Naar cookieinstellingen
Hierom is het belangrijk om uw koelkast van de juiste temperatuur te voorzien.

Hierom is het belangrijk om op de temperatuur in uw koelkast te letten

Rondom de feestdagen zit de koelkast vaak vol met allerlei lekkernijen. Alleen wilt u hier niet ziek van worden, dan is het (onder andere) belangrijk om de temperatuur van uw koelkast goed in te stellen. In dit artikel leggen we uit hoe dat zit en hoe een paar graden meer of minder al verschil kan maken.

Geef ziekteverwekkers in uw koelkast geen vrij spel

Wanneer de temperatuur in uw koelkast te hoog is, is er een verhoogde kans dat u ziek wordt van een schimmel of bacterie op uw eten. De bekendste ziekteverwekkers hierbij zijn Salmonella en de E.coli-bacterie. Die zullen we in dit artikel daarom vooral aan bod laten komen. Hoe hoger de temperatuur, hoe blijer zij worden. Uit onderzoek van de Japanse Kidai Universiteit blijkt namelijk dat de E. coli-bacterie sneller groeit bij temperaturen vanaf 7 graden. Salmonella groeit al sneller bij temperaturen vanaf 5 graden.

Van besmet voedsel kunt u goed ziek worden

Van zowel Salmonella, als de E.coli-bacterie bacterie kunt u (flink) ziek worden. Veelvoorkomende symptomen zijn onder andere diarree, overgeven, misselijkheid, buikkrampen en koorts. Bij jonge kinderen, ouderen, zwangeren en mensen met weinig weerstand kunnen de gevolgen zelfs ernstiger zijn.

Besmetting kan overigens ook gebeuren door iemand een hand te geven die de ziekteverwekker draagt (en uw handen daarna niet te wassen) of door (andere) onhygiënische omstandigheden. Zo nu en dan eens een extra doekje door de koelkast halen kan daarom ook geen kwaad.

De juiste temperatuur in uw koelkast

Hoewel de verhoogde temperatuur dus kan zorgen voor (extra) ziekteverwekkers, heeft nog niet iedereen de juiste temperatuur ingesteld in de koelkast. Volgens een eerder onderzoek van het Voedingscentrum zet 1 op de 4 huishoudens de koelkast te warm. De temperatuur staat dan op 7 graden of zelfs warmer. Het advies is daarom ook om de koelkast op 3 of 4 graden Celsius te zetten. Hiermee blijft eten en drinken goed en krijgen bacteriën en schimmels zo min mogelijk kans.

Producten die gevoelig zijn voor ziekteverwekkers

Er zijn verschillende levensmiddelen die (extra) gevoelig zijn voor ziekteverwekkers. Zo kan Salmonella vooral voorkomen bij rauw vlees, rauwe eieren, rauwe groente en fruit of verse kruiden. Maar soms zit het ook op producten waarvan het niet snel wordt verwacht, zoals chocolade. Bijvoorbeeld doordat de melkpoeder in chocolade gemaakt is van dierlijke producten of door apparatuur dat besmet is geraakt.

Besmetting door E. coli kan vooral voorkomen bij rauw vlees (filet americain valt hier ook onder), rauwe groenten zoals sla en kiemgroenten, rauwe melk (of iets dat gemaakt is van rauwe melk) en rauw deeg of beslag.

Let ook op de temperatuurverdeling in uw koelkast

Zet vlees en vis bij voorkeur altijd onderaan in de koelkast, want dit is de koudste plek. Bovendien kunnen er op deze manier geen eventuele sappen uit het vlees of de vis op andere producten lekken. Sommige koelkasten hebben overigens ook een speciaal koelvak voor dit soort producten.

koelkast
Lees ook: Eten eerst af laten koelen voor het de koelkast ingaat? Dit is waarom het beter is

(Bron: RIVM, Voedingscentrum, Margriet. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (6)

    Hallo 18 says:

    Ik heb altijd geleerd om vlees e.d zo laag mogelijk in de koelkast te leggen,daar zou het het koelste zijn en mocht het vlees gaan druppen/lekken dan zou dat niiet op andere levensmiddelen terechtkomen!

      Adriana2 says:

      Ja, precies. Ik weet ook niet beter dan dat. Ik zou wel willen weten hoe het nu precies zit. Mogelijk is het anders met nieuwe apparatuur? Ik heb wel een 0-graden vak voor bijvoorbeeld vlees en vis en een apart vak voor kaas, groenten e.d. Maar hoe zit het dan in de rest van de koelkast?

    Andre says:

    In mijn koel/vriescombinatie is de laagste temperatuur onderin het koelgedeelte. Eigenlijk te koud. Groente is vaak licht bevroren. Het verhogen van 4 naar 6 graden heft dit probleem op. Maar dan wordt het vriesgedeelte niet koud genoeg

    Hans says:

    L.S Degene die dit artikel schreef is een grote sprookjes verteller,! —– Voedingscentrum zegt het volgende:

    Volgens het Voedingscentrum en Business Insider zijn de volgende gedeeltes van de koelkast geschikt voor de volgende producten12:
    Bovenste lades: Aangebroken verpakkingen met producten die je niet hoeft te koken, zoals salades en augurken.
    Middelste lades: Kliekjes en zuivel als kaas, boter en melk.
    Bovenste schappen (4-6°C): Restjes, geopende potten, room, eieren en kaas, gebak, soep en kleine drankflessen.
    Onderste schap (0-4°C): Afgedekt vlees, vis en charcuterie.
    Groente- en fruitbakken (4-6°C): Groente en fruit.
    Koelkastdeur (6-8°C): Boter, kaas, sauspotjes, melk, grote drankflessen en knijptubes.

    Hans says:

    Tot slot kan het ook nog handig zijn om te weten hoe de temperatuurverdeling in uw koelkast werkt: bovenin de koelkast is het vaak kouder dan beneden. Leg bijvoorbeeld ….. HEEL ERG LEUGENS STAAN HIER, TOTALE ONZIN!!!!!!

      MAX Vandaag says:

      Beste Hans,
      Voor onze artikelen raadplegen we verschillende bronnen en dat doen wij zo zorgvuldig mogelijk.
      Echter naar aanleiding van uw oplettende reactie en die van andere lezers is het artikel aangepast.
      Met vriendelijke groet,
      Redactie MAX Vandaag

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.