Herken de babbeltruc

Veel ouderen worden slachtoffer van babbeltrucs en financieel misbruik. Ondanks dat het totaal aantal woningovervallen en oplichting aan de deur daalt, blijft het aantal woningovervallen en oplichting bij senioren gelijk. Dat komt onder meer doordat ouderen steeds langer zelfstandig moeten thuis moeten blijven wonen, terwijl ze zelf minder alert worden.

Afhankelijk van een ander

Ouderen zijn vaak deels of volledig afhankelijk van anderen en daardoor kwetsbaar voor allerlei vormen van misbruik zoals bijvoorbeeld financiële uitbuiting. Naar schatting zijn er jaarlijks 30.000 ouderen het slachtoffer van financiële uitbuiting. “Het aantal slachtoffers neemt alleen maar toe.” aldus een woordvoerster van de politie: “En er komen steeds meer mensen over de vloer om te helpen, die u nauwelijks kent. Daar zijn heel veel lieve, goedwillende mensen bij, maar er zitten ook rotte appels tussen.”

Campagne ‘Financieel veilig voor nu en later’

De VeiligheidsAlliantie uit de regio Rotterdam begint daarom een uitgebreide voorlichtingscampagne genaamd Financieel veilig voor nu en later. Daarin krijgen niet alleen ouderen zelf, maar ook zorgverleners en mantelzorgers informatie en tips om problemen te herkennen. Ook kunnen mensen die een vermoeden hebben van financiële uitbuiting bij ouderen het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling bellen via het landelijke nummer 0800-2000. Daarnaast hebben de initiatiefnemers het ThuisPluis kwartet ontwikkeld om ouderen spelenderwijs kennis te laten maken met het onderwerp financiële uitbuiting en om hierover met elkaar in gesprek te gaan.

Financiële uitbuiting

Behalve wildvreemden aan de deur of in huis, kunnen ook bekenden op allerlei wijzen misbruik maken van het vertrouwen u ze geeft. Bijvoorbeeld bij het beheer van geld. De Veiligheidsalliantie waarschuwt behalve voor babbeltrucs dan ook voor diefstal door familie en bekenden. Zo komt het voor dat iemand zijn pinpas met de code aan een zoon of dochter meegeeft die vervolgens misbruik van het vertrouwen maakt.

Wat is een babbeltruc?

Beroving door een ‘babbeltruc’ komt steeds vaker voor: onbekenden bellen bij u aan en gebruiken een mooie smoes om binnen te komen. Vervolgens stelen zij uw geld en andere waardevolle bezittingen. In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging en/of geweld. Dieven doen zich soms ook voor als meteropnemer of reparateur. Of ze vragen om een glas water of een pen, terwijl een handlanger het huis binnenglipt.

De politie heeft een aantal handige tips om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van een babbeltruc:

  • Kijk voor u uw deur open doet, eerst wie heeft aangebeld. Kent u de persoon niet en vertrouwt u het niet? Vraag dan eerst wie het is en wat diegene komt doen;
  • Open de voordeur bij woongebouwen met een centrale toegang alleen voor uw eigen bezoek;
  • Zorg dat u de deur op een kiertje kunt zetten met bijvoorbeeld een deurketting of kierstandhouder;
  • Laat nooit onbekenden uw huis binnen, hoe betrouwbaar of onschuldig ze ook ogen;
  • Wilt u iets pakken, bijvoorbeeld uw telefoon of geld? Laat mensen dan buiten wachten en doe uw deur dicht.
  • Doe uw achterdeur op slot als u alleen thuis bent. Soms komt iemand via de achterdeur uw huis binnen, terwijl u bij de voordeur staat te praten.
  • Geef nooit uw pinpas en/of pincode af. Een bank of de politie vraagt daar nooit naar.
  • Betaal geen (porto)kosten voor niet door uzelf bestelde pakjes.

Meer tips en handige informatie over babbeltrucs of financieel misbruik vindt u op de website van de politie. Daar kunt u ook een handige tipkaart downloaden.

Bent u wel eens het slachtoffer geweest van een babbeltruc?

Geef een reactie