Geur tweedehands kleding

Hier komt de geur van tweedehands kleding vandaan

Is het u ooit opgevallen dat de kleding in veel tweedehands kledingwinkels hetzelfde ruikt? Maar waar komt die geur vandaan? En hoe verwijdert u deze? Wij zetten het op een rij.

Tweedehands kledingwinkels

Misschien herkent u het wel: u loopt een tweedehands kledingwinkel binnen en herkent meteen de geur. Het ruikt muf en wellicht een beetje kruidig. Maar dit is niet zeldzaam, in veel tweedehands kledingzaken is deze geur aanwezig in de kleding. Om erachter te komen waar deze geur vandaan komt, gaat schrijfster en tevens schoonmaakexpert Jolie Kerr voor de Amerikaanse krant The New York Times op onderzoek uit.

kleding
Lees ook: Verleng de levensduur van uw kleding met deze tips

Geur testen

Om te ondervinden wat de geur veroorzaakt in tweedehands kleding, koopt Kerr kleding in een tweedehands kledingzaak. Dit stuurt ze daarna op naar een geurenlab. Hier onderzoeken ze de samenstelling van geuren en waar deze vandaan komen. De opgestuurde kleding wordt in een afsluitbare zak gestopt en met stikstof ondergedompeld. Daarna wordt dit gas getest op de aanwezige geurstoffen en de herkomst hiervan.

18 stoffen

In de kleding blijken maar liefst 18 stoffen aanwezig te zijn. Van deze stoffen zijn er 12 menselijk. Deze stoffen komen uit de huid, zweet en oliën. De geurbeschrijvingen die bij deze stoffen passen zijn: zoet, zuur, vet, kruidig, olieachtig, vettig, whiskey, nootachtig, kaasachtig, zweterig, stinkvoeten en bier. De niet menselijke stoffen waaruit de geur van de kleding bestaat, komen van auto- uitlaatgassen, benzine, stomerij oplosmiddelen, voedsel en parfum. Na verloop van tijd vervagen specifieke geuren. Dit komt doordat weer andere geurstoffen zich hechten aan kleding en het wassen van kleding geuren kan verminderen. Hierdoor kan kleding uiteindelijk ongeveer hetzelfde gaan ruiken.

Geuren verwijderen

Ondanks dat de bovengenoemde stoffen oppervlakkig aanwezig kunnen zijn, is het mogelijk dat de kleding hardnekkig blijft ruiken. Zeker synthetische stoffen zoals polyester, kunnen geuren goed vasthouden. In deze stoffen kunnen bacteriën zich namelijk beter nestelen. Om deze geuren te verwijderen kunt u de kleding het best koud wassen in een niet al te volle trommel. Laat de kleding daarna aan de lucht drogen of op een lage temperatuur in de droger. Want volgens Kerr kunnen hoge temperaturen blijvende geuren versterken.

Vieze luchtjes
Lees ook: Vieze luchtjes van een nieuw matras, bankstel of kleding kwijtraken

Vaker wassen

Ruikt het kledingstuk na 1 keer wassen nog steeds niet fris? Was het kledingstuk dan zo vaak als nodig met een speciaal wasmiddel tegen geurtjes. Doe dit alleen als de stof dit toelaat. U kunt de kleding ook een nacht in een emmer met water en azijn of baking soda laten weken als de stof hiertegen kan. Heeft u een hele fijne of delicate stof die sterk ruikt? Was dit dan met de hand. Anders kunt u de stof beschadigen.

Kattenbakvulling

Heeft u een mooi item gevonden dat sterk ruikt, maar u niet kunt wassen? De schoonmaakexpert beschrijft in de Amerikaanse krant dat u accessoires, leren jassen en schoenen geurvrij kunt krijgen door deze te begraven in kattenbakvulling. Een veelgebruikt middel in kattenbakvulling is namelijk actieve houtskool. Dit werkt volgens Kerr goed bij het verwijderen van geuren. Wilt u de kledingstukken, schoenen of accessoires liever schoonmaken, dan kunt u als de materialen en stoffen dit toelaten vochtige schoonmaakdoekjes gebruiken.

(Bron: The New York Times, NRC Handelsblad, VICE, ScienceLink. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Jeanna says:

    Febreze e.d. doet ook wonderen!

    Onella says:

    Als vervent voorstander van hergebruik, heb ik vaak ook succes met met de luchtjes verwijderen door het kledingstuk een aantal dagen in de vriezer op -18 graden te stoppen, zonder te ontdooien vervolgens in de wasmachine en in de buitenlucht drogen.