Hoe bewaart u statiegeldblikjes in huis zonder ongedierte aan te trekken?
Publicatiedatum: 21 augustus 2024
Het is duurzaam én goed voor uw portemonnee om statiegeldblikjes na gebruik in te leveren. Het is alleen niet altijd even praktisch om gebruikte blikjes in huis te bewaren. Ze kunnen namelijk gaan lekken of ongedierte aantrekken. Met deze tips kunt u de blikjes schoon in huis bewaren.
75 procent wordt ingeleverd
Er zit sinds 1 april 2023 statiegeld op alle drankblikjes. Volgens Stichting Verpact, die zich namens de verpakkingsindustrie bezighoudt met de inzameling ervan, is 75 procent van de blikjes daadwerkelijk ingeleverd in het eerste kwartaal van 2024. Het streven is om dit in 2026 op te laten lopen tot 90 procent.
Hoe kunt u de statiegeldblikjes bewaren?
In april 2024 gaf Hester Klein Lankhorst, algemeen directeur van Stichting Verpact, tegenover EW aan dat het bewaren van lege blikjes de grootste hobbel is voor het behalen van die 90 procent. Wij vragen aan Miranda Boer, woordvoerder van Stichting Verpact, of ze hier inmiddels al een oplossing voor hebben gevonden. “Wij adviseren om het blikje goed leeg te schudden, zodat er zo min mogelijk restjes achterblijven. Maar in warme tijden is het lastig om de fruitvliegjes weg te houden. Het helpt om de blikjes afgesloten te bewaren en ze zo snel mogelijk in te leveren, maar het ei van Columbus hebben we niet.”
Andere tips
U kunt de lege blikjes in de koelkast bewaren. Hoewel dat niet erg praktisch klinkt, verkleint het wel de kans op ongedierte. Helaas nemen de blikjes wel een hoop ruimte in beslag, waardoor het alleen een goede oplossing is als u ze regelmatig inlevert. Spaart u de statiegeldblikjes wekenlang op om ze in één keer allemaal in te leveren? Dan is deze oplossing minder geschikt voor u.
Om te voorkomen dat de blikjes indeuken of omvallen, kunt u ze bewaren in een doos of blikjeshouder. Maak de blikjeshouder wel regelmatig schoon, zodat deze niet te plakkerig wordt en ongedierte aantrekt. De dozen kunt u beter vervangen als er frisdrank op is gekomen. Om te voorkomen dat er nog frisdrank uit de blikjes komt, kunt u deze ook omspoelen na gebruik. Zorg er in dat geval wel voor dat de barcode zichtbaar blijft, anders krijgt u het statiegeld niet terug.
Hoe zit dat als u uw boodschappen laat bezorgen?
Wellicht bestelt u uw boodschappen altijd, bijvoorbeeld bij de Albert Heijn, Jumbo of Picnic. Uw boodschappen komen in dat geval binnen in kratten of plastic tassen. Over deze kratten en tassen betaalt u statiegeld, evenals over de statiegeldblikjes en -flessen. U kunt de lege blikjes in deze tasjes en kratten bewaren. Bij een volgende bestelling kunt u deze, inclusief blikjes, weer meegeven aan de bezorger. Dan krijgt u uw statiegeld terug.
Bij de Albert Heijn kunt u per bestelling maximaal 50 lege blikjes en flesjes meegeven, waarbij ze maximaal per 25 verpakt mogen zijn. Bij de Jumbo kunt u er maximaal 20 onaangekondigd meegeven. Heeft u er meer? Dan moet u dat 1 dag voor levering melden. Picnic hanteert een maximum van 99 statiegeldblikjes of -flessen per bestelling. Picnic voegt wel een kleine kanttekening toe: “Het kan zijn dat de bezorger zegt dat hij op dat moment niet alles mee kan nemen omdat het wagentje te vol zit, maar over het algemeen moet dit wel goed komen.”
(Bron: Stichting Verpact, Kieskeurig, Margriet, EW, Jumbo, AH, Picnic. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik heb een ranke wasmand gekocht waar ik een plastic zak in doe. De lege blikjes spoel ik met een minimale hoeveelheid water uit. Zet ze een tijdje omgedraaid op het aanrecht en deponeer ze daarna in de wasmand. Als de zak in de wasmand dan vol is breng ik de blikjes naar het inleverpunt. Geen plakkerige handen geen troep, geen vliegjes maar wel €10,- terug aan statiegeld. Zo doe ik dat,
Groetjes Math
Zelf doe ik altijd een stukje krimpfolie over de opening. Wel vantevoren even leeggeschud natuurlijk. Werkt uitstekend.
Het leeg geschudde niet 100% leeg maar voor ’t raam in volle zon zetten en alles verdampt en dan in rugzak naar de winkel.
Er kunnen 8 op bodem en 16 bij 2 hoog en gaat prima.
Maar voor ’t raam in de zon, en volgende dag in rugzak , mooi droog voor rugzak en winkel is er ook blij mee, automaat bleef zo ook schoner en gehele wijk heeft daar plezier van.
Ik heb een oude koeltas die recht over eind blijft staan (in de schuur/garage) en die je dicht kunt ritsen en zo mee kunt nemen.
Geen blik kopen, alleen glas of plastic flessen.
Plastic kan de dop weer gewoon op en glas is makkelijk met een beetje water te spoelen.
Niet opsparen maar regelmatig inleveren.
Blikjes koop ik nooit dus voor mij geen enkel probleem. Lege flessen neem ik wekelijks mee en kleine flesjes koop ik ook nooit. Heb een roestvrij stalen fles (500 ml) die neem ik mee als we gaan wandelen of fietsen.
In de supermarkten staan als je geluk hebt 2 inleverautomaten, maar meestal is het er maar één. Als er dan mensen staan die zakken vol met blikjes/flessen willen inleveren, ben je voorlopig niet aan de beurt. Ik pleit voor een maximaal aantal in te leveren blikjes/flessen per keer, zodat de wachttijd niet te lang wordt. Bovendien loopt zo’n inleverapparaat vaak vast en kan je met je flessen en blikjes weer terug naar huis.