Hoe krijgt u een amaryllisbol (opnieuw) in bloei?
Publicatiedatum: 24 december 2023
Vanaf november is de amaryllisbol volop verkrijgbaar. Dit is een goed moment, om hem tijdens de kersttijd in bloei te hebben staan. Maar ook in de maanden erna kunt u een bol tot bloei laten komen. We vertellen hoe u dit het beste doet en hoe u de bol erna kunt overhouden, om hem opnieuw tot bloei te laten komen.
Hoe een amaryllisbol tot bloei laten komen?
De bollen van de amaryllis (Hippeastrum) zijn los te koop, maar kunnen ook al voor u in een pot met grond gezet zijn. Afhankelijk daarvan en de temperatuur en de hoeveelheid water die hij vervolgens krijgt, staat hij na 7 tot 10 weken in bloei. Staat de bol nog niet in aarde, plant hem dan in een niet te grote pot, in potgrond. De bol moet voor 1/3 boven de grond uit komen. Is de potgrond droog, geef dan wat water. Anders pas water gaan geven wanneer de 1e steel en / of de bladeren tevoorschijn zijn gekomen. Erna de grond tussen de gietbeurten steeds licht laten opdrogen voordat u opnieuw water geeft. Anders kunnen de wortels of de bol gaan rotten.
De amaryllis is een subtropische plant en houdt van warmte en licht. Hij heeft dit ook echt nodig om goed tot bloei te komen. Hij gedijt het best bij een temperatuur tussen de 18 en 25 graden. Als hij nog niet bloeit, mag dat ook een plek boven op de verwarming zijn. Maar haal hem zodra hij bloeit bij de verwarming weg, want anders zal dat de bloeitijd inperken. Een zonnige plek is prima, maar scherm hem af tegen de felste zon. Bij lage temperaturen zal hij langzamer of moeilijk tot bloei komen.
Hoe een amaryllisbol opnieuw tot bloei laten komen?
Na de bloei gooien veel mensen de amaryllisbol weg. Zonder de bloemstelen is het inderdaad niet de mooiste plant en het kost ook wel wat moeite om de bol opnieuw tot bloei te laten komen. Toch is het zonde om hem als een wegwerpvoorwerp te beschouwen, want het is dus wel degelijk mogelijk om hem opnieuw in bloei te krijgen. Wilt u dat doen, verwijder de bloemstelen dan nadat ze zijn uitgebloeid en voordat ze zaad vormen. Pas daarbij op dat u de bladeren niet beschadigt, want die moeten blijven zitten. U kunt de stelen daarom ook wat hoger wegknippen en ze nadat ze zijn ingedroogd voorzichtig uit de plant trekken.
Voor de bloei zelf heeft de bol voldoende voedingsstoffen opgeslagen. Door erna te starten met bemesten, kan hij weer voldoende opslaan voor een volgende bloeibeurt. Geef hem daarom na de bloei elke 2 weken plantenvoeding met het gieten.
Om opnieuw tot bloei te komen, heeft de amaryllisbol een koude periode nodig. Zet hem daarvoor in de herfst 8 tot 10 weken op een plek met een temperatuur tussen de 7 en 15 graden. De 1e weken geeft u af en toe nog wat water, erna niet meer. Vaak sterven de bladeren hierdoor (deels) af. Na deze koele periode verwijdert u de eventuele nog overgebleven bladeren en zet u de bol weer op een warmere plek, van minimaal 20 graden. Afhankelijk van de grootte van de bol, geeft u hem eventueel een groter maatje pot, met wat verse potgrond. Is die potgrond vochtig, dan hoeft u geen water te geven, maar geef anders een klein beetje water om de bol weer tot bloeien aan te zetten.
Zodra er bloemstelen en / of bladeren verschijnen mag u weer water gaan geven, zoals hierboven beschreven. Afhankelijk van de temperatuur zal de bol dan weer na 7 à 10 weken bloeien.
Kan een amaryllisbol in de tuin?
Het is ook mogelijk een amaryllisbol in de tuin te zetten. Doe dit wel pas na de ijsheiligen, wanneer de kans op vorst voorbij is. U kunt hem in zijn pot laten staan of hem in de grond planten. Haal hem in de herfst weer naar binnen, voordat het gaat vriezen.
Kunt u een amaryllisbol in wax overhouden?
Er worden ook amaryllisbollen verkocht die zijn versierd met een gekleurde waxlaag. Al dan niet op een kleine standaard geplaatst. Ze halen alle voedsel uit hun bol om een bloemsteel te vormen en dit lukt zelfs zonder hem water te geven. Het gevolg is wel dat de bol daarna uitgeput is en meestal dus ook niet hergebruikt kan worden. Tenzij u er wat moeite voor wilt doen en mits de bol enkele wortels heeft. In dat geval kunt u de waxlaag voorzichtig verwijderen en de bol alsnog in potgrond zetten. Geef hem regelmatig water en voedsel, zodat er bladeren kunnen groeien en de bol zichzelf weer van voldoende kracht voor een volgende bloeibeurt kan voorzien.
In ons kamerplantenoverzicht vindt u alles over de verzorging van de meest populaire en wat minder bekende planten. Ook onderverdeeld in groene kamerplanten en bloeiende kamerplanten.
(Bron: archief, GroenRijk, Compo, RTL Nieuws, Amaranth amaryllis, QFB Gardening, Fluwel, Tuinseizoen, bakker.com. Foto’s: Shutterstock)