Hier zijn die 4 zijdes van een blokrasp voor
Publicatiedatum: 14 augustus 2023
Wie graag kookt, weet dat een rasp onmisbaar is in de keuken. Er zijn een heleboel soorten en maten; een fijne rasp, een grove rasp, een blokrasp en nog meer. Een blokrasp is vaak vierkant of een beetje rechthoekig en heeft verschillende raspen in 1. Maar waar zijn al die kanten voor?
4 verschillende zijdes
De meeste blokraspen hebben 4 zijdes, maar er zijn ook varianten te krijgen die zelfs 6 zijden hebben. We gaan in dit artikel in op degene met 4 zijdes.
Tip: houd de blokrasp scheef
Alvast een tip, die voor alle kanten werkt. Hoewel de blokrasp netjes blijft staan, omdat hij vierkant of rechthoekig is, werkt hij niet optimaal op deze manier. Het beste werkt om de rasp scheef te houden, zoals ook bij een handrasp. Op een van de zijdes neerleggen werkt ook.
De grove rasp
1 van de brede zijdes heeft een grove rasp, dat zijn die grote gaten. Hier kan veel mee geraspt worden, denk aan kaas, wortel,chocolade, appel, paprika, komkommer en ga zo maar door. De stukken blijven wat groter, de zachtere ingrediënten zullen gaan krullen. Wilt u snel boter zacht en smeerbaar krijgen? Dat kan ook met de grove rasp!
De mini puntjes op een blokrasp
Op de andere brede zijde zitten kleine, scherpe puntjes. Dit is om zest mee te maken, geraspte schil van een citrusvrucht. Dit geeft kleur en smaak aan een gerecht. Maar het is ook te gebruiken om nootmuskaat te raspen of een kaneelstokje. Duw niet te hard, want dan werkt het niet goed. Zachtjes met de vrucht of het stukje langs de scherpe puntjes schaven. Wanneer u poederige kaas wilt hebben, om ergens overheen te strooien, dan werkt deze kant ook goed.
De ‘kaasschaaf’
Aan 1 van de kortere zijdes zit een soort kaasschaaf. Het ene model heeft hier maar 1 schaaf, de ander heeft er 3 onder elkaar zitten. Het kan ook wel met een mandoline vergeleken worden. Het heeft wel alleen maar 1 dikte, terwijl een mandoline soms wel in dikte aangepast kan worden. Deze kant kunt u gebruiken om kaasschaafsel te krijgen, maar ook om plakjes groenten op gelijke dikte te snijden. Denk aan komkommer, wortel of courgette.
De kleine gaatjes op een blokrasp
Naast de grove rasp die op een blokrasp zit, is er ook een fijne rasp. Deze zit aan de zijkant, met kleinere gaatjes. Wilt u kaas raspen, wat snel moet smelten? Gebruik dan deze kant. Maar ook kleinere stukjes komkommer voor in een tzatziki of geraspte chocolade voor bovenop een dessert.
(Bron: Culy, Elle, 24Kitchen. Foto’s: Shutterstock)