan echt een levenslang mee.
    Denk karavanen de pannen van grootmoeder die met grijs gewolkt buitenkant, die huidige pannen blauw van binnen zwart van buiten zijn de zelfde als die van Uw grootmoeder alleen ander kleurtje.
    Top pannen ik doe er alles mee, kunnen ook zo in de oven Max: 200 gr.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.