Een Japanse esdoorn met donkerrood blad

Hoe en wanneer moet een Japanse esdoorn (Acer) gesnoeid worden?

De Japanse esdoorn (Acer palmatum) is populair vanwege zijn mooie bladvorm en spectaculaire bladverkleuringen in het najaar. Het is een langzame groeier en snoeien is niet per se nodig. Wilt u hem echter wat mooier in vorm brengen of wordt hij te groot voor de plek waar hij staat, dan is het zeker wel mogelijk. Houd daarbij rekening met de juiste snoeitijd, want op het verkeerde moment kan hij gaan ‘bloeden’. We leggen hieronder uit hoe en wanneer u een Japanse esdoorn kunt snoeien.

Wanneer moet een Japanse esdoorn gesnoeid worden?

Snoei een Japanse esdoorn nooit wanneer hij een actieve sapstroom heeft. Dit is het geval in de maanden februari tot en met juni. Snoeit u hem wel tijdens deze maanden, dan zullen de snoeiwonden gaan ‘bloeden’. Oftewel het sap en daarmee zijn voedingsstoffen stromen eruit. Dat is niet dodelijk, maar wel schadelijk voor de plant en hij verzwakt daardoor.

De beste snoeiperiode is van juli tot september, omdat snoeiwonden dan het beste herstellen, maar het kan ook nog tot eind november. Daarna wordt het risico op bloeden steeds groter, dus doe het dan niet meer.

bomen
Lees ook: 11 bomen voor kleine tuinen en weinig ruimte

Hoe moet een Japanse esdoorn gesnoeid worden?

Wanneer de Acer nog in zijn blad zit, kunt u het beste zien wat er precies gesnoeid moet worden. Het staat niet mooi wanneer u alleen de puntjes wegknipt. Beter kunt u hem wat uitdunnen, door enkele takken gedeeltelijk of helemaal terug te knippen. Dit zorgt ervoor dat zijn kroon wat meer open wordt. Verwijder ook lelijk geworden, dode of sterk kruisende takken. Stap af en toe achteruit, om het resultaat te bekijken en of u er nog meer vanaf kunt halen. Snoei maximaal 20 procent in één keer weg.

Dikke takken van een Japanse esdoorn snoeien

Probeer het doorzagen van dikke takken te voorkomen, door tijdig in vorm te blijven snoeien. Is het uiteindelijk wel nodig, zaag de tak dan eerst aan de onderzijde in, om afscheuren te voorkomen. Doe dit bij hele dikke takken op 10 centimeter van de stam en bij dunnere takken op 5 centimeter. Zaag het overgebleven gedeelte daarna verder af, maar houd voldoende afstand van de stam, zodat die niet beschadigt.

Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.

(Bron: Appeltern.nl, Intratuin, Bakker.com, Garderners World Magazine, Tuinadvies, Directplant, Ecostyle. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

    ronnyb says:

    Zorg gewoon dat je hin op een juiste locatie staat. Het beste is niet snoeien omdat de Japanse esdoorn gevoelig is voor infecties en er dan zomaar een complete tak kan uitvallen (lees afvesterven) door aantasting van de wond. Dit kan al door een slechte snoeischaar. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Maar zorg beter bij aanplant voor een mooie solitaire locatie waar hij het uitzicht bijvoorbeeld niet blokkeert en waar hij vrijuit kan groeien dan komt de Acer campestre het beste tot zijn recht.

      ronnyb says:

      Jemig ik mag die auto correct wel beter controleren en mijn zinsopbouw is ook niet alles op zondagochtend 😭

    ReneG says:

    Wat ik nou niet begrijp (en ik zie dit vaker, ook op andere sites): waarom publiceren jullie een artikel over het snoeien van de Japanse Esdoorn op het moment dat het ideale snoeimoment ruim voorbij is? Ik weet dat er staat dat het in principe ook nog tot november kan, maar publiceer zo’n artikel in augustus en mensen kunnen er nog actie op ondernemen.

    Het is een beetje alsof AutoWeek in maart een artikel publiceert over de voordelen van winterbanden, als de winter dus net voorbij is…