Helleborus

Helleborus minder mooi? Fris hem op en voorkom zwarte bladvlekkenziekte

De bloei van de Helleborus blijft al lang niet meer beperkt tot de kerstperiode. De plant heeft tegenwoordig vele varianten en er zijn ook soorten die tot ver in het voorjaar bloeien. Als ze wat minder mooi worden, dan kunt u ze eenvoudig weer opfrissen.

Verschillende Helleborus soorten

Bij de soort die al in december verkrijgbaar is, gaat het meestal om de wit bloeiende Helleborus niger. Beter bekend als de kerstroos. Vaak hebben deze planten wat warmte gehad, om ze op het juiste moment in bloei te krijgen. Daarnaast zijn er verschillende andere mooie soorten. Met andere kleuren bloemen en ze zijn vaak ook een stukje groter. Helleborus argutifolius bijvoorbeeld, heeft lichtgroene bloemen, die van februari tot april aanwezig zijn. Helleborus oriëntalis wordt in diverse kleuren aangeboden. Verschillende kwekers bieden met de hand bestoven zaailingen aan. Die zijn beter bestand tegen valse meeldauw dan de in massa’s gekweekte gekloonde planten. Er zijn ook nog (wat duurdere) soorten Helleborus oriëntalis in onder andere geel, abrikoos, rood en zelfs vrijwel zwart.

Helleborus argutifolius

Helleborus argutifolius

Lelijk geworden blad verwijderen

In februari wordt het blad van een Helleborus vaak wat minder mooi. Door dan wat van het lelijk geworden blad weg te knippen worden de bloemen beter zichtbaar, wat uw plant lekker opfrist. Haal echter pas al het oude blad weg als er nieuw blad verschijnt. Het verwijderen van het overtollige blad heeft nog een 2e voordeel, want u voorkomt er eventuele schimmelvorming mee. Deze schimmel, de zwarte bladvlekkenziekte, herkent u aan donkere vlekken op de bladeren. Dat kan vervolgens overslaan naar de stengels en zo de hele plant aantasten. Door verzwakte bladeren tijdig te verwijderen blijft uw Helleborus in een betere conditie en oogt hij ook nog eens fraaier. Herhaal het verwijderen van het oude blad in het najaar, om opnieuw bladvlekkenziekte te voorkomen en de latere bloemen beter uit te laten komen.

Snijd aan het eind van de bloei ook de uitgebloeide bloemen af, om bloei voor het jaar erop te bevorderen.

Niet geliefd bij slakken

Dankzij zijn dikke blad is de Helleborus niet geliefd bij slakken. Het frisse groen blijft daarom slakkenvraat bespaard. In een eerder artikel zetten we nog meer slakresistente tuinplanten op een rij.

Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.

(Bron: Groei & Bloei, Krijns groentips, 247 Green, Tuinen.nl, archief. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie