Hier kunt u een theezeef ook allemaal voor gebruiken
Publicatiedatum: 23 februari 2023
Een theezeef is allereerst bedoeld om losse thee mee te zetten. Maar daar houden de mogelijkheden niet op. We zetten op een rij wat u er nog meer allemaal mee kunt doen.
Thee met grove theeblaadjes zetten
Fijne, losse thee kunt u ook prima in een gesloten thee-ei zetten, maar thee met wat grovere deeltjes trekt beter wanneer de blaadjes en andere bestanddelen wat meer ruimte krijgen. Dat is met een theezeefje het geval.
Kruiden ritsen
Voor sommige gerechten is het nodig om verse kruiden te ritsen, zodat alleen de blaadjes en niet te takjes overblijven. Voor kruiden met dikkere stelen, zoals rozemarijn, kunt u beter een gewone zeef of één van de alternatieven die we eerder beschreven hebben gebruiken. Maar kruiden met dunne stelen, zoals tijm, kunt u ook eens proberen met een theezeef te ritsen.
Pitjes van citroenen zeven
Wilt u het sap van citroenen, of andere citrusvruchten gebruiken, dan is het handig om de pitjes die bij het uitknijpen van de vruchten vrij komen, met een theezeef op te vangen. Op die manier komen ze niet in het gerecht terecht.
(Sjablonen) poederen
Om poedersuiker op een taart te poederen, of bijvoorbeeld cacao of kaneelsuiker over een cappuccino, is het handig om een theezeef te gebruiken. Zo komt het mooi egaal op het oppervlak terecht. U kunt zo ook mooiere patronen maken. Gebruik daar een kant-en-klaar sjabloon voor, of maak er zelf 1 met bijvoorbeeld bakpapier of karton.
Uitlekken
Vallen er bij u ook altijd ingrediënten in de gootsteen als u de potten wilt laten uitlekken? Kleinere voedingsmiddelen, zoals olijven, kappertjes of bonen, kunt u makkelijk en snel laten uitlekken met een theezeefje.
Cocktails strainen
Sommige cocktails moet u zeven (strainen genoemd), bij het uitschenken. Dit voorkomt dat er deeltjes in het glas mee komen, die u er eigenlijk niet in wilt hebben. Zoals restjes van fruit of munt. Er zijn speciale cocktail-strainers te koop, maar een theezeef voldoet hier ook prima voor.
(Bron: Culy, wikiHow, Landleven, foodies, archief. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Een theezeefje werd vroeger gebruikt om thee te zeven. Losse thee werd in een theepot met heet water gedaan om te laten trekken. Deze thee werd na het trekken gezeefd boven een theekopje!