Het gazon winterklaar maken: dit moet er in het najaar aan uw grasveld gebeuren
Publicatiedatum: 8 november 2020
Tijdens het najaar is het goed nog wat extra onderhoud te verrichten aan het gazon. Zo is uw grasveld sterk en winterklaar voor de koude periode zich aandient.
Wanneer stoppen met maaien?
Zo lang de temperaturen redelijk warm blijven en er veel regen valt groeit het gras door. Het is zaak te blijven maaien tot de temperatuur overdag niet meer boven de 12 graden komt en koude nachten de groei verder afremmen. In de praktijk kunt u ongeveer half november stoppen met maaien. Heeft uw maaier geen grasvangbak, hark het maaisel dan weg, zodat het gazon voldoende licht krijgt. Als u het maaien in het najaar bijgehouden heeft, gaat het mooi kort het winterseizoen in en blijft het er ook tijdens de wintermaanden verzorgd uitzien. Maai echter niet té kort, om mos geen kans te geven. Zo’n 5 à 6 cm lengte is prima.
Afgevallen blad verwijderen
Heeft u in uw tuin te maken met veel afgevallen blad, zorg dan dat u dit regelmatig van het gazon verwijdert. Dikke lagen blad houden namelijk het licht tegen en zijn daarnaast een broeihaard voor schimmels. Hierdoor kunnen er kale plekken in het gras ontstaan. Die pas weer in het voorjaar ingezaaid kunnen worden, als de temperatuur van de bodem minimaal 10 graden bedraagt. Dan kijkt u dus de gehele winter tegen kale plekken aan.
Bemesten
In het najaar is het verstandig over te gaan op speciale mest voor dat jaargetijde. Deze meststof bevat minder stikstof, zodat de groei afgeremd wordt. Ook versterkt het de grasmat, waardoor die beter bestand is tegen winterse omstandigheden en in het voorjaar eerder gaat groeien.
Kalk
Als de PH-waarde onder de 6,5 ligt heeft het gazon kalk nodig. Kalk zorgt ervoor dat de zuurtegraad van de grond verbetert. Bij de juiste PH-Waarde worden meststoffen beter opgenomen in de bodem. Het is daarom erg belangrijk om dit in de gaten te houden en jaarlijks kalk te geven. De meest geschikte maanden daarvoor zijn november, december of januari. Kweker Krijn Spaan heeft een voorkeur voor de februarimaand. Dit omdat de kans dan kleiner is dat de kalk wegspoelt bij hevige regen- of sneeuwval.
Verticuteren
Verticuteren maakt de grond los en verwijdert een eventuele viltlaag. Dit kan simpel met een verticuteerhark, voorzien van scherpe, snijdende punten. Is uw gazon erg groot of heeft u te maken met erg veel mos, dan kunt u wellicht beter een verticuteermachine huren. Door het verticuteren kunnen lucht, water en voedingsstoffen weer goed bij de wortels komen. Door met een maaier, met opvangbak, over het gazon te gaan verwijdert u losse restjes en oneffenheden.
Gaatjes prikken
Als het gazon veel wordt belopen wordt de grond steeds compacter. Hierdoor kunnen graswortels het moeilijk krijgen, terwijl onkruid juist een kans krijgt. U kunt dit voorkomen door het gazon te beluchten, door er gaatjes in te prikken. Kies een regenachtige periode uit, zodat de grond goed verzadigd is en zich makkelijker laat bewerken. Prik met bijvoorbeeld een spitvork gaten van ongeveer 15 cm diep in het gazon en houd daarbij een afstand van ongeveer 15 cm aan. Er zijn hiervoor ook schoenen met spijkers te koop en bij een groot gazon kunt voor een elektrische gazonbeluchter kiezen.
Lees ook: zo houdt u uw gazon mooi en gezond tijdens zomerse omstandigheden.
Blaadjes in de tuin: waar wel en waar niet afgevallen blad verwijderen?
Mollen in de tuin: wat is er te doen tegen mollenoverlast?
Winterklaar maken van de tuin? Liever niet te netjes.
Onkruid herkennen en onkruid verwijderen.
En bekijk tips voor het gazon van Tom Groot.
(Bron: Krijns groentips, Tuinen.nl, Tuin en Gras, Tuinseizoen, Tuinadvies, archief)