Kaaps viooltje: Saintpaulia
Publicatiedatum: 6 november 2016
Het Kaaps viooltje (Saintpaulia) is één van de meest dankbare kamerplanten die we kennen. Met een goede verzorging bloeit ‘ie bijna het gehele jaar door en stekken gaat heel eenvoudig.
Afrika
Het Kaaps viooltje komt zoals de naam al zegt uit Afrika, waar ze in Tanzania, het Usambaragebergte, en andere tropische gebieden groeien. De toevoeging ‘viooltje’ is wat apart, aangezien het geenszins een viooltje en zelfs geen familie is. De geslachtsnaam Saintpaulia komt van de vinder van de plant, baron Von Saint Paul-Illaire.
Standplaats
Er is veel licht nodig, maar vermijd direct zonlicht, want dan kan er bladschade optreden of de bladeren worden geel. Staan ze op een te donkere plek dan vormen ze juist weer slappe, langwerpige bladeren. Ze gedijen het best bij een temperatuur tussen de 16 en 24 graden. Draai de plant regelmatig om de ronde vorm te behouden.
Waterbehoefte
Kaapse viooltjes hebben regelmatig water nodig, maar geef pas weer water als de bovenste laag van de grond wat droog aanvoelt. Teveel vocht is funest en veroorzaakt wortel- en kroonrot. Gebruik bij voorkeur lauw water. U kunt op de schotel water geven, maar om schadelijke zouten in de kluit kwijt te raken is het raadzaam dat af ten toe af te wisselen met van bovenaf water geven. Zorg daarbij wel dat de bladeren niet nat worden en probeer de watergift zoveel mogelijk gelijkmatig te houden. Kaapse viooltjes hebben er een hekel aan als de hoeveelheid water erg wisselt. Aangezien Kaapse viooltjes bijna het hele jaar groeien en bloeien hebben ze ook bijna het hele jaar plantenvoeding nodig. Alleen tijdens de wintermaanden kunt u dit achterwege laten. Geef voor de rest plantenvoeding voor bloeiende kamerplanten bij het gietwater.
Luchtvochtigheid
Een hoge luchtvochtigheid vinden ze prettig, maar geef ze dit niet in de vorm van een sproeibeurt. Vanwege de haartjes op het blad kan de plant dit niet waarderen en het blad zal smetten. Rondom de plant nevelen kan wel. Een andere beproefde methode is om de plant op een verhoging in een schaal met water te plaatsen. De kluit mag het water niet raken, maar de plant heeft dan baat bij de plaatselijke hogere luchtvochtigheid.
Bloei
Boven de donkergroene rozet van bladeren verschijnen regelmatig trossen met bloemen. In het wild bloeit de Kaapse viool met donkerpaarse bloemen, maar voor de huiskamer zijn inmiddels vele kleuren en bloemvormen te koop. Trek als de bloemen uitgebloeid zijn het trosje voorzichtig in z’n geheel uit de plant.
Verpotten
Kaapse viooltjes hebben baat bij een niet te groot uitgevallen pot. De wortels mogen best wat krap zitten. Om te zorgen dat de aarde wel voedselrijk blijft kunt u wel jaarlijks verpotten, maar bijvoorbeeld enkele jaren achtereen dezelfde pot blijven gebruiken en alleen verse potgrond toevoegen.
Stekken
Kaapse viooltjes kunt u heel eenvoudig vermeerderen door middel van bladstekken. Snijd hiervoor een gezond blad inclusief steel af en zet die in stekgrond. Plaats de stek op een warme plek en liefst in een kasje. Een plastic zakje of glazen pot eroverheen plaatsen is anders een goed alternatief. Na enkele weken verschijnen onderaan nieuwe blaadjes en dan kunt u het grote blad wegknippen.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Dit is n leuk werkje en je hebt er niet veel ruimte voor nodig ,
Bij mij is het goed gelukt en als ze dan groter worden is het n leuk cadeautje
voor iemand die ook van plantjes houdt .