Groene Vingers met MAX: rouwvliegjes bestrijden
In Nederland houden we van planten. Gemiddeld hebben we er 13 in huis. Toch blijkt de verzorging soms een grote uitdaging. Mascha de Rooij houdt van planten en bloemen om haar heen. Binnen en ook buiten. In de videoreeks Groene Vingers met MAX deelt ze haar tips hierover. Deze keer: het bestrijden van rouwvliegjes.
Zijn rouwvliegjes schadelijk voor kamerplanten?
Bijna iedereen met kamerplanten krijgt weleens te maken met rouwvliegjes. Voor mensen hoogstens wat hinderlijk, maar voor planten minder onschuldig. Als ze er zijn, dan is het dan ook zaak ze zo snel mogelijk te bestrijden. Het rouwvliegje is een kleine, niet stekende muggensoort. Hij staat ook wel bekend als de varenrouwmug. Het zijn kleine, volledig zwartgekleurde vliegjes, waarvan de larven zich ophouden in de potgrond van kamerplanten. Meestal merkt u de vliegjes pas op als u uw planten water geeft of tegen de pot tikt.
Rouwvliegjes komen vaak binnen via een nieuwe plant of via potgrond, waar zich eitjes of larven in bevinden. De vliegjes eten vooral dode plantenresten. De larven vreten echter ook levende wortels aan, wat schadelijk is voor de betreffende kamerplant. De plant kan hierdoor minder goed water en voedingstoffen opnemen en de wortels worden bevattelijker voor schimmels en bacteriën. Eenmaal volwassen rouwvliegen hebben een levensduur van enkele dagen, maar de vrouwtjes kunnen tot wel 200 eitjes per keer leggen. Hun aantal groeit dus al snel uit tot een plaag. Daarom geeft Mascha tips om ze te bestrijden:
Laat de aarde uitdrogen
Rouwvliegjes houden van lekkere vochtige potgrond. Door de aarde van uw planten de kans te geven te drogen, kunt u de overlast dus al wat verminderen. Het werkt meestal vooral vertragend, want de vliegjes keren uiteindelijk vaak terug. En niet alle planten kunnen tegen een droge bodem, dus dat moet ook niet te lang duren voor die planten.
Vervang besmette potgrond
De larven van rouwvliegjes zitten vooral in de bovenste centimeters van de potgrond. Om korte metten te maken met ze, kunt u die bovenste laag potgrond eraf halen. Let wel op dat u de wortels hiermee niet beschadigt. Vervang met een nieuw laagje potgrond.
Bedek de potgrond met een laagje zand, huishoudfolie of grind
U kunt er ook voor kiezen om de bovenste laag van de grond met 1 centimeter zand te bedekken. Daar kan de rouwvlieg namelijk geen eitjes in leggen. Het wordt dan wel lastiger inschatten wanneer u de plant water moet geven. Dit is dus wel iets voor de meer ervaren kamerplantenliefhebber.
Wat u ook kunt doen, is de bovenkant van de pot een tijdje afsluiten met huishoudfolie of een dichte laag grind. De uitgekomen larven krijgen zo geen kans meer om de potgrond te verlaten.
Gebruik plakstrips
Plakstrips werken erg goed tegen de rouwvliegjes zelf. De vliegjes blijven zo vastplakken en kunnen geen eitjes meer leggen.
Zet aaltjes in
Aaltjes zijn minuscule wormpjes, die alleen met een microscoop te zien zijn. Deze zogenaamde nematoden werken zeer lokaal in de potgrond en doden de aanwezige larven effectief door ze te parasiteren. De aaltjes lost u op in water en met een gieter verspreidt u ze over de grond van de plant. De aaltjes zijn niet schadelijk voor mensen of dieren en zijn gemakkelijk online te verkrijgen en worden dan opgestuurd.
Rouwvliegjes houden niet van kaneel
Mascha gebruikt zelf graag kaneel. U kunt het poeder rijkelijk op de aarde strooien, waarna zowel de vliegjes als de larven verdwijnen.
Op de pagina Groene Vingers met MAX voegen we steeds weer nieuwe video’s toe. En meer tips over tuinieren en kamerplanten vindt u in ons uitgebreide kamerplantenoverzicht, op de pagina tuin & balkon en bij de groentips van hovenier Krijn Spaan.
Lukt het niet om de video af te spelen? Bekijk hem dan op het MAX YouTube-kanaal.
(Foto: Shutterstock/MAX Vandaag)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Hallo Tuinliefhebbers !
Ik lees graag de pagina s “Groene Vingers met Max”. Ik mis bij alles tips en informatie steeds een heel belangrijke tip !
De potaarde die meestal gebruikt wordt voor kamerplanten, wordt volgens mij niet meer gesteriliseerd. Daardoor zitten er eitjes en larfjes in de aarde, en dat komt dan in de woonkamers, of binnenshuis. Er is speciale Kamerplantengrond, of Binnenplantengrond, het heeft diverse namen ! Die is wel gesteriliseerd, of heeft een andere bewerking gehad, waardoor er geen eitjes en larfjes enz in zitten.
Dat betekent dat je dan van de Rouwvliegjes af bent ! En als speciale tip, die ik kreeg van iemand die in de plantensector werkt,:
Strooi over deze Binnenpotaarde (binnengrond) een klein beetje simpele Mierenpoeder. Dan eten de larfjes die eventueel nog in de aarde zitten van het mierenpoeder en gaan dood. Misschien niet helemaal insect-vriendelijk. maar dan ben je eindelijk van de Rouwvliegjes af. het was bij ons zo erg in de woonkamer, dat mijn man en ik de hele dag door de vliegjes voor ons gezicht moesten wegslaan. Vreselijk was het, en nu is er heel soms nog een vliegjes ! Ik ben zo blij met deze tip !
Met vriendelijke groet, J. Poddewijn.
Beste J. Poddewijn, hartelijk dank voor uw reactie en fijn om te lezen dat u geniet van onze groentips. Goed punt van die niet gesteriliseerde potgrond. Dat is inderdaad het geval. In dit artikel leggen we uit hoe potgrond eventueel zelf te steriliseren is: https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/huis-tuin-hobby/potgrond-hergebruiken-zo-kunt-u-oude-aarde-verbeteren-en-opnieuw-gebruiken/ Dat zullen we nog aan het artikel toevoegen. Het nadeel is wel dat door het steriliseren ook nuttige bacteriën en schimmels gedood worden, die nuttig zijn voor het bodemleven.
Overigens komen de rouwvliegjes helaas niet alleen via potgrond in onze huizen terecht. Ze kunnen ook met een nieuwe plant mee verhuizen of van buiten komen. Maar de potgrond speelt er inderdaad een belangrijke rol in.
Over het mierenpoeder, dat is inderdaad effectief, maar wij adviseren deze methode liever niet, aangezien het om gif gaat en dit gevaar kan opleveren voor mens, huisdier en nuttige insecten. Ook stellen we kamerplanten hier liever niet aan bloot, terwijl er heel goede, natuurlijke alternatieven zijn, zoals in de vorm van aaltjes. Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag
Had in elke pot van die vervelende musjes. Van alles geprobeerd, niets hielp. Toen na tip klein beetje Vapona mierenpoeder over de potgrond strooien en een paar lucifers met de kop naar beneden in de grond gestoken. Binnen een week alles weg en nooit weer last gehad !
Musjes :-), mugjes natuurlijk