Graslelie: Chlorophytum comosum
Publicatiedatum: 17 maart 2018
Een hele dankbare plant voor de woonkamer is de graslelie (Chlorophytum comosum). Hij is gemakkelijk qua verzorging en vermeerderen is ook nog eens eenvoudig.
Standplaats
Geef de graslelie een lichte plek, maar niet in de volle zon. Bij teveel licht zal de kleur van de bladeren verbleken, bij te weinig licht zal het wit van het blad nauwelijks meer te zien zijn. Hij kan redelijk wat kou hebben, maar voelt zich het best bij kamertemperatuur.
Water geven
Het liefst staat de graslelie in een licht vochtige grond, maar zorg wel voor een goede afwatering, want hij wil zeker niet in het water staan. Dan loopt u het risico dat de wortels rotten. In de praktijk komt dit neer op zomers zo’n 2 á 3 keer in de week en ’s winters 1 keer in de week water geven. Maar aangezien het zo’n sterke plant is, is het niet onoverkomelijk als u hem een keertje vergeet. Hij zal het er niet minder goed om doen. De vlezige wortels zijn namelijk in staat water op te slaan, dat de plant kan gebruiken als het nodig is. Een regelmatige sproeibeurt houdt deze plant extra mooi.
In de lente en zomer elke 2 weken plantenvoeding tijdens het gieten geven.
Vermeerdering
Bij de graslelie groeien de nieuwe plantjes letterlijk aan de plant zelf. Na verloop van tijd vormt de plant uitlopers, waaraan eerst kleine, witte bloempjes en vervolgens jonge plantjes verschijnen. U kunt ze er eenvoudig vanaf knippen of snijden en van een eigen potje voorzien. Of ze eerst zo nodig in water verder laten wortelen. Van oorsprong is de graslelie een bodembedekker, die zich verspreidt door uit zijn stengels overal nieuwe plantjes neer te zetten.
Verpotten
Aangezien de graslelie een snelle groeier is, kunt u hem het beste elk jaar van verse potgrond voorzien. Bekijk bij het verpotten ook meteen of de wortels nog genoeg ruimte hebben (want ook die kunnen fors groeien) en geef anders een groter formaat pot. Let u hier niet op, dan merkt u het uiteindelijk vanzelf, want de plant drukt zich dan uit de pot omhoog.
Snoeien
Lelijk geworden blad kunt u uit de plant knippen en als zich teveel lange uitlopers vormen, kunt u die eventueel uit de plant snoeien. Wordt de plant te groot voor zijn plek, dan kunt u hem scheuren en de delen in aparte potten terug zetten.
Niet giftig
Nog een plezierige eigenschap van de graslelie is dat hij niet giftig is. Als u hem mooi wilt houden kunt u hem echter het beste wel uit de buurt van katten houden, want het sprieterige blad nodigt uit de tandjes er flink in te zetten.