sneeuw zonnepanelen

(Hoe) moet je sneeuw van zonnepanelen verwijderen?

Zonnepanelen brengen ’s winters vanzelfsprekend minder op dan tijdens de zonnigere maanden. Toch tellen ook de zonnige momenten in de winter mee voor de opbrengst. Wanneer er een dik pak sneeuw gevallen is, wordt zonlicht echter grotendeels tegengehouden. Moet u sneeuw dan van zonnepanelen verwijderen of kunt u het beter laten liggen?

Hoe ongunstig is sneeuw op zonnepanelen?

Vaak komt het niet meer voor, dat het flink sneeuwt in Nederland. Maar gemiddeld valt er elke winter zeker 1 keer sneeuw. Wanneer een sneeuwlaag uw zonnepanelen bedekt, zal er geen tot weinig opbrengst zijn. Meestal is dit een kwestie van een paar dagen en voor de gehele maandopbrengst maakt dit in de winter niet zo veel verschil. Het is daarom niet nodig om de zonnepanelen sneeuwvrij te maken. Zonnepanelen zijn bovendien berekend op het gewicht van zeker 10 centimeter sneeuw.

Zonnepanelen in de winter
Lees ook: Zonnepanelen in de winter: wat brengen ze op? En hoe kunt u ze optimaal benutten?

Smeltende sneeuw is zelfs gunstig

Wanneer uw zonnepanelen zijn geplaatst in een hoek van 30 of 40 graden, kan sneeuw er makkelijk vanaf glijden. Zo gauw de sneeuw eenmaal smelt en de zonnepanelen weer wat licht vangen, gaan zij weer energie opwekken en hier komt warmte bij vrij. Het restant van de sneeuw smelt dan nog sneller weg. Smeltende sneeuw zorgt er ook nog eens voor dat de panelen schoner worden. Vuil hecht zich namelijk goed aan sneeuw en dat spoelt zo met het smeltwater van de panelen weg.

Toch zonnepanelen sneeuwvrij maken?

Kunt u makkelijk bij uw zonnepanelen en wilt u ze toch sneeuwvrij maken? Gebruik dan bij voorkeur een telescopische wisser. Op die manier kunt u zelf op afstand blijven, zodat u geen glad dak op hoeft en de panelen raken zo niet beschadigd. Pas op dat u er niet onder staat wanneer u de sneeuw van de panelen af schuift. Gebruik in elk geval nooit brute kracht of een krabber om vastgekoekte sneeuw te verwijderen. Gebruik verder geen heet water, zout of schoonmaakmiddelen. Dit kan de zonnepanelen ook beschadigen.

(Bron: archief, vandebron, zonneplan, Zonnepanelen-info.nl. Independer, Feenstra. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie